„DE ZIUA LIMBII ÎN CARE M-AM NĂSCUT” (Brândușa Juică)
Într-o atmosferă mirifică, pe terasa motelului „Apolon” de la Vrdnik, pe muntele „Athosului sârbesc” – pe Fruška Gora, Societatea de Limba Română, în frunte cu președintele LUCIAN MARINA, a inaugurat pe 2 septembrie, ediția a II-a a manifestării „Evantai cultural româno-sârb”. Și anul acesta ediția a reunit mai multe evenimente, cu participarea numeroșilor artiști literari și plastici din ambele părți ale Banatului.
În cuvântul de salut, președintele Societății de Limba Română, Lucian Marina, a mulțumit tuturor celor prezenți în mod aparte salutând prezența ministrului-consilier Daniel Bala de la Consulatul General al României la Vârșeț, care cu acest prilej, printre altele, a declarat:
„Remarc o serie de oameni de condei, de forță, atât din Voivodina, cât și din România. Este foarte bine că aceste prin aceste întâlniri culturale scriitorii de limba română din Voivodina au posibilitatea să interacționeze cu cei din România. Reprezintă un lucru deosebit de important, este stimulativ pentru creația literară. Vă felicit pentru ideea de a organiza, pentru a doua oară aici, la Vrdnik, această manifestare literară, este un loc care iarăși acționează și el ca un adevărat catalizator pentru oamenii de litere.
Domnului Daniel Bala i-a fost înmânată o Diplomă de excelență de către președintele Societății, Lucian Marina.
Ediția a debutat cu un matineu poetic consacrat marcării Zilei Limbii Române, la care au participat: Aurel Bancu, secretar general al Fundației „Constantin Brâncuși” din Timișoara, Monica Condan, redactor responsabil al revistei „Coloana infinitului”, Nina Ceranu de la Editura „Eubea” din Timișoara – cavaler templier, Ioan Baba din Novi Sad, Veronica Balaj, prof. dr. Viorica Bălteanu, Constantin Mărăscu, Nicolae Toma, George Popovici. Poeții Zlatko Pavlović din Aleksinac, acuarelist și membru de onoare al SLR și Aurora Rotariu Planjanin din Novi Sad au citit din creațiile lor în ambele limbi – limba română și limba sârbă.
Fiecare participant a primit din partea organizatorului o diplomă de excelență.
Intermezzo-urile muzicale au aparținut interpretelor Ileana Ocolișan Baba și Mărioara Colgia. Prof. Brândușa Juică a prezentat un eseu în versuri intitulat „De Ziua limbii în care m-am născut”.
Cele mai noi apariții editoriale a Societății de Limba Română din Voivodina, a Editurii „Libertatea” din Panciova, apoi cărţi ale Editurii Institutului pentru Cultura Românilor din Voivodina, ale Editurii Centrului de Studii Banatice din Vârșeț, ale Editurii Societății Literar-Artistice „Tibiscus” din Uzdin, precum și a ale oaspeților din România au fost expuse pe masa de pe terasa motelului, unde a avut loc evenimentul central.
Activitatea Editurii „Libertatea” din Panciova a fost prezentată succint de noul redactor responsabil, Marin Gașpăr, care a pus accentul pe cea mai recentă carte apărută la această prestigioasă instituție, cartea prof. Ion Sfera „Sân-Mihaiul și România 1919- 2019”. Cu acest prilej Casei de Presă și Editură „Libertatea” i-a fost conferită o Diplomă de excelență din partea SLR.
Despre activitatea editorială și activitățile Societății Literar-Artistice „Tibiscus” din Uzdin a vorbit președintele acesteia, Vasile Barbu, iar Adriana Petroi a prezentat activitatea sa publicistică, cele două cărți apărute până în prezent („Fiecare putem schimba lumea, schimbându-ne pe noi înșine” și „60 de interviuri pentru mileniul trei”) și revista tinerilor „Speranța”, pe care o redactează, anunțând încă o carte pe care intenționează să o publice anul viitor.
Teodora SMOLEAN, Adriana PETROI Libertatea, nr. 36 (41348) din 9 septembrie 2023, pag. 13
Foto: Irina Airinei
Adaugă un comentariu