Opera Națională București a găzduit joi, 16 mai, 2024, o manifestare copleșitoare la împlinirea a 76 de ani de la declararea independenței statului Israel. Evenimentul a fost organizat de Ambasada Israelului la București și de Complexul Educațional Laude-Reut.
După intonarea imnurilor de stat, diplomatul Rami Teplitskiy, noul vice-ambasador al Israelului în România, l-a invitat pe scenă să ia cuvântul pe ambasadorul statului Israel la București, domnul Reuven Azar care a spus:
,, A fost un an greu pentru societatea israeliană care a trecut printr-o suferința imposibilă dar, cu toate acestea, în timpul acestui an de criză, la fel cum se întâmplă în crizele prin care trecem cu toții pe parcursul vieții noastre, am descoperit, în principal, două lucruri: care este esență noastră adevărată și cine ne sunt adevărații prieteni. Atunci când sistemul a cedat la 7 octombrie, a fost momentul ca oamenii să iasă în față. Civili și soldați, femei și bărbați, evrei și arabi, mii de oameni au dat dovadă de acte uimitoare de eroism și de umanitate. Oameni care au luptat împotriva terorismului uneori cu mâinile goale, alții care din proprie inițiativă au desfășurat misiuni de salvare riscându-și viața și chiar sacrificându-se pentru a-i ajuta pe alții.
Sute de mii de voluntari din toate colțurile Israelului au venit să ajute și să-și sprijine concetățenii în toate modurile posibile, tratând victimele și familiile acestora, oferindu-le sprijin emoțional, făcând voluntariat în fermele din apropierea granițelor, organizând activități educaționale și de divertisment pentru refugiați și multe alte lucruri. Cea mai neagră perioadă din viața noastră a devenit perioada noastră de glorie pentru că am descoperit nivelul de solidaritate din cadrul societății noastre atingând cote pe care nu ni le-am imaginat vreodată. Datorită societății noastre civile puternice, eficiența produsă în lanțul de performanță al statului nostru a scos în evidență cea mai puternică verigă a noastră. Am descoperit elementele fundamentale ale supraviețuirii noastre împărtășind un destin comun și suntem capabili să lucrăm împreună pentru a-l asigura. Această solidaritate este mai importantă decât toate proprietățile militare la un loc, este mai importantă decât orice tehnologie pe care o putem dezvolta și mai puternică decât orice provocare pe care o vom întâlni vreodată.
În urma zilei de 7 octombrie, am descoperit, de asemenea, cine ne sunt adevărații prieteni. În ciuda atrocităților fără precedent comise de teroriști și a valurilor de ură și antisemitism fără precedent din lume, inițiate și susținute de simpatizanți ai islamiștilor radicali, Israelul se bucură de un sprijin popular din ce în ce mai mare (…)precum și de sprijinul partenerilor noștri precum și mai ales al Statelor Unite ale Americii.
Am avut privilegiul de a ne bucura și de sprijinul politic, diplomatic și moral din partea Parlamentului și Guvernului României precum și din partea poporului român. Mulțumim, România!(…) Israelul va înflori din nou! La mulți ani Israel! Am Israel Chai!
Domnul Nicolae Ionel Ciucă, președintele Senatului României a spus, printre altele:
,,România este un adevărat prieten al Israelului. La bine, dar și la greu – așa cum au fost negrele momente ale atentatelor teroriste din octombrie anul trecut.
Am trăit astăzi un moment de sărbătoare, organizat de ambasada Israelului la București: aniversarea a 76 de ani de independență. I-am spus Excelenței Sale, ambasadorului Reuven Azar, că aici este între prieteni. România susține drepturile fundamentale ale Statului Israel de a exista, de a se apăra și de a-și proteja cetățenii.”
Domnul Mihai Ghigiu, șeful Cancelariei prim-ministrului României Marcel Ciolacu, a transmis mesajul acestuia:
,,Permiteți-mi ca la 76 de ani de relații diplomatice neîntrerupte româno-israeliene să vă felicit în numele Guvernului pentru această sărbătoare. Israelul este unul dintre principalii parteneri ai României în Orientul Mijlociu și la nivel global precum și un prieten de nădejde al țării noastre. Relațiile bilaterale româno-israeliene au fost clădite pe o bază solidă creată de-a lungul timpului cu eforturi atât instituționale cât și cu eforturile comunității evreiești din România, dar și ale comunității de cetățenii israelieni de origine română. Acestea s-au dezvoltat într-un parteneriat multidimensional iar relațiile bilaterale au depășit toate provocările diferitelor perioade care au caracterizat scena politică internă atât din România cât și din Israel dar și de pe continentul european.
Cooperarea se reflectă în multiple domenii de interes comun și are un potențial foarte mare de extindere datorat atât dinamicii dialogului politic dintre cele două state cât și contactelor directe dintre mediile de afaceri. Am convingerea că prin utilizarea acestui potențial și prin transpunerea dialogului în acțiuni concrete și pragmatice vom reuși să dezvoltăm și mai mult cooperarea dintre statele noastre și să o extindem și spre alte domenii, de la tehnologia viitorului până la domenii mai tradiționale în beneficiul nostru comun.
