Miercuri, 27 martie, ora 14, continuă manifestările cultural-științifice din cadrul Primăverii culturale la Sfântu Gheorghe, cu desfășurarea Colocviului cu tema Basarabia – istorie și contemporaneitate, având moderator pe drd. Tatiana Scurtu. Acțiunea va avea loc la Centrul Ecleziastic de Documentare „Mitropolit Nicolae Colan”. Programul va cuprinde următoarele comunicări:
– „Moldova și Basarabia în documentele Arhivelor Naționale Covasna din secolele XVII-XIX”, drd. Tatiana Scurtu;
– „Asociațiunea ASTRA – liantul etnic și cultural-național între românii din Basarabia și cei din Țara Mamă”, prof. Corina Bărăgan Sporea;
– „Tabăra de Cultură și Civilizație Românească Acasă la Noi, un mijloc de cimentare a legăturilor dintre românii de pe ambele maluri ale Prutului, în epoca postsovietică”, Mircea Haas;
– „Legăturile elitei românești basarabene cu românii din Arcul Intracarpatic”, dr. Ioan Lăcătușu, Erich-Mihail Broanăr.
Menționăm faptul că, începând cu anul 1992, în organizarea Ligii Cultural-Creștine „Andrei Șaguna”, a Centrului Ecleziastic de Documentare „Mitropolit Nicolae Colan” și a Centrului European de Studii Covasna-Harghita, în fiecare an, în preajma sau în ziua de 27 martie – Ziua Unirii Basarabiei cu Patria Mamă, au avut loc simpozioane, colocvii, evocări, lansări de cărți și publicații, întâlniri cu scriitori și oameni de cultură basarabeni. La aceste manifestări, de-a lungul anilor au fost prezenți importanți intelectuali basarabeni, din rândul cărora îi amintim pe scriitorii și oamenii de cultură: Ion Ungureanu (fost Ministru al Culturii în Rep. Moldova), Grigore Vieru, Nicolae Dabija, Nina Josu, Ioan Barta, Iurie Colesnic ș.a. Au fost, de asemenea, evocați intelectualii români din actualul județ Covasna, care au participat și sprijinit unirea Basarabiei cu Țara Mamă. Dintre aceștia menționăm pe scriitorul Romulus Cioflec, care a sprijinit presa în limba română și reorganizarea învățământului românesc din Basarabia (autorul volumului „Pe urmele Basarabiei”) și viitorul mitropolit Nicolae Colan, care, împreună cu Onisifor Ghibu și alți intelectuali români ardeleni, a fost numit redactor al cotidianului „Sfatul Țării” editat de Guvernul Basarabiei și colaborator la ziarul „România Nouă”.
Problematica realităților din Republica Moldova în contextul internațional actual a fost dezbătută în cele 19 ediții ale Universității de Vară de la Izvoru Mureșului, cu participarea principalilor lideri civici și a publiciștilor din presa scrisă și audio-vizuală de la Chișinău.
La acestea se adaugă acțiunile organizate de Asociațiunea ASTRA, în mod deosebit, de către Despărțământul „Mihail Kogălniceanu” Iași (Președinte prof. Areta Moșu), în cadrul taberei de Cultură și Civilizație Românească Acasă la Noi, activitățile de evocare a ierarhului Justinian Teculescu, originar din Covasna, fost episcop de Cetatea Albă și Ismail și cele care au avut loc în localitățile din județ înfrățite cu cele din Republica Moldova (orașul Covasna cu orașul Călărași și, mai nou, județul Covasna cu raionul Cimișlia).
Îndelungatele relații dintre românii din Arcul Intracarpatic și românii basarabeni se pierd în negura vremii, fiind întreținute de practicanții oieritului transhumant, ale negustorilor și păstrate în documentele aflate la Arhivele Naționale Covasna și în arhiva Centrului Ecleziastic de Documentare „Mitropolit Nicolae Colan”.
Biroul de presă al CEDMNC
Adaugă un comentariu