În 2017, anul Centenarului Lipatti, regizoarea , actrița și pianista Alice Barb îşi va îndeplini visul de a-l readuce pe Dinu Lipatti în centrul vieţii culturale a Capitalei şi nu numai, convingând Primarul General şi Consiliul General al Municipiului Bucureşti să înfiinţeze Centrul Cultural de Excelenţă Casa Artelor Dinu Lipatti chiar în casa în care a trăit şi a creat genialul pianist, compozitor, pe Bulevardul Lascăr Catargiu nr 12. Sub conducerea sa, ca Director Fondator, Casa Lipatti va introdusă în circuitul cultural şi deschisă pentru prima dată publicului cu Ediţia a II-a a Festivalului„I love Lipatti”, la exact 101 ani de la naşterea marelui muzician român. În acelaşi an, Alice Barb a realizatşi cea de-a doua ediţie a Festivalului „Mozartissimo”, conceput încă din anul 2016. Din anul 2018 creează și coordonează la Casa Lipatti Concerte şi Recitaluri Extraordinare cu cei mai renumiţi artişti români, dar şi cu tineri şi copii foarte talentaţi, Expoziţii despre Dinu Lipatti şi marile personalităţi din cultura românească din străinătate, conferinţe şi proiecţii de filme, lansări de cărţi, reviste şi CD, Programul lunar „Lipatti Special”pentru persoane cu nevoi speciale, Ateliere pentru copii în Saloanele şi în Curtea Casei Lipatti însumând peste 300 de evenimente realizate pentru publicul iubitor de artă şi cultură.
A îmbogățit patrimoniul nostru cultural cu înregistrarea, în premieră mondială, a „Integralei compoziţiilor pentru pian” scrise de Lipatti, în interpretarea pianistului Viniciu Moroianu, album CD, producţie a Casei Artelor Dinu Lipatti în cadrul Colecţiei Esenţial, lansată în anul 2022.
Îi plac cuvintele lui Nicolae Steinhardt: «ARTA NU ESTE COMUNICARE, CI CUMINECARE». Alice Barb mărturisind: „Creăm frumosul, construim visuri, ’cuminecăm’ împreună…”
„Dinu Lipatti este un diamant. El trebuie pus în coroana Culturii Româneşti şi făcut să strălucească. De către noi toţi. Pentru noi toţi. Şi pentru întreaga lume. El e Mozart-ul nostru și avem nevoie de el să ne îndrepte coloana vertebrală și să ne învețe să trăim nu doar bine, ci și frumos.” (fragment din discursul Directorului fondator Alice Barb, la deschiderea Casei Lipatti, la Festivalul „I love Lipatti”, Ediţia a II-a, 2018.)
În seri de neuitat în Casa Lipatti, Elena Moșuc acompaniată la pian de Verona Maier ne-au dăruit liedurile lui DINU LIPATTI ÎN PREMIERĂ MONDIALĂ în cadrul celei de-a VI-a Ediții a Festivalului ”I Love Lipatti”. Au fost prezentate genialele sale lieduri cu rezonanțe impresioniste, de o cromatică melodică complexă, celebrând astfel 105 ani de la nașterea marelui pianist și compozitor Dinu Lipatti și 4 ani de la înființarea Casei Artelor Dinu Lipatti.
Toate aceste ofrande muzicale sunt aduse, cu dragoste și dăruire de amfitrioana Casei Lupatti, Alice Barb, ocrotitoare a artelor și creatoare de frumos. Risipei se dedă florarul… Frumusețile oferite sunt canonice, clasice, idealul acelei Kalokagathia, a cărei cea mai înaltă expresie se regăsește în versurile lui Sapho și în structurile lui Praxiteles. Acest tip de Frumos își găsește cea mai bună expresie în construcțiile spirituale pe care Alice Barb ni le dăruiește cu frenezie. Așa cum declara un personaj al lui Xenofon : ,,Jur pe toți zeii că n-aș da Frumosul pentru toată puterea regelui perșilor.”, prin edificiile sale artistice, Alice Barb n-ar da Frumosul pentru nici o putere lumească vremelnică. Ea se aliniază pe axa eternității, omagiind și slujind Artele tot așa cum au făcut-o o Nadia Boulanger, un Liviu Ciulei și, mai ales, unicul Dinu Lipatti cel care, cum spunea cineva, avea ceva neprieritor în interpretare, ceva care te face să te gândești la un înger. Alice Barb s-a înscris pe această linie de lumină, ascendentă, dăruindu-ni-l și dăruindu-se… în cuminecare…
Textul: Dr. Irina Airinei Vasile
Un documentar de Florin Preda, bibliotecar la Biblioteca Metropolitană București
Lectura: Ramona Mezei, managerul Bibliotecii Metropolitane București
Adaugă un comentariu