Un anunț publicat în singurul ziar românesc tipărit din Israel, GAZETA ROMÂNEASCĂ, a atras tineri din familiile de origine română care vor să își exerseze limba și să își formeze o idee despre cultura și tradițiile românești. Astfel s-a format în anul 2022 Școala de Limba Română din Israel, un proiect inițiat de Asociația Scriitorilor Israelieni de limbă Română și finanțat de Departamentul Pentru Românii de Pretutindeni.
De la adolescenți care nu știau deloc limba română până la tineri proveniți din familii în care se vorbește românește, cu toții s-au strâns în sălile de curs ale Școlii de Limba Română pentru a descoperi o nouă cultură și frumosul grai din Țara Carpaților. La început prin platforma Zoom și mai apoi în sălile de clasă, tinerii elevi au învățat să vorbească românește și vin cu mare plăcere la cursuri.
Dr. Carmen Dimitriu, lector de limba română, prin Institutul Limbii Române din București, cu mandat la Universitatea din Tel Aviv ne spune: „Prin Lectoratul de limba română se desfășoară nu numai ore de predare a cursului practic de limba română, dar și activități specifice de cunoaștere și promovare a culturii și civilizației românești. Prin urmare, lectoratul are colaborări cu instituții și organizații a căror activitate este legată de tot ce înseamnă limbă și cultură românească, de românii de pretutindeni, de valorile românești”.
O fericită întâlnire dintre lectorul de limba română și Asociația Scriitorilor Israelieni de Limba Română a dus la o frumoasă colaborare în scopul de a cultiva scrisul-arta cuvântului și exprimarea în limba română. Oameni care au plecat de mult timp din România în Israel și urmași ai acestora, nu uită dulcea limbă românească .Gândurile lor cele mai intime, pornite din suflet, impresiile și experiențele de viață, poveștile și poeziile create, își găsesc cea mai adâncă vibrație prin intermediul limbii române.
(La Târgul de carte românească BEHAYAD/ÎMPREUNĂ al Asociației Scriitorilor Israelieni de Limbă Română, Tel Aviv-Yaffo, 24 noiembrie 2022)
S-a creat un adevărat patrimoniu al cărții de limbă română, printre scriitorii israelieni, o zestre a limbii materne pe care ei vor să o lase si copiilor nepoților lor, de aceea, președintele ASILR, Dragoș Nelersa, s-a gândit la crearea unei modalități ca limba română să fie transmisă mai departe generațiilor următoare. Aceasta a fost ideea care apoi a prins contur prin crearea Școlii de limba română de la ASILR.
(Cărți publicate de membrii Asociației Scriitorilor Israelieni de Limbă Română)
Sunt copii care au bunici sau străbunici care s-au născut în România și au venit în Israel fie înainte, fie după revoluția din 89. De multe ori părinții lor mai vorbesc încă română , însă unii au uitat-o, nemaifolosind-o în viața de zi cu zi. Dar, unii bunici și părinți, au dorința ca urmașii lor să știe și limba română, să o redescopere pentru ei. De aceea a apărut ideea acestei școli. Grupa de elevi este formată din copii între 12 și 19 ani, este o grupă mixtă, de începători, foarte doritori să învețe româna.
Doamna profesor Carmen Dumitriu predă cu o pasiune care-i atrage pe elevi, fiind conștientă de dificultatea învățării pentru acești tineri care s-au născut în Israel a căror limbă maternă este ebraica. Experiența de predare a limbii române ca limbă străină o ajută pe doamna profesor să aibă succes și să atragă atât studenți la lectoratul de la universitatea din Tel Aviv, cât și elevi la Școala ASIRL.
Domnia sa folosește metode atractive, de multe ori metoda jocului, un stil comunicativ, ce îmbină elementele de gramatică și cele de vocabular. Copiii sunt foarte motivați și au creat între ei o comuniune. Abia așteaptă să se revadă, cu ocazia lecției și în afara lecțiilor, să comunice între ei în limba română.
După cum doamna profesor ne mărturisește, este fascinată de capacitatea și dorința acestor copii de a învăța, ceea ce o motivează și pe ea să facă această activitate de colaborare. Ea predă limba română folosind și elemente de cultură și civilizație românească. Astfel, tinerii au învățat să danseze hora și să fredoneze câteva pasaje din cântecele în limba română, au fost fascinați de tradiția mărțișorului și de tradițiile sărbătorilor de iarnă, la români. Bunicii le-au povestit unora dintre ei de iernile în care se auzeau urători la fereastră și răsunau tobele și clopoțeii, de bătaia cu bulgări de zăpadă și de trasul cu săniuțele. Uneori copiii vin însoțiți de părinți la aceste lecții, pentru a-și reaminti și ei dulcea limbă românească ce le-a legănat copilăria.
Școala de Limba Română din Israel se dovedește a fi un proiect de mare succes cu preponderență în rândul tinerilor, un instrument absolut necesar pentru păstrarea și afirmarea identității lingvistice românești a comunității românilor din Israel dar și pentru transmiterea elementelor de limbă, cultură și civilizație românească către generațiile tinere.
„Pentru mine, limba română e distanţa dintre inimă şi umbra ei, care se numeşte suflet.” (Fănuș Neagu)
Indestructibila legătură dintre Israel și România înflorește în inimile noastre! Felicitări și succes!
Irina Airinei
19 aprilie 2023
Adaugă un comentariu