Școala Națională de Studii Politice și Administrative (SNSPA), în cadrul ședinței Consiliului de Administrație, a realizat astăzi prima analiză cu privire la pașii concreți ce urmează a fi parcurși, cu ocazia adoptării și promulgării noii Legi a învățământului superior, nr. 199/2023, care, odată intrată în vigoare, va genera implementarea unei serii de modificări ale cartei universitare, ale regulamentelor și metodologiilor de organizare și funcționare a universității, ale procedurilor de lucru, pentru conformitate cu noua legislație.
Prima decizie luată în acest sens, în cadrul ședinței Consiliului de Administrație al SNSPA, organizată marți, 11 iulie 2023, a fost declanșarea procedurilor pentru constituirea unui Grup de lucru pentru redactarea Cartei SNSPA, format din membri ai comunității academice, profesori, cercetători și studenți. Acest Grup de lucru va redacta primul draft al noii Carte SNSPA, în conformitate cu prevederile noii legi a învățământului superior, promulgate de Președintele României pe 4 iulie 2023.
Grupul de lucru va fi prezidat de prof. univ. dr. Nicoleta Corbu, Prorector – Directorul Consiliului pentru studii universitare de doctorat (CSUD) – SNSPA. Prof. univ. dr. Nicoleta Corbu este cadru didactic la Facultatea de Comunicare şi Relaţii Publice (SNSPA) și coordonează, în calitate de director executiv, Centrul de Cercetare în Comunicare al Facultății. În perioada 2013-2021, a fost membru al Consiliului ARACIS, iar în perioada 2012-2016, decan al Facultății de Comunicare și Relații Publice (SNSPA).
Este de așteptat ca acest grup de lucru să înainteze proiectul noii Carte SNSPA, cel mai târziu, la sfârșitul lunii septembrie 2023, astfel încât, pe parcursul lunii octombrie 2023, odată cu începerea noului an universitar, să fie organizate dezbaterile publice, la nivelul întregii comunități academice. Validarea formei finale a Cartei SNSPA se va face, în conformitate cu prevederile legale, prin referendum.
Cu ocazia acestei dezbateri, Rectorul SNSPA, Prof. univ. dr. Remus Pricopie, a subliniat:
“Forța unei legi se vede în procesul de implementare. Este ceea ce avem de gând să facem la SNSPA, astfel încât perioada de tranziție de la vechea lege a Educației la Legea nr. 199/2023 a învăţământului superior să fie cât mai scurtă și să producă efecte benefice pentru profesorii și studenții noștri. Adaptarea legislației învățământului superior la realitățile concrete din sistemul educațional este un proces firesc, care se întâmplă peste tot în lume. În cazul României, este a treia oară când ne aflăm în fața unei legi cu totul noi, după Legea nr. 84/1995, respectiv Legea nr.1/2011. Cu mici excepții, sunt optimist și cred că mergem în direcția cea bună.
Când vorbim însă de excepții, nu este o surpriză, am mai spus-o, trebuie să fim mult mai exigenți și fermi, în ceea ce privește practica nesănătoasă a interferențelor politice în spațiul academic. Multe dintre problemele pe care le-am avut până acum în universitățile românești, în ultimii 33 de ani, își au originea în politizarea unor teme precum: universitățile private neautorizate, diplomele false, plagiatul, conducători de doctorat fără bacalaureat – exemplu, cazul Baranga –, promovări fără criterii respectate, finanțarea netransparentă a universităților etc. Toate aceste cazuri au avut în spate profesori/rectori/decani politicieni, care au trădat cauza academică pentru interese politice.
În cazul SNSPA, respectul pentru autonomia universitară a fost și va rămâne o valoare fundamentală a spațiului academic, o valoare care își regăsește distinct locul în documentele de bază ale universității – cum este Carta –, dar și o practică asumată în cultura și comportamentul organizațional. Fără apărarea zilnică a acestor valori, spațiul universitar va continua să fie invadat de politic, iar progresul așteptat de la universități va întârzia să se arate.”
Adaugă un comentariu