Ieri, 03 iunie 2023 de sărbătoarea Hramului localității, am fost onorat împreună cu alte cinci personalități cu titlul de Cetățean de Onoare a satului de baștină Găvănoasa.
Petru Stoicev-doctor habilitat la Universitatea Tehnică din Moldova
Filip Rudenco-Om de Cultură
Boris Rudenco-Artist a Poporului
Valeriu Drumov-Om de Cultură
și
Ion Rusandu-om de știință.
Cu această ocazie aduc cuvinte calde de recunoștință pentru buna organizare și petrecere a evenimentului, doamnei Tatiana Alexandrova, DGî Cahul,
domnului primar a localității Găvanoasa,Vadim Ivanov, directoarei Oxana Fedosova și întregului colectiv de cadre didactice a gimnaziului “Igor Crețu”.
(Ion Iovcev, alături de îndrăgita actriță a Naționalului din Chișinău, Angela Cărăuș)
Să ne amintim de cuvintele marelui arheolog și profesor universitar Dumitru Berciu, asistent al marelui Nicolae Iorga:
„Stăpânirea noastră în Basarabia şi în Bucovina este în concordanţă cu viaţa străveche a acestor provincii, care n’au fost niciodată legiuni periferice ale Daciei, ci părţi integrante, ca şi regiunile adiacente dela Răsărit.
Noi nu ne simţim streini nici dincolo de Nistru, fiindcă soldaţii noştri păşesc, nu numai pe urmele voivozilor oblăduitori de pământuri româneşti, dar şi pe acelea ale marelui rege daco-get, Burebista, care, printr’o sforțare urmărită cu teamă de însuşi cuceritorul Galiei, Caesar, reuşise să încorporeze într -un stat unitar toată naţiunea getică, dându-i la Răsărit ca hotar Bugul, fluviu dacic din imemorabile vremuri. Nu ne simţim streini, deoarece opera de civilizare a meleagurilor transnistriene aparţine elementului românesc, rămas acolo, înfipt în pământ, cu toată urgia vremurilor ce s-a abătut asupra sa, iar sămânţa unei civilizaţii stabile, aşa cum o cunoaşte pentru prima dată umanitatea preistorică, a fost sămănată încă de acum patru milenii şi jumătate de către neamurile străvechi-tracice de pe plaiurile Moldovei.”
Dumitru Berciu, „Basarabia în unitatea străveche a Daciei” în revista „Dacia”, București, 15 august 1941
Adaugă un comentariu