(Constantin Brâncuși și Dimitrie Gerota)
Conferința prof. univ. Sorin Alexandrescu la Fundația Culturală Dalles a Academiei Române
Fundația Culturală Dalles a Academiei Române invită publicul joi, 22 februarie 2024, la conferința „Brâncuși sau despre sublim“, susținută de prof. univ. Sorin Alexandrescu, membru de onoare al Academiei, profesor la Universitatea din București și la Universitatea din Amsterdam. Evenimentul va avea loc în spațiul Sălii „Dalles“ din Bd. Nicolae Bălcescu nr. 18, începând cu ora 18.
Prof. Sorin Alexandrescu consideră că sculptorul Constantin Brâncuși a constituit, alături de italianul Giacometti, rusul Zadkine, ucraineanul Archipenko și alții artiști, născuți în tradiții naționale foarte diferite, ceea ce se poate numi o avangardă, nu franceză, ci parizian-internațională, în arta europeană din prima jumătate a secolului al XX-lea. Diverse opere ale acestora, dar mai ales ale lui Brâncuși, vor fi prezentate în cadrul conferinței ca forme ale sublimului în artă, pornind de la studiile filosofilor și esteticienilor precum Longin și Kant, dar mai ales ale lui Lyotard.
În urma analizei creației artistice a sculptorului, prof. Alexandrescu constată că „ceea ce Arthur Danto numea transfigurarea banalului, fără a-l cita pe Brâncuși, se poate numi acuitatea prezenței a ceva necunoscut, sesizabil direct, deși indescriptibil concret; în acest sens unul dintre cele mai bune exemple este cel al spațiului infinit sugerat de un obiect finit, precum Pasărea în spațiu“.
Discipol al lui Tudor Vianu, Sorin Alexandrescu este licențiat al Facultății de Litere, Universitatea din București. Lector la Catedra de literatură universală a Facultății de Litere, a fost numit în 1969 lector la Universitatea din Amsterdam. În 1980 a devenit profesor de studii românești și semiotică la aceeași universitate. A fondat la Amsterdam Asociația internațională de studii românești și „International Journal of Romanian Studies“ (1976). În realizarea studiilor de semiotică a colaborat cu A. J. Greimas, la Paris, și a înființat Asociația olandeză de semiotică. După 1989 a fost numit consilier în probleme culturale și de educație al președintelui Emil Constantinescu. În 2001 constituie, împreună cu Dan Grigorescu, Laura Mesina și alții, Centrul de Excelență în Studiul Imaginii (CESI). Printre cele mai cunoscute studii ale sale se numără: William Faulkner (1969), Paradoxul român (1998), Identitate în ruptură (2000), Mircea Eliade, dinspre Portugalia (2006) și Lumea incertă a cotidianului (2021); Logique du personnage, publicat la Paris în 1973, și Richard Rorty, publicat în Olanda în 1995.
A fost decorat de regina Olandei (2002) și de regele Mihai I al României (2017).
Sala „Dalles“ a fost construită între anii 1930-1932 de Academia Română, conform clauzelor testamentului Elenei Dalles, și confiscată abuziv în 1948 de către regimul comunist. Începând cu anul 2023, celebra Sală „Dalles“ din București, edificiu reper în istoria culturală a capitalei, beneficiază de un program de conferințe și dezbateri structurat de Academia Română, prin Fundația Culturală Dalles. Conferințele se desfășoară lunar, joia, începând cu ora 18, în a treia sau a patra săptămână a fiecărei luni.
Excelenta idee de a aduce mai aproape de publicul larg o tema atat de fascinanta precum este arta sublimului in opera lui Constantin Brancusi, despre care prof. Sorin Alexandrescu va vorbi in cadrul conferintei organizate de Fundatia Culturala Dalles a Academiei Romane. Este un eveniment ce nu trebuie ratat, mai ales ca ne-a fost prezentata si o mica degustare din discursul preconizat al profesorului: avangarda internationala in arta secolului XX, subtile analogii intre arta si filosofia sublimului, dar si relatia sculptor-obiect spectacol al transcendentei, exemplificata prin operele marelui Brancusi. Conferintele lunare de la Sala „Dalles” sunt o oportunitate minunata de a descoperi si de a intelege mai bine cultura si arta romaneasca, iar profesorul Alexandrescu este un specialist remarcabil in domeniu. Cu siguranta, va fi o seara plina de emotie si inspiratie pentru toti cei prezenti.
Sunt extrem de incantat de aceasta oportuna initiativa a Fundatiei Culturale Dalles a Academiei Romane de a ne oferi ocazia de a asista la o conferinta exceptionala despre doua nume de referinta in cultura romaneasca si internationala: Constantin Brancusi si Dimitrie Gerota. Profesorul Sorin Alexandrescu, unul dintre cei mai renumiti si respectati specialisti in domeniul literaturii si al studiilor romanesti, va aborda subiectul „Brancusi sau despre sublim“, prezentandu-ne opere de exceptie ale acestui geniu al sculpturii. Este fascinant faptul ca va fi pusa in discutie ideea unei avangarde parizian-internationale in arta europeana a secolului XX, in care Brancusi a fost unul dintre pilonii centrali. De asemenea, abordarea subiectului din perspectiva filosofilor si esteticienilor precum Longin, Kant si Lyotard promite sa ne ofere o intelegere mai profunda a conceptului de sublim in arta.