Ethan Schmeisser și Octavian Ene au strălucit la Haifa

Echipa Orchestrei Simfonice din Haifa și Maestrul Ethan Schmeisser (Dirijor și fost Director Artistic al Operei Naționale București) au oferit publicului concertul „Spanish Fiesta”, vineri, 29 martie, de la ora 11:00, la Auditoriul Haifa.

Invitat de onoare: consulul general al României Adrian Ionuț Brîncoveanu.

Concertul l-a avut ca protagonist pe tânărul tenor român Octavian Ene în debutul său israelian.

Ethan Schmeisser, dirijor şi pianist, s-a născut în Israel. A absolvit cu titlul de excelenţă studiile de dirijor în cadrul Academiei de Muzică Rubin din Tel-Aviv şi și-a continuat studiile de masterat sub îndrumarea profesorului Mendi Rodan. De asemenea, a urmat cursuri de dirijor în Cehoslovacia, dar şi la Centrul de Muzică din Jerusalem, cu Juliet Nagi. A fost invitat ca dirijor şi pianist în cadrul festivalului Belcanto, care a avut loc la Dodricht, Olanda. Pentru această participare Ethan a primit o bursă de studiu din partea Fundaţiei de cultură America-Israel. De-a lungul carierei, Ethan a dirijat Orchestra de Cameră Israel, Orchestra Simfonică a Radiodifuziunii Jerusalem, Cameratta Israeliană Jerusalem, Orchestra Simfonică Haifa, Orchestra Simfonică Rishon Lezion, Simfionietta Beer Sheva, Ansamblul Barocada, Orchestra Simfonică din Raanana. De asemenea, a mai dirijat şi în Festivalul Perugia din Italia, la Operele din Shanghai şi Fozou 1n China, la Luca în Italia şi Odessa, Ucraina. In paralel, Ethan şi-a desfăşurat activitatea şi ca pianist, interpretând continuo şi recitative în spectacole şi concerte de operă cu toate orchestrele din Israel, inclusiv cu Orchestra Filarmonică Israeliană. A fondat Ansamblul Bunochini, Ansamblul de voci feminine-Veneţia şi le-a dirijat în festivaluri şi concerte peste tot Israel. Ethan a fost lider de echipă muzicală şi dirijor al corului Operei Israeliene pentru o perioadă de 15 ani. În cadrul aceleiaşi instituţii, a participat la realizarea multor producţii care au fost prezentate în tot Israelul.

Celebra soprană română Elena Moșuc a încântat publicul israelian în iunie 2023, într-un concert condus de maestrul Schmeisser.

Ambasada și Consulatul României au sprijinit în mod esențial realizarea acestor colaborări, li se cuvin mulțumiri și sperăm în continuarea acestor relații culturale extraordinare.

Soprana romano-elvețiană, născută în România, la Iași, Elena Moșuc a studiat la Universitatea de Muzică George Enescu din orașul natal. A câștigat mai multe concursuri internaționale(cel mai important fiind ARD Wettbewerb – concursul televiziunilor germane în 1990, care i-a deschis drumul unei cariere internaționale) și i s-au decernat multe distincții și premii prestigioase. În 2005, Președintele României i-a acordat titlul de Ofițer al Artelor, înaltă recunoaștere a meritelor ei excepționale. În 2009 a obținut titlul de Doctor în muzică Summa cum laude la Universitatea de Muzică din București și a fost desemnată și Femeia Anului 2009. În 2010 devine cetățean de onoare al orașului său natal Iași și în 2015 i se acordă OSCARUL românesc- Marele Premiu al Operelor naționale din România, încununând astfel cariera sa internațională de excepție. În 2019 a fost nominalizată de două ori la prestigiosul premiu Opus Klassik, prima dată pentru cea mai bună soprană a anului și a doua pentru albumul său – Verdi Heroines (Solo Musica) și a fost proclamată câștigătoarea renumitului International Opera Awards „Opera Star” OSCAR DELLA LIRICA ca cea mai bună soprană. În 2022, la Iași, Mitropolia Moldovei și Bucovinei i-a oferit Crucea Moldavă, cea mai mare distincție pentru mireni, iar Ministrul Culturii a onorat-o cu distincția de excelența pentru o excelentă carieră pe scenele internaționale.

Elena Moșuc a fost foarte atașată de Opera din Zürich, unde și-a demonstrat talentul și dăruirea pentru scenă în diverse roluri, majoritatea interpretate pe tot mapamondul precum Regina Nopții (interpretat de 250 de ori), Konstanze, Donna Anna, Zerbinetta, Lucia, Linda di Chamounix, Elvira, Gilda, Violetta, Mimi, Musetta, Micaela, Medora (Il Corsaro), Maria Stuarda, Nedda, Alice Ford, Lucrezia Borgia, Norma, Anna Bolena, Desdemona, Leonora (Il Trovatore), Lakmé, Giselda s.a. A fost invitată să cânte atât în întreaga Europă, pe cele mai faimoase scene internaționale (la Teatrul Scala din Milano, Viena, Opera Covent Garden din Londra, Teatrele Bastille, Opéra Comique, Palais Garnier si Champs-Elysées din Paris, Roma, Torino, Venetia, Palermo München, Berlin, Hamburg, Bucuresti, Barcelona, Bilbao, Tel Aviv etc.) și în festivaluri de renume (Salzburg, Arena din Verona, Savonlinna in Finlanda, Torre del Lago Italia,București ), cât și în SUA (la Metropolitan Opera New York si Dallas), la Muscat, în Japonia, China, Taiwan și Coreea.