Doresc să reiterez angajamentul ferm al Guvernului României pentru prevenirea și combaterea antisemitismului și educarea tinerei generații. România pledează de o manieră consecventă pentru respectarea valorilor universale precum toleranța coexistența pașnică și respectul pentru semeni asumându-și un rol responsabil pe scena internțională având pe parcursul istoriei contribuții valoroase în acest sens. Ca partener de încredere al statului Israel vom continua și pe viitor să promovăm astfel de acțiuni și să educăm tinerele generații pentru a evita repetarea unor drame precum Holocaustul care ar putea pune în pericol democrația și pacea. În acest an sărbătorim cei 76 de ani de existența statului Israel într- un moment dificil pentru întreaga comunitate internațională confruntată din nefericire cu numeroase crize și focare de instabilitate. În acest context nu pot să nu amintesc de tragedia cu care s-a confruntat statul Israel la 7 octombrie 2023 și să reiterez solidaritatea României față de poporul israelian dovedită încă din primele momente, inclusiv prin vizita în statul Israel imediat după teribilul atac din octombrie. Această solidaritate nu încetează să fie demonstrată de poporul român care, începând din acest an, la 14 mai, sărbătorește Ziua solidarității și prieteniei dintre România și statul Israel, eveniment ce va oferi pe viitor prilejul de a contribui la dezvoltarea acestei prietenii îndelungate și de a învăța despre istoria noastră comună. Permiteți-mi să închei prin a felicita Ambasada statului Israel pentru organizarea acestui eveniment, ocazie cu care reiterez cele mai calde urări de pace, prosperitate și securitate pentru statul Israel și pentru poporul israelian. Sunt încredințat că pe bazele solidei prietenii tradiționale vom continua să construim o relație înfloritoare în anii ce vor urma. La mulți ani, Israel!”
Tova ben Nun Cherbis, președinta Complexului Educațional Laude-Reut (ultima la cuvânt, dar prima în inimile tuturor) a spus:
,,Încep prin a mulțumi public tuturor pentru ceea ce este astăzi Complexul Educațional Laude-Reut: un institut academic care pregătește generații frumoase pentru viitor, de la trei ani până la 18 ani. Calitatea și prestigiul acestei școli sunt datorate sprijinului dumneavoastrăși tuturor autorităților românești. Pentru asta vă mulțumesc foarte mult, împreună construim capitalul uman al României.
Educația este instrumentul cel mai bun pentru o societate educată și sănătoasă. În această seară, cu sufletele pline de speranță și emoții suntem aici împreună pentru a aniversa Ziua Independenței statului Israel care a împlinit 76 de ani.
În Lumina acestui moment solemn, nu putem să nu privim înapoi la drumul dureros și plin de încercări care ne-a adus aici. Amintirile tragicului 7 octombrie rămân ca niște cicatrici adânci în sufletele noastre. Iar povara pierderii continuă să ne apese inimile. În fața acestora ne ridicăm cu forță și curaj știind că în ciuda întunericului din trecut, lumina speranței și a rezistenței noastre nu poate fi niciodată umbrită. Istoria noastră ca popor evreu este o poveste de suferință și răscumpărare, o poveste a sacrificiului și a biruinței; la fiecare pas din trecut aveam în gând promisiunea întoarcerii la pământul pe care strămoșii noștri l-au numit ,,acasă.”
Nu putem vorbi despre această seară fără a-l menționa pe Theodor Herzl, părintele fondator al sionismului modern care a visat la Renașterea unei națiuni pe pământul strămoșilor noștri. El a spus că sionismul nu este o legendă ci un ideal infinit iar acest fapt ne inspiră în fiecare zi. Este misiunea noastră de a construi și de a menține un stat puternic și prosper. Astăzi în această zi plină de semnificație, ne întoarcem cu recunoștință și admirație către prietenii noștri, aliații noștri de nădejde, România fiind alături de noi în clipe de încercare. Decizia solemnă a Parlamentului român de a marca solidaritatea cu Israelul în fiecare an pe 14 mai este un tribut valoros a adus legăturii noastre inestimabile și angajamentului nostru comun pentru libertate și demnitate umană. Îmi exprim recunoștința pentru fiecare dintre voi care ați fost alături de noi în fiecare etapă a acestei călătorii. Mulțumesc partenerilor noștri de încredere, Operei Naționale București, domnului director Daniel Jinga și echipei sale precum și tuturor celor care în fiecare an au fost alături de noi și ne-au ajutat să realizăm aceste evenimente. În încheiere trimitem toate gândurile bune către cei care au fost răpiți, cu speranța că se vor întoarce acasă cât mai curând. Le dorim sănătate celor răniți și condoleanțe acelor familii care și-au pierdut pe cei dragi în acest război tragic. Doresc foarte mult să fim uniți și să construim împreună un viitor bun pentru întreaga umanitate. Sper să vedem cât mai repede pe cei răpiți acasă și să revenim încet încet la ceea ce este Israelul: o țară puternică, prosperă, prietenoasă și luminoasă. Am Israel Chai! La mulți ani, Israel! La mulți ani, România!
Un program impresionant prezentat de corul de copii de la Complexul Educațional Laude-Reut a fost urmat de evoluția diversă și de o înaltă ținută artistică a formației Hakol Over Habibi: Ami Mandelman, Shlomit Aharon, Yuval Dor și Kiki Rothstein. Orchestra ONB a fost dirijată de inimosul director Daniel Jinga.
Remarcabilă evoluția îndrăgitului bariton Daniel Magdal.
LA MULȚI ANI, ISRAEL! LA MULȚI ANI ROMÂNIA! Mereu împreună!
Irina AIRINEI
Adaugă un comentariu