Cleopatra Lorințiu: Magia viziunilor plastice româno-israeliene

LUMINA ÎN PICTURA LIANEI SAXONE HORODI . . . . . . . De la emoția amintirii maestrului ei Rudolf Schweitzer–Cumpăna înfățișat de ea în tabloul cu Piața Amzei, la emoția straturilor temporale din picturile făcute în Israel, mai cu seamă în Haifa în care locuiește, totul e poveste rostogolită cu har sau cum zice scriitorul Eugen Uricariu: ,,În general artiștii care au făcut Aliya, care au ajuns, evrei români fiind în Statul Israel, au două etape în existența lor. La Liana Saxone Horodi e una singură: e un fluviu de înfățișare, de memorie și de prezent, de simboluri amestecate și până la urmă de pură bucurie a vieții.”

Atașamentul ei față de România natală l-am putut simți în interviul filmat pe care mi l-a acordat pentru canaul You Tube al ICR Tel Aviv, acel „Portret de artist” în care se împletește biograție și înțelepciune.

CRISTINA WEISS: POVEȘTI DIN BRODERII . . . . . O lume paradoxală și incitantă ne sugerează lucrările Cristinei Weiss, executate cu tehnici de colaj textil, broderie. Artista crează de fapt o colecție de lucrări realizate printr-o viziune picturală, să nu uităm că ea și-a încercat puterile și în alte genuri, precum pictură și sculptură.
Dar în actuala etapă, prin aceste lucrări ea ne descoperă un evantai de emoții, aluzii și chiar sugestii metaforice. Pur deliciu cromatic și armonic la prima vedere, lucrările ei în tehnici mixte sunt rodul imaginației, al umilului ac de cusut, și al combinării fâșiilor de țesătură. Ele îmbină până la urmă și fire de poveste nu numai de ață, abia ghicite, întrezărite în profiluri de bărci fantomatice, sugestii de țărmuri și plecări, sau rătăciri ale lui Hansel și Gretel prin păduri imaginare.

MAGICELE INTERFERENȚE DIN LUMEA DESENELOR ȘI SCHIȚELOR LUI BARUCH ELRON . . . . . . Lumea magică din lucrările sale a fost fin analizată în cărți scrise de Miriam Or, în The Magical World of Baruch Elron” Israel, 2004, ori de Héctor Martínez Sanz, Niram Art Editorial (Spania, 2012).

Fără îndoială expunerea desenelor și schițelor sale, acest acces uimitor în laboratorul său de creație (posibil grație generozității soției sale) va da teren fertil de analiză și disecare a ideilor: obsesia păsării, a zborului, a craniului și a claustrofobiei ori poate a limitărilor omenești, motivele recurente ale deplasării pe ciudate biciclete premonitorii într-un fel anticipative, magia, misterul, fantasmagoria, somația biologicului, a melcului, a formelor preistorice, dar și întoarcerea la mit, la legendele biblice, la partea de ezoterism și la spiritul Cabalei care planează asupra unor teme recurente.

EXPOZIȚIA PLASTICIENEI ISRAELIENE BELLA ROSENBAUM SAU BUCURIA CULORII . . . .Ideea însă, cea a rimei dintre starea de nostalgie de România și starea de realitate a Israelului, a urmărit-o toată viața. Din Fălticenii cei molcomi ai copilăriei, din dealurile idealizate ale preadolescenței nemțene, Bella Rosenbaum aduce în arta ei deplinătatea stării de contemplare a naturii, a peisajului generos, rotunjimea colinelor, acel clin d’oil aruncat unor căsuțe pașnice cocoțate pe versanți.

Din Israel, Bella Rosenbaum ia impetuozitatea mării, incomparabila Mare Nostrum, farmecul vegetației mediteraneene, misterioasele țărmuri cu povești de când lumea, foșnetul brizei prin rozmarin, salvii și acante ori oleandri și apăsătoarele zile de hamsim,vântul fierbinte și prăfos al zonei, sau silueta ambarcațiunilor legănând-se în rada micilor porturi. Pictura ei are fluență, culoarea curge, ne ademenește, ne dăruiește o stare de spirit. Marchează diferența între tern și vivace, între banal și scânteietor.

IMAGINI DIN TRECUTUL IAȘIULUI, PRIN FILTRUL TINEREȚII: BIANCA BOROȘ . . . . . . Tânăra artistă este de o precocitate reconfortantă,ca ființă, ea respiră un aer de libertate și bucurie a vieții și creației. Dar iată că această făptură solară care a cunoscut de foarte tânără succesul și a expus în expoziții colective și personale, a fost prin Europa și a avut parte de recunoaștere încă din adolescență, se apleacă spre un fel de omagiu adus trecutului și spre dorința de a stârni nostalgii unui public israelian, între care mulți ieșeni sau originari din apropierea Dulcelui Târg.

(Fragmente din cartea: SIMANEI HAVERUT-SEMNE DE PRIETENIE, Editura FAMILIA, 2023,Tel Aviv)

Sus: Pictură de Liana Saxone-Horodi, detaliu

Adaugă un comentariu

Despre noi

Asociația Anima Fori - Sufletul Cetății s-a născut în anul 2012 din dorința unui mic grup de oameni de condei de a-și pune aptitudinile creatoare în slujba societății și a valorilor umaniste. Dorim să inițiem proiecte cu caracter științific, cultural și social, să sprijinim tineri performeri în evoluția lor și să ne implicăm în construirea unei societăți democratice, o societate bazată pe libertatea de conștiință și de exprimare a tuturor membrilor ei. Prezenta publicație este realizată în colaborare cu Gazeta Românească.

Despre noi

Asociația Anima Fori - Sufletul Cetății s-a născut în anul 2012 din dorința unui mic grup de oameni de condei de a-și pune aptitudinile creatoare în slujba societății și a valorilor umaniste. Dorim să inițiem proiecte cu caracter științific, cultural și social, să sprijinim tineri performeri în evoluția lor și să ne implicăm în construirea unei societăți democratice, o societate bazată pe libertatea de conștiință și de exprimare a tuturor membrilor ei. Prezenta publicație este realizată în colaborare cu Gazeta Românească.