A lucrat cu mari dirijori precum Sir Colin Davis, Nikolaus Harnoncourt, Christoph von Dohnanyi, Fabio Luisi, Nello Santi, Bruno Campanella, Maurizio Arena, Carlo Franci, Lorin Maazel, Marcello Viotti, Gustavo Dudamel, Philipp Jordan, Evelino Pido, Jordi Bernàcer, Valéry Gergiev și cu regizori de marcă: Franco Zeffirelli, Liliana Cavani, Ruth Berghaus, Sven-Eric Bechtolf, Stefan Herheim, Mario Martone, Gilbert Deflo, Renata Scotto, David McVicar, Lorenzo Mariani, Graham Vick, Davide Livermore, Martin Kusej, Roman Polanski etc. Este recunoscută ca una dintre cele mai versatile și expresive soprane ale epocii moderne.

Printre triumfurile recente se numără câteva debuturi considerate excepționale și care i-au îmbogățit repertoriul, precum Norma (Zürich, Lyon, Paris, Festivalul din Savonlinna, București), Marguerite (Faust) la Zürich, Hamburg si Budapesta, Liù (Turandot) la Zürich și la Festivalul puccinian de la Torre del Lago, Mimi (Zürich, Bucuresti), Medora (Il Corsaro) Zürich si Duisburg, Nedda ( Pagliacci ), Alice Ford ( Falstaff ), Luisa Miller ( Zürich, Napoli, Scala din Milano ), Lucrezia Borgia, Maria Stuarda (Zürich si Berlin), Anna Bolena (concertant la Viena), Semiramide (Lyon, Paris) și Magda (La Rondine) în München. O mențiune specială merită debutul său la Scala din Milano cu rolul Violetta Valéry în La Traviata sub bagheta marelui maestru Lorin Maazel, urmând apoi tot la Scala Gilda (Rigoletto), noua producție de Luisa Miller în care Elena a avut un succes personal ieșit din comun, Micaela în Carmen și Lucia di Lammermoor. Trebuie să adăugam ultimele succese cu Zerbinetta (Ariadne auf Naxos) la Zürich, Festivalul din Salzburg și Bastille Paris, Lucia di Lammermoor la Barcelona, Palermo, Torino, Las Palmas si Menorca, Lucrezia Borgia la Bruxelles și ABAO Bilbao, La Traviata in Malta și Atena. În 2017 punctele culminante ale aparițiilor sale pe scenele lirice internaționale au fost Maria Stuarda în Genova, spectacol considerat unul dintre cele mai bune din Europa în 2017 și senzaționalul succes cu dificilul rol Anna Bolena la Lisabona și Desdemona în Tokyo. În 2019 a triumfat cu rolurile Lakmé la Royal Opera House Muscat si Giselda (I Lombardi) la Opera Maghiară din Cluj-Napoca. In anul 2021 au avut loc o serie de evenimente importante: pe 30 mai a sărbatorit 30 de ani de carieră artistică internațională cu un concert memorabil organizat de Opera Națională Bucuresti, pe 7 iulie, un recital de lied și arii din opere pe scena Ateneului Roman, în deschiderea Festivalului International „Vara magică”, iar pe 5 septembrie a participat la Festivalul Internațional „George Enescu”, unde a interpretat Marea Missa in do minor de W.A.Mozart.

În luna octombrie 2021 a deschis anul Centenarului Operei Naționale din București cu o remarcabilă interpretare a rolului titular din opera Norma de Vincenzo Bellini, într-o nouă producție concepută de regizoarea Alice Barb.

Adaugă un comentariu

Despre noi

Asociația Anima Fori - Sufletul Cetății s-a născut în anul 2012 din dorința unui mic grup de oameni de condei de a-și pune aptitudinile creatoare în slujba societății și a valorilor umaniste. Dorim să inițiem proiecte cu caracter științific, cultural și social, să sprijinim tineri performeri în evoluția lor și să ne implicăm în construirea unei societăți democratice, o societate bazată pe libertatea de conștiință și de exprimare a tuturor membrilor ei. Prezenta publicație este realizată în colaborare cu Gazeta Românească.

Despre noi

Asociația Anima Fori - Sufletul Cetății s-a născut în anul 2012 din dorința unui mic grup de oameni de condei de a-și pune aptitudinile creatoare în slujba societății și a valorilor umaniste. Dorim să inițiem proiecte cu caracter științific, cultural și social, să sprijinim tineri performeri în evoluția lor și să ne implicăm în construirea unei societăți democratice, o societate bazată pe libertatea de conștiință și de exprimare a tuturor membrilor ei. Prezenta publicație este realizată în colaborare cu Gazeta Românească.