Redăm mai jos câteva pasaje din cuprinzătoarele cuvinte de introducere la această carte fundamentală.
Diacon prof. univ. dr. Ryan Sampson NASH, director al Centrului pentru Bioetică și Studii Medicale Umaniste, Ohio State University, titular al catedrei de Profesionalism și Etică Medicală „Hagop Mekhjian”, S.U.A.: (fragment din prefață)
„Prin ,,După Dumnezeu”, autorul se adresează cititorului român la fel de mult ca aceluia american. De fapt, cartea ar putea fi chiar mai utilă cititorului român. S-ar putea ca România încă să aibă o memorie și un duh care s-o ajute să-și păstreze, regăsească sau reînnoiască, propria cultură și bioetică, cu rădăcinile lor creștine.”
……………………….
Prof. Dr. Vasile ASTĂRĂSTOAE: Citindu-l pe ENGELHARDT
„Engelhardt afirmă că, în lipsa referirii la Dumnezeu pentru a garanta că virtuoșii sunt răsplătiți și vicioșii suferă, nu există niciun motiv să credem că raționalitatea ar putea determina pe cineva să fie moral, cu atât mai puțin să acționeze moral. Altfel spus, fără Dumnezeu totul este lipsit de sens. ”
……………………….
Pr. prof. univ. dr. Emil JURCAN:
„Așa l-am întâlnit, ca pe un apostol chemat să facă din catedră o masă de altar. (…)
Profesorul Herman, nume luat din Alaska Sfântului Herman, de care se simțea atât de legat. Se identifica cu el în misiune și în râvnă. Se născuse din nou odată cu intrarea lui în Ortodoxie și, la rândul lui, simțea că trebuie „să-i nască” pe cei pe care-i învăța și care îi deveniseră ucenici în ale medicinei și ale bioeticii. (…)
Profesorul și apostolul Herman a făcut ceea ce ar trebui să facă orice minte luminată de Dumnezeu: să sfințească știința și să o ridice la cer. Să arate că orice căutare a omului trebuie să se finalizeze cu întâlnirea sacrului, cu Dumnezeu. Profesorul meu îndrumător de doctorat, regretatul părinte Dumitru Popescu de la Facultatea de Teologie din București, ne spunea la cursuri despre știință, mai precis despre fizică, că a ajuns să bată la porțile teologiei, pentru că a trecut dincolo de materie și a devenit energetică (cuantică și probabilistică). De fapt, TOATĂ ȘTIINȚA BATE LA PORȚILE CERULUI, dacă știi să-i găsești sensul profund. (…)
Herman rămâne simbolul dascălului cu conștiință sacră și cu vocație apostolică în munca de a forma și informa, de a învăța și a naște, de a transmite știința care transcende mintea și materia și toate legile ei și se leagă de tronul lui Dumnezeu. Din păcate, în această cultură a decăderii, cum o numește părintele Sofronie Saharov, există tot mai puțini dascăli de vocație și de conștiință, oameni care să ducă știința spre cer. Avem foarte mulți informatori în ale științei, care predau o CUNOAȘTERE RAȚIONALĂ SEACĂ ȘI DEZUMANIZATĂ.
ADEVĂRATUL DASCĂL ESTE … SACERDOT. El modelează sufletul odată cu umplerea minții. El duce spre Cer arătând tainele Pământului. El prezintă fizica împreună cu metafizica. Toată știința dascălului-sacerdot are prefixul „meta” în fața cunoașterii sale. El transformă matematica în meta-matematică, fizica în metafizică, logica în meta-logică, chimia, biologia și toate celelalte în meta-științe. Totul se leagă de Cer. Dacă o știință nu se leagă de transcendent, ea rămâne un eseu științific probabilist și inexact. Herman a fost permanent un meta-Herman prin tot ceea ce a fost și a făcut.” (subl.n.)
Adaugă un comentariu