Uniunea Artiștilor Plastici din România recomandă noi manifestări din lumea artelor vizuale, care se vor desfășura în perioada 19 -25 iunie 2023:
Săptămâna începe în forță cu trei evenimente:
Luni 19 iunie, la ora 12,30, va avea loc la Muzeul Municipal “Octavian Moșescu” din Râmnicu Sărat (str. Constantin Brâncoveanu), vernisajul expoziției “Interpretări” a pictorului acuarelist Corneliu Drăgan Târgoviște – membru al Filialei Vâlcea a UAP. Vernisajul va fi urmat de un workshop de acuarelă realizat de protagonistul evenimentului. Curator este Alexandru Măciucă – Director al Muzeului ”Octavian Moșescu”. Prezintă Ana Maria Măciucă – istoric de artă și muzeograf.
Galeria Națională de Artă „FORMA” din Deva (Bd. Decebal, nr. 8), găzduiește în perioada 19 – 30 iunie Expoziția retrospectivă „60+1” a artistului D A N C Î R J O I. Vernisajul este programat la ora 17. „60+1” este o expoziție cu lucrări de pictură realizate în ultimul deceniu. Prima perioadă este reprezentată de ciclul de lucrări având ca titlu sugestiv ”Rădăcini”. A doua perioadă este mai elaborată, având ca modalități de exprimare antagonice, gestualul abstract cu reprezentarea figurativă. „60+1” este o expoziție organizată de Consiliul Județean Hunedoara și DGAMPT Hunedoara, în parteneriat cu Filiala Deva a Uniunii Artiștilor Plastici din România.
Pe simezele Galeriei Artelor a Cercului Militar Național din București (Strada Constantin Mille 1) se vor afla în perioada 19 iunie – 6 iulie, lucrări semnate de Luminița Gliga. Vernisajul Expoziției „Sincretism – Metamorphosis” va începe la ora 18,30. Prezintă criticul de artă Marius Tița.
Marți 20 iunie 2023, la Galeria Romana din București (Bd. Lascăr Catargiu nr. 1) începând cu ora 19:00, va debuta Expoziția retrospectivă ”Grădinărirea omului”, cu lucrări semnate de Dorel ZAICA. În deschidere va lua cuvântul Alina Șerban – istoric de artă. Pe simeze, până pe 20 iulie, vor fi expuse lucrări din mai multe perioade de creație ale artistului. Dorel Zaica – pictor, grafician și scriitor – s-a născut pe 22.07.1939. ”Fără coloratură confesională, fără tezisme cu iz de tămâie şi cu vanităţi abia camuflate, arta lui Dorel Zaica, se înscrie într-o tendinţă spiritualistă mai largă, în care miza fundamentală nu este clamarea unui anumit tip de credinţă, ci reconstrucţia legăturilor dintre om şi ierarhiile cereşti. Dacă ar fi să căutăm un registru în care această pictură s-ar putea înscrie şi defini, acela ar fi de găsit în procesul alchimic al conversiei materiei în lumină. Iar Dorel Zaica acolo s-a şi aşezat între materie şi lumină.” (Pavel Şuşară).
Tot pe 20 iunie, dar în Sala Vasile Pogor a Palatului Roznovanu din Iași (Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt nr. 11), ora 17:00, va avea loc prima ediție a Galei Artelor. Cu această ocazie va avea loc decernarea titlului de Cetățean de onoare al Municipiului Iași pentru artiștii Liviu Suhar, Eugen Mircea și Constantin Tofan – membrii ai Filialei Iași a Uniunii Artiștilor Plastici din România.
Vineri 23 iunie, la Galeriile de Artă „Lascăr Vorel” din Piatra Neamț, (Piața Ștefan cel Mare) va începe la ora 16 vernisajul ediției a XVII-a a Expoziției „Orașul Artiștilor”. Ediția de anul acesta are o tematică aparte: Biserica Domnească cu hramul „Nașterea Sfântului Ioan Botezătorul”. Această expoziție dorește să marcheze celebrarea împlinirii a 525 de ani de la ridicarea de către Sfântul Voievod Ștefan cel Mare a Bisericii Domnești. Pe simezele Galeriei, până pe 30 iunie, vor fi expuse lucrări realizate de către artiștii plastici, membri ai Uniunii Artiștilor Plastici, Filiala Neamț, în diferite tehnici.
Parteneri media ai Uniunii Artiștilor Plastici din România: Radio România Cultural, Agerpres, Amos News, CooltNeamț, Zile și Nopți, Revista Arta, Modernism.ro, Top Business, Piața de Artă.
Adaugă un comentariu