În cadrul Sesiunii de vară a Universității Internaționale de Drept Comparat și Drept Internațional de la Cheia, organizată de Clubul de la Cheia „Victor Dan Zlătescu”, membru al European Law Institute -Vienna, în ultimii ani în parteneriat cu: Asociația pentru Națiunile Unite din România, membră a FMANU, Centrul Transdisciplinar de Drepturile Omului – FAP- SNSPA, L’ Institut International de Droit d’Expression et d’Inspiration Francaises -IDEF- Paris, Academia de Științe Juridice din România -ASJR, Facultatea de Drept și Stiințe Administrative a Universității Valahia-Târgoviște, Facultatea de Drept Cluj-Napoca a Universității Creștine Dimitrie Cantemir-București, Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România-UZPR, CopyRo, Asociația de Drept Umanitar-ARDU filiala Prahova ș.a., au fost abordate, în ultimii ani, teme privind inteligența artificială.
O parte dintre studiile prezentate în cadrul reuniunii științifice de la Cheia se regăsesc în volumele ”Lost in Translation, Inteligență artificială, Covid 19, Schimbări climatice” publicat în 2021, „Dreptul la hrană, Standarde în domeniul alimentației și Evoluții actuale la nivel internațional și european” publicat în 2022.
Sesiunea de vară din 2023 a Universității internaționale de Drept Comparat și Drept Internațională de la Cheia s-a desfășurat între 4 -6 august , în sistem hibrid, in situ și online, în contextul împlinirii a 75 de ani de la adoptarea Declarației Universale a Drepturilor Omului și a 30 de ani de la ultima Conferință Mondială privind Drepturile Omului desfășurată la Viena. La lucrări au participat specialiști renumiți, profesori universitari, cercetători științifici, judecători, avocați, și experți care au dezbătut: „ impactul inteligenței artificiale asupra drepturilor omului”. În acest cadru, au fost prezentate comunicări științifice, au fost discutate diverse aspecte ale utilizării inteligenței artificiale (IA), inclusiv privind respectarea drepturilor omului, participanții prezentând, după caz, atât rolul benefic al IA, cât și potențialele riscuri ale utilizării, pe scară largă, a inteligenței artificiale, în domenii precum dreptul, psihologia, sociologia, fără a ignora impactul ei asupra climei, migrației, sănătății, educației, securității cibernetice și multe altele.
Volumul cu lucrările din această sesiune a Universității de la Cheia,intitulat „The Impact of Artificial Intelligence on Human Rights”, o are ca editor coordonator pe prof.univ.dr.Irina Moroianu Zlătescu. Autori: prof.univ.dr.Monna Lisa Belu Magdo, prof.univ.dr. Irina Moroianu Zlătescu, prof.univ.dr.Petre Buneci, conf.univ.dr. Mihai Milca, conf.univ.dr.Constanța Mătușescu, conf. univ. dr. Mircea Felix Melinești Ionescu, conf.univ.dr.Bogdan Buneci, conf.univ.dr.Dragoș Dincă, lector univ.dr. Cristina Nicolescu, lector dr. Claudia Elena Marinică, lector dr.Gabriela Varia, dr.Mihai Bogdan Marian, dr. Daniela Mituțoiu, dr.Roxana Elena Vișan, Rodica Guiu, drd. Alina Mihaela Grigorescu, drd. Alina-Raluca Sarchisian, drd. Codruța Elena Mihailovici, drd. Gabriela Manea, drd. Andreea Georgiana Nicolae și drd. Ciprian Constantin Mihai.
Volumul, publicat așa cum reiese și din titlul său, în limba engleză, cuprinde și rezumate ale articolelor în limbile franceză și engleză, ceea ce permite o mai largă circulație în mediul științific internațional.
Adaugă un comentariu