Dansurile populare româneşti din Micherechi pe scena festivalului din Szentendre, alături de alte valori ale patrimoniului cultural imaterial În ultimul weekend din luna trecută, pe 28 şi 29 mai, la Skanzenul de la Szentendre (muzeu etnografic în aer liber, expresie preluată din limba suedeză), a avut loc cea de-a 12-a ediţie a Festivalului patrimoniului cultural imaterial, eveniment care se organizează în fiecare an, de Rusalii. La Skanzenul de la Szentendre vizitatorii pot participa la o adevărată călătorie în timp, care prezintă toate detaliile vieţii rurale maghiare, de la mijlocul secolului al XVIII-lea şi până în prima jumătate a secolului al XX-lea. De fapt, unele clădiri ne arată o lume chiar mai veche. De-a lungul anilor, Muzeul în aer liber din Szentendre, câştigător al unor numeroase premii, prezintă, în grupuri de case populare specifice anumitor ţinuturi, moştenirea rurală din trecut. Fiecare comunitate participantă la festivalul de anul acesta a fost găzduită în câte o casă sau şură tradiţională, pentru a o readuce la viaţă în cele două zile de festival. Timp de două zile, muzeul a fost plin de meşteşuguri, dansuri, muzică, obiceiuri gastronomice, copii şi distracţie.
Anul acesta au participat la festival 43 de comunităţi tradiţionale din Ungaria, care sunt incluse pe lista patrimoniului cultural imaterial. Pentru prima dată a luat parte la acest eveniment şi Ansamblul de păstrare a tradiţiilor „Gheorghe Nistor” din Micherechi. Dansurile populare din Micherechi au intrat în 2022 pe lista reprezentativă a patrimoniului cultural imaterial al Ungariei, iar anul acesta au fost prezentate publicului larg pe scena festivalului de la Szentendre.
Manifestarea se doreşte a fi o sărbătoare multicoloră a comunităţilor şi tradiţiilor naţionale şi de naţionalitate. Muzica românească şi dansurile din Micherechi au răsunat în cele două zile de festival atât pe scena în aer liber a festivalului, cât şi la seara de joc, organizată pe 28 mai, dar şi în curtea casei tradiţionale, în care turiştii, localnicii şi toţi trecătorii au fost întâmpinaţi cu gustoase mâncăruri tradiţionale micherechene, cu „vărzare” şi „răchişe”, salată de vinete, zacuscă şi prăjituri preparate şi oferite cu mare însufleţire de tinerii dansatori din Micherechi, în frunte cu primarul şi alţi angajaţi ai primăriei din Micherechi.
„După ce anul trecut dansurile populare din Micherechi au intrat pe lista patrimoniului cultural imaterial al Ungariei, anul acesta, pentru prima dată, am primit şi noi invitaţie din partea Muzeului Etnografi c din Budapesta, ca să participăm alături de celelalte comunităţi la acest festival de Rusalii. A fost o onoare pentru noi să fim alături de alţi meşteri populari şi specialişti în arta populară şi în tradiţii. Am venit aici cu mari emoţii, ştiind că dansurile din Micherechi voi fi în vizorul specialiştilor anul acesta, deoarece muzeul are un proiect european axat pe dansuri populare. Am venit la festival cu Echipa „Gheorghe Nistor”, dar am îmbogăţit de data acesta ansamblul şi cu elevi de la şcoala generală. Sigur nu am putut să-i aducem pe toţi copiii de la cercul de dansuri populare, dar în total suntem aici 45 de persoane din Micherechi. În cele două zile de festival am avut un program foarte variat atât pe scenă cât şi în curtea casei muzeu, pe care am primit-o şi pe care am readus-o la viaţă în aceste zile, prin muzica, dansurile şi jocurile copiilor şi tinerilor, dar şi prin mirosurile atrăgătoare ale bucatelor pregătite de noi aici. Cu valorile noastre culturale am format aici o echipă, o comunitate şi cred că pentru viitor este important să ducem împreună mai departe tot ce este frumos şi important. Plecăm de aici cu mulţumire şi linişte în suflet, iar eu sunt foarte mândră de tinerii noştri şi de echipa care ne-a reprezentat în aceste zile în faţa publicului din Szentendre”, ne-a mărturisit Margareta Tat, primarul localităţii Micherechi.
La festival au fost prezente mai multe ateliere de meştesuguri populare: un stand de broderii tradiţionale a avut şi Asociaţia de Artă Populară de la Bichişciaba, unde s-a putut învăţa şi cunoaşte arta de a produce broderiile tradiţionale din judeţul Bichiş. Nu au lipsit de la festival renumita artă populară de la Kalocsa şi broderiile de Matyó, dar şi alte meşteşuguri din Eger, tradiţiile studenţeşti din Selmec şi tradiţiile creştin-catolice de Rusalii ale comunităţii catolice din Hajdúdorog. Pe lângă comunităţile de dans, muzică şi meşteşuguri, au fost prezentate şi moşteniri gastronomice: tocăniţa de berbec de la Karcag şi supa de peşte de la Baja, dar au putut fi gustate tot felul de pogăcele şi cozonaci tradiţionali, precum şi băuturi tradiţionale din diferite zone ale Ungariei.
ANCA BECA
Adaugă un comentariu