La opt decenii de la Holocaust, Germania este astăzi cel mai apropiat aliat al Israelului și cel mai mare partener comercial al nostru din Europa. Dacă ai fi afirmat așa ceva la terminarea celui de Al Doilea Război Mondial, ai fi fost considerat un visător.
Și iată că astăzi, ambasadorul Israelului în Germania, Ron Prosor, consideră relațiile Israel-germane drept relația strategică numărul doi pe care țara noastră o are după SUA. Este o relație, spune el, care cuprinde „toate fațetele culturii, economiei, universității și cercetării, precum și cooperarea militară și de apărare”. De aceea, afirmarea Germaniei a angajamentului său față de Israel într-un document istoric care definește politica sa națională de securitate emis miercurea trecută este foarte binevenit.
Documentul are 39 de pagini și este, în opinia cancelarului german Olaf Scholz, o „busolă” care reflectă „calea spre mai multă securitate și legături mai strânse între cele două țări”.
Prietenia germană este foarte importantă în contextul în care Iranul nu numai că încalcă drepturile omului ale propriilor săi cetățeni, dar continuă și să-și urmărească ambițiile nucleare, producând material fisionabil din ce în ce mai mult îmbogățit și a blocat eforturile de a negocia un nou tratat.
Acest lucru este semnificativ pentru că Germania a fost semnatară a vechiului tratat cu Iranul și a susținut negocierile internaționale cu Teheranul. De asemenea, parlamentarii germani au aprobat miercurea trecută o plată în avans pentru achiziționarea sistemului de apărare aeriană „Săgeata 3” din Israel pentru aproape 4 miliarde de euro. Berlinul se așteaptă ca acest sistem de apărare cu rază lungă de acțiune, care este conceput pentru a elimina rachetele balistice de dincolo de atmosfera Pământului, să îi ofere o acoperire de protecție atât pentru Germania, cât și pentru statele europene vecine.
Într-o declarație făcută la o conferință de presă cu Scholz din 16 martie, Netanyahu i-a mulțumit cancelarului pentru angajamentul său față de securitatea Israelului, spunând: „Prietenia dintre Israel și Germania își are rădăcinile într-o istorie dureroasă.”
Prim-ministrul a numit vânzarea de către Israel a sistemului de apărare către Germania un moment de importanță istorică. „Acum șaptezeci și opt de ani, eram nimic; am fost frunze aruncate de vânt trimise în cuptoarele distrugerii”, a spus el. „Acum, la mai puțin de 80 de ani mai târziu, reprezentantul unui stat evreu suveran vorbește cu liderul unei noi Germanii, a unei alte Germanii, despre faptul că sistemele defensive ale statului evreu vor proteja cerul Germaniei. Germania ajută Israelul; Israelul ajută Germania.” Este într-adevăr o evoluție neașteptată a istoriei și așteptăm cu nerăbdare să vedem că această relație continuă să se adâncească și să crească în anii următori.
Adaugă un comentariu