Muzeul Municipiului București vă invită la Conferința de Joi, 9 mai, ora 18.30, la Palatul Suțu (Bd Ion C. Brătianu, nr 2), cu tema „Europeni puțin știuți – Aromânii din Albania”, care va fi susținută de dr. Elsa Stavro, alături de prof. dr. Adina Berciu și dr. Emil Țîrcomnicu.
Coordonatorul Conferințelor de Joi: conf. univ. dr. Cătălin D. Constantin.
Preț bilet: 10 lei/persoană.
___
Aromânii din Albania au fost recunoscuți ca minoritate etnică în anul 2017. Legături profunde, lingvistice, etnografice și istorice, îi leagă de România. Școli și biserici finanțate de statul român, cu preoți și profesori aromâni, au promovat identitatea românească a acestora, până la jumătatea secolului trecut. Ulterior, în perioada comunistă, dar și după 1991, aromânii din Albania au trăit integrați în societatea albaneză, unii dintre ei păstrând însă conștiința legăturii lor lingvistice și naționale cu România. Există însă, puține studii și analize despre modul în care, astăzi, aromânii trăiesc în Albania, despre identitatea lor, despre modul de raportare la majoritatea albaneză, dar și față de românitate.
___
Elsa STAVRO, aromâncă din Albania, a fost bursieră a statului român și a încheiat, în anul 2022, studiile doctorale cu o teză despre identitatea aromânilor din Albania, susținută la Universitatea „Dunărea de Jos” din Galați.
Adina BERCIU DRĂGHICESCU este profesor univ. dr. în istorie, având multiple preocupări legate de studierea evului mediu românesc (circulație monetară, aspecte economice și culturale sec. XIV-XVI), cu lucrări valoroase referitoare la științe auxiliare (vexilologie românească) și bibliografii, pasionat cercetător al istoriei arhivelor, bibliotecilor, muzeelor, al muzeologiei, al instituțiilor de învățământ superior și al culturii și civilizației românilor din Peninsula Balcanică. În ultima perioadă a activității sale s-a dedicat editării de documente privitoare la românii din Balcani (cultură și civilizație, școli și biserici, personalități macedoromâne, protejarea patrimoniului material și imaterial al acestora) și la schiturile românești de la Muntele Athos. În ultimii ani a publicat seria „Românii din Peninsula Balcanică în documente din arhiva diplomatică a Ministerului Afacerilor Externe”, Vol. 1-5, București, Editura ICR, Editura Etnologica, 2022-2024, și lucrarea „Pe drumurile vieții. Destine aromâne. Destine meglenoromâne”, Editura ICR, 2023.
Emil ȚÎRCOMNICU este cercetător etnograf la Institutul de Etnografie și Folclor „Constantin Brăiloiu”, secretar general al Societății de Cultură Macedo-Română, și este coautor al unor albume etnologice, finanțate de Departamentul Românilor de Pretutindeni, Administrația Fondului Cultural Național și Institutul Cultural Român, prin care s-a încercat să se surprindă, începând cu anul 2014, în imagini și texte, cadrele de viețuire ale aromânilor din diferitele regiuni ale Albaniei.
Adaugă un comentariu