Pe 18 mai, Şcoala Generală „Lucian Magdu” din Bătania (Ungaria) a organizat o oră extraordinară de literatură cu ocazia comemorării a 55 de ani de la moartea poetului Lucian Magdu (22 mai). Invitata acestei acțiuni a fost doamna conf. univ. dr. Mihaela Bucin, șefa Catedrei de limba română de la Universitatea din Seghedin, care a împărtășit elevilor claselor a 6-a, a 7-a și a 8-a câteva aspecte interesante din cercetările sale despre poetul bătănian. Le-a vorbit despre marea dragoste a lui Magdu față de regia de filme, cât și despre sutele de poezii scrise în limba maghiară, menționând că, din păcate, doar o mică parte a acestora a fost tradusă în limba română. Profesoara Bucin a prezentat articole de ziare despre succesele școlare ale tânărului Magdu, apreciind că acesta a avut multe talente.
COMEMORAREA A 55 DE ANI DE LA TRECEREA LA CELE VEŞNICE A LUI LUCIAN MAGDU
Ca o surpriză deosebită s-a pregătit pentru ora extraordinară și Ștefan Crâsta, redactor al emisiunii în limba română „Ecranul Nostru”, care a prezentat un fragment dintr-o filmare deosebită din arhiva televiziunii, în care elevii trebuiau să recunoască vocea directoarei școlii lor, Viorica Șutea, care a recitat în limba maghiară o poezie de Lucian Magdu, pe care profesoara Mihaela Bucin a tradus-o în limba română.
Redactorul șef al ziarului „Foaia românească”, Eva Iova-Șimon, a dus pentru ora extraordinară ediția din 1951 a ziarului în care au apărut primele articole de și despre elevul Lucian Magdu. Elevii au răsfoit cu mare curiozitate paginile îngălbenite ale revistei de acum 72 de ani.
Şi anul acesta ne-am amintit despre eponimul școlii noastre.
Pe 22 mai l-am comemorat pe Lucian Magdu, cel care a fost poet, doctor și regizor. Am auzit informații despre viața și operele sale prezentate de către elevul Darius Bulz. Am ascultat una dintre poeziile sale recitate de elevul Sebastian Stan și o altă poezie pusă pe muzică și interpretată de către doamna profesoară Andrea Szenes. La încheierea programului, copiii au avut parte de un joc quizz, online pe baza celor auzite, la final având parte de o mică surpriză.
Profesor pregătitor: Magda Veress.
A consemnat Eva Şimon
Adaugă un comentariu