În această zi, în urmă cu 107 ani, s-a născut genialul pianist și compozitor român Dinu Lipatti.
O personalitate legendară, care într-o viață atât de scurtă, doar 33 de ani, a lăsat o urmă de neșters în lumea muzicii clasice. Considerat până în ziua de azi unul dintre cei mai mari pianiști ai tuturor timpurilor (BBC), Dinu Lipatti a fost un exemplu de profesionalism, dedicare, talent, bunătate și modestie, fiind profund iubit atât de contemporanii săi, cât și de cei care îi ascultă interpretările și compozițiile în zilele noastre.
Tot astăzi se împlinesc 8 ani de când regizoarea Alice Barb a creat Festivalul I❤️Lipatti, care îi este dedicat genialului muzician. Și tot azi Casa Artelor Dinu Lipatti împlinește 6 ani de la inaugurare.La mulți ani întru nemurire, Dinu Lipatti! Îți mulțumim, cu adîncă recunoștință, pentru toată Frumusețea Muzicii pe care ne-ai lăsat-o moștenire și ne vom continua nobila Misiune de a o dărui tuturor celor care au nevoie de ea!
„Dinu Lipatti este un diamant. El trebuie pus în coroana Culturii Româneşti şi făcut să strălucească. De către noi toţi. Pentru noi toţi. Şi pentru întreaga lume. El e Mozart-ul nostru și avem nevoie de el să ne îndrepte coloana vertebrală și să ne învețe să trăim nu doar bine, ci și frumos.” (fragment din discursul Directorului fondator Alice Barb, la deschiderea Casei Lipatti, la Festivalul „I love Lipatti”, Ediţia a II-a, 2018.)
Mai sunt doar câteva ore până când va răsuna gongul de debut al celei de a VIII-a ediții a Festivalului Internațional ”I Love Lipatti ”care se desfășoară la Casa Artelor Dinu Lipatti în perioada 19 martie ( ziua de naștere a marelui muzician român Dinu Lipatti ) și 23 martie.
Pe parcursul celor 5 zile de Festival, publicul este invitat să se bucure de 5 Recitaluri extraordinare, 4 Proiecții de filme, 2 Prezentări de CD-uri cu Integrale Lipatti, 3 Prezentări de cărți, Lansarea a 2 noi partituri, toate dedicate marelui pianist și compozitor Dinu Lipatti. Pe scena din Salonul de muzică al Casei Lipatti vor urca 20 de artiști, reprezentind toate generațiile, care vor interpreta compozițiile lui Dinu Lipatti de nu mai puțin de 35 de ori.
În cadrul Festivalului publicul se va bucura de prezentarea ultimelor Producții culturale din Colecția Esențial, creată și coordonată de Alice Barb – Dublul Album CD „Integrala compozițiilor pentru pian” de Dinu Lipatti în interpretarea pianistului Viniciu Moroianu – Ediția a II-a și CD-ul Lipatti și Enescu „Chansons et Melodies” în interpretarea sopranei Elena Moșuc și a pianistei Verona Maier, de asemenea vor fi prezentate cele 3 volume publicate în Colecția Esențial: Biografia de Grigore Bărgăoanu și Dragoș Tănăsescu, „Scrisori” – Volumul I de Dinu Lipatti și volumul de memorii „Strada Povernei 23” – Ediția a III-a de Valentin Lipatti, fratele genialului pianist. Tot în cadrul Colecției Esențial va fi lansată Partitura „Integrala liedurilor” de Dinu Lipatti pentru voce de bariton, transcripție realizată de compozitorul Vlad Răzvan Baciu, precum și prezentarea Partiturii „Din compozițiile micului Dinu Lipatti”.
Publicul este invitat în Salonul de muzică al Casei Lipatti, în fiecare seară de de la ora 19:00, la Recitaluri Extraordinare – Marți, 19 Martie – Recital Extraordinar susținut de Studenții clasei de Lied a Conf. Univ. Dr. Soprana Elena Moșuc – Univ. Națională de Muzică, București; Miercuri, 20 Martie – Recital extraordinar de pian susținut de Dimitri Malignan (Franța); Joi, 21 Martie – Recital Extraordinar de muzică românească și versuri de Ion Bogdan Ștefănescu „Strigăt înuntru” în interpretarea flautistului Ion Bogdan Ștefănescu; Vineri, 22 Martie – Recital Extraordinar de pian integral Lipatti susținut de Viniciu Moroianu; Sâmbătă, 23 Martie – Recital Extraordinar „Lipatti și Enescu – Chansons et Melodies” susținut de soprana Elena Moșuc și pianista Verona Maier.
În continuarea Recitalurilor publicul este invitat să urmărească patru filme documentare despre viața și creația lui Dinu Lipatti, astfel: Marți, 19 martie –„Sonată pentru omul bun” (2013) realizat de Ruxandra Țuchel și Oana Drăgulinescu, o producție TVR; Miercuri, 20 martie „Triptic – călătorie melancolică” (1997) în regia Anei Simon, producție a Editurii Video; Joi, 21 martie și Vineri, 22 Martie, „Dinu Lipatti – Muzică și geniu” (2017) realizat de Mihaela Natalia Poenaru, o producție Trinitas TV; iar în ultima seară vă propunem un documentar-omagiu „Ultimul Recital, Dinu Lipatti, Besançon 1950” (2004), în regia lui Philippe Roger.
Vă așteptăm cu drag !
Alice Barb și Echipa Casei Artelor Dinu Lipatti
Adaugă un comentariu