În atacul său din 7 octombrie, principalul obiectiv strategic al Hamasului, pe lângă readucerea problemei palestiniene pe primele pagini, a fost oprirea procesului de normalizare dintre Israel și alte țări arabe, în primul rând cu Arabia Saudită. Evident, deraierea normalizării a fost și scopul Iranului, sponsorul Hamasului iar, din punctul lor de vedere, oprirea normalizării va fi un efort continuu, așa că atacarea Israelului trebuie să fie, de asemenea, continuă.
Oprirea Iranului în realizarea armamentului nuclear a eșuat. Acest fapt este incomod de recunoscut pentru Administrația Biden care continuă să reducă la minimum implicarea Teheranului și responsabilitatea pentru crimele din Șabatul Negru. Numai că, după declanșarea războiului, Iranul crede că este liber să-și avanseze programul nuclear în timp ce ochii lumii sunt ațintiți asupra mișcărilor pe care le face Israelul în război.
Scopul strategic al țării noastre în conflictul actual, pe lângă obiectivele sale de pe câmpul de luptă, trebuie să fie întreruperea influenței iraniene asupra Orientului Mijlociu – un obiectiv care trebuie împărtășit de Statele Unite, forța motrice strategică în procesul de normalizare a relațiilor cu Arabia Saudită ca parte integrantă a realinierii geopolitice în regiunea noastră.
Există unii alarmiști, nu întotdeauna dezinteresați, care avertizează că Războiul din Gaza ar putea declanșa un război global, dar probabilitatea ca acest lucru să se întâmple este foarte mică, în mare parte pentru că China nu este nici interesată și nici pregătită pentru o astfel de eventualitate. Dacă ar exista un potențial declanșator pentru un conflict mondial, acesta ar fi Taiwanul, aflat în curtea din spate a Chinei, nu Orientul Mijlociu.
Pe de altă parte, Statele Unite nu pot ignora aspectele regionale concrete ale ostilităților actuale, inclusiv actele teroriste aproape zilnice de inspirație iraniană împotriva trupelor sale din Siria și Irak, acțiuni care dovedesc că retragerea trupelor de acum câțiva ani din Siria a fost o greșeală și că este nevoie de o prezența militară îmbunătățită în regiune.
Hamasul este urât de majoritatea liderilor arabi din cauza fundamentalismului său islamist și a amenințării la adresa propriilor regimuri. Din acest motiv, o victorie militară israeliană în Gaza – mai ales pe fondul impresiei negative create de eșecul din 7 octombrie – este importantă pentru a reabilita și a întări interesul Ligii Arabe pentru un cadru regional care include Israelul.
Din motive evidente, prințul moștenitor al Arabiei Saudite, Mohammed bin Salman, și alți lideri arabi trebuie să calce o linie fină între interesele naționale ale propriilor țări și să-și exprime solidaritatea populară cu oamenii din Gaza, știind că „Acordurile Avraham” sunt de fapt un mare plus pentru țările lor.
În ciuda demonstrațiilor la scară largă anti-Israel din unele țări, majoritatea Occidentală nu au căzut în capcana antisionistă, dar timpul nu este de partea Israelului și nici de partea lui Biden. Percepțiile internaționale sunt negative, în special pentru țara noastră iar Israelul trebuie să continue să sublinieze că, în acest moment, este necesar de a se elibera de teroarea Hamas și să punem bazele unui viitor luminos pentru Fâșia Gaza.
Ideologia Hamas va continua să existe și după eliminarea teroriștilor din Fâșia Gaza și vom avea nevoie de timp și investiții mari în educație pentru a stinge încet, încet, această flacără a terorismului.
Adaugă un comentariu