Maria Hadiji este un artist plastic cunoscut în peisajul cultural timișorean și nu numai. Lucrările sale explorează toate dimensiunile actului creației de la artă decorativă, pictură, tehnică mixtă și sculptură. Creează cu pasiune și dor, lucrările sale fiind apreciate de specialiști prin intermediul premiilor obținute, atât în țară, cât și în străinătate.
În anul 2017 s-a înscris la Școala de Arte din cadrul Centrului de Cultură și Artă al Județului Timiș, secția Pictură, iar după absolvirea Școlii de Arte, a urmat cursurile masterale în cadrul Facultății de Artă și Design a Universității de Vest din Timișoara, pentru început la specializarea „Design ceramic”. Cum, pe parcurs, specializarea „Design ceramic” a fost integrată unei arii mai vaste, Sculptură – Ceramică, a avut oportunitatea să-și însușească și cunoștințe de sculptură, având norocul și bucuria totodată să cunoască și să lucreze cu artiști deosebiți și valoroși, cadre didactice ale Facultății de Arte și Design din Timișoara, oameni de o mare noblețe sufletească, „care îți marchează existența, te fac să ai o altă viziune despre actul creației, al valențelor sale și implicit asupra vieții. Aici am descoperit o lume nouă, cea a tridimensionalului, interesată fiind în mod deosebit de modelajul ceramic, deoarece în activitatea pe care o desfășor la Muzeul Satului Bănățean Timișoara m-am ocupat îndeaproape de studierea ceramicii bănățene, a centrelor de olari din Banat, având ca preocupare de bază valorificare colecției de ceramică a MSBT prin studierea acesteia și publicarea unor cataloage de specialitate.”- mărturisește artista.
Aprofundează (re)cunoașterea augmentată a artefactelor cu memorie muzeală. Îi place să experimenteze, munca cu materiale variate având diferite calități și texturi, chiar materiale recuperate, astfel gama este foarte largă: de la materia argiloasă sau lemn, la papier-mâché, carton recuperat cu diferite texturi, și până la frunze provenind de la plante exotice sau comestibile originare din nordul Africii, sau din alte locuri vizitate, cochilii de melci, scoici, pietre naturale etc. De asemenea, un domeniu interesant și generos mi se pare cel oferit de obiectele găsite (objets trouvés) atractive din punct de vedere al formelor și texturilor, obiecte pe care le recontextualizează, dându-le o nouă interpretare și finalitate.
Maria Hadiji:„Mesajul meu este mai degrabă o nouă ecuație: ARTĂ/CREAȚIE+DĂRUIRE ȘI ÎMPĂRTĂȘIRE = ÎMPLINIRE A EXISTENȚEI.”
Adaugă un comentariu