Definind vocea umană ca dar divin și cel mai vechi instrument muzical cunoscut de om, prof. Ioana Bentoiu consideră că în arta cântului sunt reunite armonios valențele artistice și științifice ale vocii.
Conferința susținută la Academia Română de prof. Ioana Bentoiu explică modul sistematic în care se realizează studiul glasului uman printr-o metodă de observație subtilă, de exercițiu, de percepție corectă a sunetelor, de experimentare a rezonanței. Dicția și modulațiile glasului facilitează nu doar activitatea cântăreților, ci a unor largi categorii de profesioniști, de la actori, la profesori și avocați, la preoți și oameni politici, căci vocea poate fi interioară, vorbită, cântată, urlată, scrâșnită sau murmurată.
Prof. Bentoiu consideră că a cânta este, de multe ori, o experiență terapeutică, iar glasul trecut printr-un rafinament continuu ajunge să influențeze într-un anumit fel destinul individual, nu doar carierele artistice.
Conferința, cu o durată de o oră și 38 de minute, poate fi urmărită accesând
Prof. Ioana Bentoiu este licențiată, ca șefă de promoție pe țară, a Universității Naționale de Muzică din București, la secția canto, în clasa Artei Florescu. În anul 1981, Ioana Bentoiu s-a stabilit în Elveția unde a urmat o a doua serie de cursuri la Lausanne, pentru care a primit premiul de virtuozitate. Este doctor al Universității Naționale de Muzică din București, iar în prezent este profesoară la Institut de Ribaupierre din Lausanne și autoare a mai multor studii dedicate artei lirice și vocii umane.
Ciclul de conferințe „Ora de știință“ propune întâlnirea specialiștilor din diverse domenii cu publicul larg și crearea unei platforme de discuții între cercetători, profesori, studenți, jurnaliști și toți pasionații de cunoaștere. Organizate în spațiul Academiei Române, conferințele sunt structurate în două părți, prima fiind destinată expunerii, iar cea de-a doua constituindu-se într-o dezbatere, pornind de la întrebările adresate de public.
(A consemnat Irina Airinei)
Adaugă un comentariu