Opera Națională a găzduit miercuri, 17 mai 2023, o fastuoasă ceremonie de celebrare a împlinirii a 75 de ani de existență a statului Israel democrat și independent.
Au luat cuvântul cu acest prilej oaspetele țării noastre Amir Ohana, preşedintele Parlamentului Statului Israel (Knesset), ambasadorul statului Israel la București Reuven Azar și președintele Camerei Deputaților, Marcel Ciolacu. Redăm câteva fragmente din alocuțiunile rostite cu această ocazie.
Președintele Knesset-ului, Amir Ohana, cu ocazia primei sale vizite oficiale în România, în contextul aniversării a 75 de ani de la înființarea Statului Israel, s-a întâlnit cu demnitarii români și a participat la ședința solemnă a Plenului reunit al Camerei Deputaţilor şi Senatului dedicată împlinirii a 75 de ani de relații diplomatice neîntrerupte între țările noastre.
Amir Ohana, preşedintele Parlamentul Statului Israel (Knesset) a spus, printre altele:
ה אִם-אֶשְׁכָּחֵךְ יְרוּשָׁלִָם– תִּשְׁכַּח יְמִינִי
„Am condus un foarte special eveniment, o sesiune reunită a Parlamentului în care prietenii noștri apropiați au marcat aniversarea obținerii Independenței statului Israel. A fost fenomenal. Mulțumesc foarte mult. Iată-ne astăzi, la acest eveniment organizat de Ambasada Israelului România pentru a marca a 75-a aniversare a Zilei Independenței Israelului, dată atât de importantă pentru națiunea noastră, și, în timp ce sărbătorim, să reflectăm asupra drumului remarcabil care ne-a adus până aici: este, într-adevăr, o poveste uimitoare a rezistenței evreilor.”
Ambasadorul statului Israel Reuven Azar:
„Bună seara și la mulți ani! Domnule președinte al Camerei Deputaților Marcel Ciolacu, stimate domnule președinte al Curții Constituționale Marian Enache, stimate domnule președinte al Knessetului statului Israel, vă mulțumesc pentru că ați acceptat invitația de a veni din Israel, stimați miniștri, stimați deputați, senatori, ambasadori, doamnelor și domnilor, statul Israel este un unicorn așa cum a cântat săptămâna aceasta Noa Kirel la Eurovision. De ce este statul Israel unicorn? Pentru că națiunea israeliană a oferit lumii cea mai prețioasă moștenire, Cartea Sfântă care reprezintă pilonul civilizației occidentale. Israelul este un unicorn pentru că poporul evreu este singurul în istoria omenirii care a reușit să-și redobândească suveranitatea națională după o luptă ce s-a întins pe 100 de generații. Suntem singurul popor străvechi care a reușit să supraviețuiască și să-și mențină credința, moștenirea, cultura și limba în ciuda persecuțiilor feroce și a tuturor încercărilor prin care a trecut. Israelul este un unicorn pentru că, de la nașterea sa ca stat modern, în urmă cu 75 de ani, a suferit cele mai numeroase atacuri și provocări la adresa existenței sale ca stat. Cu toate acestea, Israelul prosperă ca națiune educată, așa cum este consfințit prin Declarația noastră de Independență, prin legile noastre și prin modul nostru de viață, Israelul se va strădui să obțină pacea cu toți vecinii săi. Israelul este un unicorn pentru că încă de la înființarea sa ca stat modern în urmă cu 75 de ani a reușit să obțină foarte multe realizări considerabile: Israelul este un lider mondial în ceea ce privește valoarea investițiilor în cercetare și dezvoltare. Un unicorn este definit ca un startup în valoare de 1 miliard de dolari. Cunoaștem câte astfel de startup-uri există în Israel? 100 de Startup- uri evaluate la peste 1 miliard de dolari. Israel a dezvoltat mai mulți unicorni, fiecare din aceste companii constituie rodul unui mare efort inovativ.”
Ambasadorul Israelului a felicitat-o pe doamna Tova ben Nun Cherbis pentru întreaga activitate excepțională a Complexului Educațional Laude-Reut și, de asemenea, pe domnul deputat Silviu Vexler pentru activitatea depusă în sprijinul existenței comunității evreiești din România.
Ambasadorul Reuven Azar a evocat legăturile neîntrerupte timp de 75 de ani dintre România și Israel și a subliniat că Israelul va continua să sprijine România în drumul său spre provocările care ne așteaptă, fiind alături de România în domeniile securității, energiei, apelor, high-tech, culturii, patrimoniului și multe altele. Apoi a anunțat spectacolul uneia dintre cele mai vibrante și talentate trupe din Israel care va evolua cu această ocazie pe scena Operei Naționale.
Președintele Camerei Deputaților, Marcel Ciolacu:
„Pentru noi este o mândrie faptul că cei 75 de ani de la crearea statului Israel coincid aproape perfect cu cei 75 de ani de relații diplomatice neîntrerupte dintre țările noastre pe care îi sărbătorim astăzi. Calitatea și frecvența dialogului politic bilateral dintre România și statul Israel ca semn de colaborare în domeniile securității și apărării, alături de cooperarea economică în creștere sunt expresia unui parteneriat cheie între noi. Prețuim în mod deosebit relația româno- israeliană recunoscută pentru încredere, soliditate și flexibilitate. Prezența comunității evreilor în România reprezintă o sursă de bogăție culturală și inspirație pentru țara noastră; în sprijinul afirmației mele aș aminti Templul Coral sau frumoasa sinagogă din Timișoara, adevărate bijuterii arhitecturale. Actrița Maia Morgenstern și Teatrul Evreiesc de Stat sunt repere pentru întreaga societate din România. Școala Laude-Reut este un institut de învățământ în care excelența este la ea acasă. Încurajăm cercetarea, educația și comemorarea holocaustului și exprimăm angajamentul ferm al țării noastre pentru combaterea negării și denaturării acestuia. Acest angajament beneficiază de o puternică susținere și de către misiunea parlamentară care a adoptat un set semnificativ de inițiative cu o însemnătate deosebită în plan național și internațional și pe care le-am susținut alături de colegul și prietenul meu domnul deputat Silviu Vexler, președintele Federației Comunităților Evreiești din România. Dintre acestea aș menționa legile care privesc direct pe supraviețuitorii holocaustului din România, legea prin care se recunoaște contribuția și sacrificiul soldaților evrei în Primul Război Mondial când aceștia s-au luptat cu loialitate și bravură pentru România, precum și legea pentru înființarea muzeului național de istorie evreilor și holocaustului, legea privind studierea istoriei evreilor și a holocaustului în învățământul liceal românesc. În mod egal este de remarcat faptul că în Israel comunitatea evreilor originari din România este una ce face cinste Israelului fiind puternică și bine integrată, cu rol activ în societatea israeliană. Acționăm pentru facilitarea dezvoltării economice și culturale a celor două țări. Îi mulțumesc președintelui Knessetului Amir Ohana pentru onoarea de a fi astăzi aici, pentru faptul că a decis ca prima deplasare să o aibă în România și să fie primul președinte al Knessetului care se adresează Parlamentului României.”
Seara festivă Israel 75 a fost luminată de strălucitoarele voci ale copiilor de la Complexul Educațional Laude-Reut care au cântat pe versuri dedicate păcii, sub bagheta minunatei profesoare Rodica Gancea.
Dans, mișcare și teatru într-un show de zile mari al formației israeliene Mayumana care a transmis energia vibrantă, când amuzantă, când pătimașă, când dramatică, într-un ritm impus de instrumentele de percuție de o uluitoare diversitate.
(Irina Airinei)
Adaugă un comentariu