CÂNT PLÂNS (Viorica Bălteanu)
În paralel cu desfășurarea acestui matineu poetic a avut loc și atelierul de arte plastice, condus de dr. Daniela Barbulov Popov, președinta Departamentului pentru Artele Plastice și Design a SLR, la care au creat artiștii plastici Aurelia Mateiu, Steluța Guțiu, Mihaela Florescu, Draga Kokotović, Ionel Popovici și Zlatko Pavlović. Femeile de la Asociația „Etno Art Brakos” din Alibunar au expus o parte din produsele lor de artizanat, costum popular și prăjituri tradiționale. Așadar, participanții au avut ocazia să se delecteze, admirând colecția asociației amintite, la fel și tablourile pictorilor prezenți, dar și câteva picturi naive din Uzdin, aduse de Vasile Barbu.
Prima zi s-a încheiat cu o serată literară organizată în aer liber. Lucian Marina a dat cuvântul scriitoarei Adriana Petroi, care a prezentat zestrea Asociației din Alibunar pe care femeile au expus-o în acea zi, după care au luat cuvântul oameni din domeniul cultural-științific de la noi și din România.
Dr. Viorica Petroniu a expus o temă foarte interesantă despre comunitățile de români stabiliți peste hotare, menționând cât sunt de importate comunitățile care, în continuare, își păstrează flacăra vie a românismului peste hotare.
A urmat o lansare de carte a autorului Mihai Nicolae, „Călătorii identitare: românii megieși”, carte apărută la București la Editura Universul Academic în 2021 și despre care a vorbit dr. Irina Airinei Vasile, coordonatoarea ediției. Apoi a fost prezentat de către Irina Airinei, coordonatoarea ediției, volumul bilingv de poezie „Mame și Păsări” al poetei basarabence din Israel, Maria Găitan Mozes, apărut la Editura Magic Print din Onești, România.
Serata literară a continuat cu o lungă dezbatere pe diferite teme. La această serată, pe lângă participanți, au fost prezenți și Daniel Bala, ministrul-consilier al Consulatului României la Vârșeț, dr. prof. univ. Virginia Popovici, Ioan Baba, poet, Aurel Bancu, secretar general al Asociației Culturale „Constantin Brâncuși” din Timișoara, însoțit de Monica Condan și Mărioara Colgia și mulți alții.
A doua zi, duminică, la motelul „Apolon” din Vrdnik, evenimentul a continuat cu inaugurarea manifestării cultural-științifice „Memorialul dr. Radu Flora” la care prof. univ. dr. Virginia Popovici a prezentat publicațiile și cărțile apărute recent la Societatea de Limba Română, cu accentul pe monografiile Postului de Radio Novi Sad și Postului de Televiziune a Voivodinei, apoi cartea „Lira bobocilor” și cartea omagială „Radu Flora”.
Prof. Daniela Barbulov Popov, etnolog și coautor la cataloagele „Patrimoniul cultural imaterial și material al românilor din Voivodina”, a vorbit despre aceste cataloage și despre cartea ei „Portul popular din Banat – unitate prin diversitate”. În cadrul programului artistic, Stela Guțiu a vorbit și despre cartea „Armonia hermetică a cosmosului” a conf. univ. dr. Gabriel Kelemen. Ziua a doua s-a încheiat cu atelierul de arte plastice și prezentarea creațiilor artiștilor participanți din România, care au primit diplome de excelență din partea organizatorului.
În ultima zi a evenimentului, pictorii din Voivodina au prezentat creațiile lor. Manifestarea „Evantai cultural româno-sârb”, organizată de Societatea de Limba Română în perioada 2-4 septembrie cu sprijinul Consiliului Național al Minorității Naționale Române și sponsorul general „Žitobanat” din Vârșeț în frunte cu Dănuț Cioloca, se dorește a fi una tradițională în care să se evidențieze creația artistică a promotorilor noștri din Voivodina și România.
Teodora SMOLEAN, Adriana PETROI: Articol publicat în săptămânalul Libertatea, nr. 36 (41348) din 9 septembrie 2023, pag. 13
Foto: Irina Airinei
Adaugă un comentariu