Invitata noastră de astăzi este doamna Ramona MOCANU, managerul Muzeului Judeţean ,,Ştefan cel Mare” din Vaslui
Irina AIRINEI: Care sunt cele mai importante manifestări organizate de Muzeul care ne primește, iată, la această sesiune de comunicări științifice cu o tematică unică în țara noastră, ,,Femei celebre ale României”, sesiune ajunsă, deja, la ediția a șasea?
Ramona MOCANU: De-a lungul unui an calendaristic, Muzeul Județean ,,Ștefan cel Mare” din Vaslui are în program evenimente ciclice și temporare. Dintre evenimentele ciclice amintim data de 10 Ianuarie, este un brand în Vaslui și cred că și în țară: este vorba despre bătălia de la Podul Înalt, cea mai importantă bătălie medievală câștigată împotriva otomanilor. Ștefan cel Mare, în urma acestei bătălii a fost numit ,,atletul lui Hristos” de către Papă, așadar, este normal să sărbătorim o astfel de victorie.
O altă activitate destul de importantă este cea din 8-9 martie, este vorba despre Simpozionul Științific Național ,,Femei celebre ale României” ajuns acum la a șasea ediție. Un eveniment care reunește cercetători din domeniul feminismului și mai ales pe cei care au cercetat femeile celebre și le-au pus în valoare prin intermediul unor articole de o înaltă ținută științifică. Sunt pagini inedite de istorie națională.
,,Noaptea muzeelor” se desfășoară în jurul datei de 18 mai, atunci când se celebrează Ziua Internațională a Muzeelor, eveniment inițiat în Franța și care a prins și s-a extins de-a lungul Europei sub numele de Noaptea Europeană a Muzeelor, eveniment la care și noi participăm de ani de zile cu expoziții, cu concerte, cu concursuri.
Un alt eveniment este cel prilejuit de Zilele orașului la care noi participăm cu expoziții și alte manifestări dedicate.
Acta Moldaviae Meridionalis, Sesiunea internațională de comunicări științifice a Muzeului, desfășurată fără întrerupere, acum ajunsă la a cincizecea ediție, este un eveniment care întrunește cercetători de pe tot palierul istoriei, vorbim de arheologie, de istorie veche și medievală, de istorie modernă și contemporană și nu în ultimul rând despre o secțiune care este dedicată conservării și restaurării patrimoniului. Și avem și o secție de artă.
Iar ultimul eveniment ciclic este Festivalul de arte și obiceiuri, dar este un festival dedicat copiilor la care participă doar echipe de copii de la grădiniță până la liceu.
În ceea ce privește un eveniment nou, este vorba despre Festivalul Medieval, un festival care anul trecut a pornit prin intermediul unui proiect transfrontalier cu Republica Moldova, este vorba de raionul Soroca și Cetatea Soroca, în fiecare an cel puțin pentru următorii cinci ani avem obligația de a susține acest festival care va avea loc anual în jurul datei de 2 iulie, anul acesta este programat între 4 și 7 iulie.
În ceea ce privește celelalte activități, an de an, în luna octombrie, începutul lui noiembrie, noi pregătim expozițiile temporare și alte activități cu caracter temporar. Sunt foarte mulți doritori, iar în oraș, doar la noi este singurul loc unde se poate expune în cele două săli, una mai mare, este vorba de sala Arta și una mai micuță, sala Multimedia în care organizăm diferite expoziții cu tematică diferită: artă, istorie…
Se mai desfășoară și activități de pedagogie muzeală, avem un pedagog muzeal care se ocupă de acest aspect, e drept că e destul de puțin să ai un singur om în acest domeniu, însă, împreună cu alte colege pasionate de activitățile legate de copii, reușim să facem ateliere și expoziții tematice. Unul dintre cele mai celebre ateliere este cel de la 1 iunie și cel de la cele două sărbători, mă refer la Sărbătoarea Paștelui și la cea legată de sărbătorile de iarnă, însă și pe parcursul anului sunt mai multe ateliere cu tematică diferită, de primăvară, de toamnă, de vară în funcție și de cereri, pentru că sunt și cereri de a participa la Atelierele muzeelor sau de a crea noi ateliere. În fiecare an, de câțiva ani buni, organizăm ,,Vacanța la muzeu” și avem vreo cinci-șase ateliere pentru copii, foarte căutate.
Avem parteneriate cu toate școlile din oraș și din județ, participăm întotdeauna la ,,Școala altfel”, ,,Școala verde” etc.
Participăm și noi la Festivalul Medieval și ne bucurăm că ansamblul monument de la Podul Înalt ca și Curțile domnești din oraș nu sunt doar un spațiu de vizitare, ci pot găzdui și activități în aer liber cum ar fi târguri de meșteri și ateliere, devenind astfel un spațiu de organizare de evenimente. Festivalul Medieval pune așadar în valoare obiectivele culturale și istorice ale regiunii, făcându-le parte din viața și identitatea noastră și, mai ales, a tinerilor.
Adaugă un comentariu