Yom Ha’atzma’ut, Ziua Independenței Israelului, aniversează declararea independenței statului Israel în 1948, aceasta fiind ziua oficială a statului și singura zi nelucrătoare din Israel.
Primul lucru pe care îl veți observa la Yom Haatzmaut este tranziția emoțională de la tristețea lui Yom Hazikaron, Ziua Comemorării Eroilor Israelului, la Ziua Independenței Israelului.
Ziua Independenței este precedată de Ziua Memorialului (Yom Hazikaron), care este ziua oficială de comemorare a jerfei soldaților israelieni (adoptată prin lege în 1963). Pe lângă amintirea tradițională a celor care au căzut în timpul serviciului activ pentru țara lor, ziua comemorează și victimele civile ale terorismului.(Ziua Comemorării Eroilor Israelului)
Ziua Independenței Israelului, această sărbătoare națională oficială a devenit o zi esențială în calendarul evreiesc, sărbătorită de comunitățile evreiești din întreaga lume. Yom Haatzmaut începe la apusul soarelui imediat după Yom Hazikaron și se termină după apusul soarelui în ziua următoare. Sărbătorește Declarația de Independență a Statului Israel în 1948, de la care se împlinesc 76 de ani! Yom Haatzmaut sărbătorește al 76-lea an al statului Israel. Anul acesta, cade în seara zilei de 13 mai, iar sărbătorile durează până pe 14 mai. Ceremonia de stat de Yom Haatzmaut este la Muntele Herzl, cimitirul militar al Israelului, lângă mormântul lui Theodor Herzl.
(Ziua Independenței Israelului)
Evenimente de Yom Haatzmaut 2024 – 13 mai 2024:
Ceremonia de aprindere a torțelor are loc pe Muntele Herzl din Ierusalim.
Ceremonia anuală va include unități ceremoniale, rugăciune Yizkor, discursul președintelui Knessetului, aprinderea torțelor, ceremonia de transfer al steagurilor, paradă militară, cântarea imnului, trupa de veterani cu handicap IDF, alte trupe militare și recitarea de poeziipe Muntele Herzl, Ierusalim, rugăciuni ceremoniale la Zidul de Vest. Ceremonia include discursuri din partea unor înalți oficiali israelieni, o parte artistică, un marș al soldaților care poartă steagul Israelului, formând structuri elaborate (cum ar fi o Menorah, Magen David și un număr care reprezintă vârsta statului Israel) și douăsprezece făclii (câte una pentru fiecare dintre triburile lui Israel).
Istoria Zilei Independenței Israelului
În calendarul gregorian, ziua în care a fost proclamată independența Israelului este 14 mai 1948, când David ben Gurion a dat citire Proclamației Înființării Statului Israel și a anunțat sfârșitul mandatului britanic în Israel.
Juxtapunerea celor două zile este un element cheie al experienței independenței naționale, în acest mod asigurându-se și faptul că Independența statului israelian a fost obținută și prin sacrificiul celor căzuți și al familiilor acestora.
Adaugă un comentariu