Academia Română: omagiu lui Jacques Elias

Fundația Familiei Menachem H. Elias a Academiei Române a organizat marți, 16 mai, o sesiune omagială de comemorare a lui Jacques Elias la 100 de ani de la trecerea în veșnicie.

În deschiderea manifestării, Președintele Academiei Române, acad. Ioan Aurel Pop a spus, printre altele:

„La auzul numelui de Jacques Menahem Elias, mulți intelectuali se gândesc, poate, la calitatea lui de mare industriaș, de mare bancher, de moșier și, la urmă, la calitatea lui extraordinară de filantrop. Mai puțină lume știe ce mare donator și mecenat a fost Jacques Elias pentru Academia Română și pentru cultura românească în general. Nu am eu căderea să vă reamintesc aici pentru că o veți face dumneavoastră, toate marile lui contribuții la dezvoltarea societății românești, nu numai a culturii românești. Cetățean de onoare al Bucureștiului, distins cu Steaua României, cu Coloana României, cu Meritul comercial și industrial, preocupat toată viața nu doar de prosperitatea personală care e fundamentală, că dacă toți ne-am putea preocupa de prosperitatea personală și țara ar fi bogată. Dar s-a preocupat de prosperitatea societății și a strâns o avere uriașă despre care dumneavoastră știți că era situată în România dar și la Viena, Berlin, Roma, Paris, New York, Londra, Bruxelles, Praga, Belgrad și multe alte locuri. Academia Română a fost privilegiată pentru că prin testamentul său redactat în 1914, a desemnat drept legatar universal Academia Română căreia i-a lăsat toată averea sa mobilă și imobilă, oriunde s-ar afla această avere, în țară sau în străinătate. Conform dorinței sale, Academia a înființat o Fundație de Cultură națională și de asistență publică numită Fundația familiei Menahem Elias după tatăl donatorului. Aceasta urma să fie consacrată „Culturii din România, alinării boalelor săracilor noștri, încurajării elementelor valoroase din societate, sprijinirii cauzelor nobile și aceasta fără deosebire de origine pentru toți cei care merită să fie ajutați.”

În numele ambasadorului statului Israel la București, E.S. Reuven Azar, domnul Amir Sagron, șef adjunct al misiunii de la ambasada Israelului a vorbit despre „profunda filosofie evreiască a lui Jacques Elias”.

Academicianul Mugur Isărescu, guvernatorul Băncii Naționale a prezentat emisiunea numismatică realizată de Banca Națională a României cu ocazia împlinirii a 100 de ani de la moartea lui Jacques Elias.

Despre activitatea filantropică a lui Jacques Elias a vorbit acad. Gabriela Marinoschi, președintele Fundației Familiei Menachem H. Elias, care a spus, printre altele: „Elias nu a fost un bancher oarecare, nu era doar un profesionist în domeniul financiar, un intelectual și un om cu viziune, lucru recunoscut de societatea vremii. Regele Carol I l-a numit consilier regal, fapt care dovedește aprecierea extraordinară de care se bucura. Probabil că și din această poziție a observat suferințele societății românești de atunci și, ca om luminat, a realizat că actul caritabil pe care dorea să-l facă își putea găsi menirea adevărată în direcțiile identificate de el cu mari lipsuri în care era necesară o schimbare dar în care se și putea construi ceva durabil. Iată de ce cred că a ales educația, crearea de școli, insistând în special pentru cele de cultură practică, așa cum încuraja și Spiru Haret.

A dorit să se construiască un gimnaziu și o școală profesională în București, să se acorde premii și burse de interes practic și științific prin intermediul Academiei Române, burse de care au beneficiat multe instituții de educație și cultură, Fundația Universitară Carol I, Facultatea de Medicină, Societatea pentru învățătura poporului român, școlile israelite de băieți și fete de rit spaniol din București dar și Școala Evanghelică din București pentru a enumera doar câteva. Pentru sistemul sanitar a fost cu totul unică o idee de a se construi un spital în condițiile cele mai moderne și perfecționate, așa cum s-a și întâmplat. Și nu numai; a lăsat sume pentru policlinici, leagăne de copii, pentru societatea de profilaxie a tuberculozei, cunoștea profund societatea românească și a identificat punctele vulnerabile având în vedere precaritatea fondurilor publice destinate educației și sănătății.”

„Cunoscut drept unul dintre cei mai importanți oameni de afaceri ai României în perioada interbelică, sfetnic al majestății sale Regele Carol I, Jacques Elias a rămas în memoria colectivă prin simplitate și printr-o permanentă preocupare pentru dezvoltarea instituțiilor de cultură dar și prin grija pentru construirea de școli și acordarea de burse copiilor promovați din familiile nevoiașe.” – a declarat dr. Irina Cajal-Marin, director și administrator delegat al Fundației.

Evenimentul a avut loc în Aula Academiei Române a fost moderat de Acad. Maya Simionescu.

Au mai luat cuvântul prof.univ.dr. Nicolae Popa și conf.univ.dr. Felicia Waldman care a vorbit despre vocația filantropică a întregii familii Elias și Halfon, prilej cu care a fost lansat volumul biografic „Pe urmele lui Jacques Elias” de Felicia Waldman și Anca Tudorancea, apărut la Editura Academiei Române.

Doamna Cristina Popescu, director general al Romfilatelia, a prezentat emisiunea filatelică dedicată împlinirii a 100 de ani de la moartea lui Jacques Elias, iar Ioan Pavǎl, primarul comunei Dumbrǎveni, a adresat un scurt cuvânt despre mecenatul cultural.

Sesiunea comemorativă s-a încheiat cu un imn Kaddish oficiat de cantorul Emanuel Pusztai, urmat de alte două momente omagiale: decernarea medaliei „100 de ani de la moartea lui Jacques Elias“, emisă de Banca Națională a României și concertul susținut de Corul Național de Cameră „Madrigal – Marin Constantin“.

Cu acest prilej Biblioteca Academiei Române a organizat expoziția „Jacques Elias (1844-1923)“, vernisată în sala „Theodor Pallady“.

(A consemnat dr. Irina Airinei)

Adaugă un comentariu

Despre noi

Asociația Anima Fori - Sufletul Cetății s-a născut în anul 2012 din dorința unui mic grup de oameni de condei de a-și pune aptitudinile creatoare în slujba societății și a valorilor umaniste. Dorim să inițiem proiecte cu caracter științific, cultural și social, să sprijinim tineri performeri în evoluția lor și să ne implicăm în construirea unei societăți democratice, o societate bazată pe libertatea de conștiință și de exprimare a tuturor membrilor ei. Prezenta publicație este realizată în colaborare cu Gazeta Românească.

Despre noi

Asociația Anima Fori - Sufletul Cetății s-a născut în anul 2012 din dorința unui mic grup de oameni de condei de a-și pune aptitudinile creatoare în slujba societății și a valorilor umaniste. Dorim să inițiem proiecte cu caracter științific, cultural și social, să sprijinim tineri performeri în evoluția lor și să ne implicăm în construirea unei societăți democratice, o societate bazată pe libertatea de conștiință și de exprimare a tuturor membrilor ei. Prezenta publicație este realizată în colaborare cu Gazeta Românească.