Cunoaștere reciprocă, descoperire, emoție, noi prietenii între elevii celor două licee partenere în Proiectul „Smart 4 Youth”, Centrul La Brazi, Vama, Suceava.
Prima zi de activitate din cadrul Proiectului transfrontalier “SMART 4 YOUTH”, sesiunea a doua, ce aavut loc la Centrul Brazi, Vama, Suceava, a debutat cu activități pe ateliere TIC și Foto-video. Beneficiarii proiectului #Smart4Youth sunt elevi de la Liceul Tehnologic “Oltea Doamna” Dolhasca și Liceul Vocațional Nr.5 Cernăuți. Au fost vizitate mănăstirile Moldovița și Sucevița, comuna Marginea și punctul de belvedere la Palma unde participanții au filmat și realizat interviuri.
Instantanee de neuitat au rezultat din cea de-a doua zi a primei mobilitati, sesiunea a doua, din proiectul transfrontalier “Smart 4Youth” Romania-Ucraina, din timpul atelierelor TIC si FOTO-VIDEO, al caror scop este dobandirea de competente digitale si FOTO-VIDEO de catre elevii celor doua licee partenere.
Plini de energie și entuziasm, 40 de tineri de la Liceul Tehnologic Oltea Doamna Dolhasca și Liceul nr. 5 Cernăuți au legat prietenii și au dobândit competențe digitale în cadrul celei de-a doua sesiuni de cursuri foto-video și TIC, organizate în cadrul Proiectului Smart4Youth.
Evenimentul s-a bucurat de invitați numeroși și de prezența ofițerului de monitorizare din cadrul STC, Radu Hurjui. – Ofițer Monitorizare Implementare și Viviana Vlad – Ofițer Informare, Comunicare și Selecție, ambii în cadrul Biroului Regional pentru Cooperare Transfrontalieră Suceava, au vizitat delegația de 40 de liceeni și profesori din Cernăuți și Dolhasca. Biroul Regional pentru Cooperare Transfrontalieră Suceava, BRCT SUCEAVA, este un organism neguvernamental, non-profit, cu personalitate juridică care funcţionează în domeniul dezvoltării regionale şi al cooperării transfrontaliere. Misiunea declarată a BRCT SUCEAVA este dezvoltarea durabilă a regiunilor de frontieră româno-ucraineană prin promovarea cooperării interregionale, interne şi internaţionale, şi sprijinirea iniţiativelor locale.
În prima parte a celei de a treia zile, la atelierul TIC din cadrul proiectului transfrontalier “Smart 4 Youth” România-Ucraina a fost invitată doamna lector universitar Irina Airinei Vasile președinte al Asociației “Anima Fori” care a prezentat diverse tehnici de manipulare în mass-media, iar la sfârșitul activității acordând diplome și cărți elevilor celor două licee partenere din România și Ucraina.
Activitățile celei de a treia zile au continuat cu prezentarea noțiunilor de bază în videografie și editare video de către voluntarul ACDC, Cătălin Ciobanu, apoi realizarea unor interviuri de către beneficiarii altelierului foto-video la mănăstirile Humor și Voroneț.
De asemenea, purtătorul de cuvânt al IPJ Suceava, domnul comisar șef Ionuț Epureanu a prelucrat un material informativ despre capcanele lumii virtuale.
Seara s-a încheiat cu o activitate interculturală în care participanții au prezentat tradiții specifice poporului român și ucrainean.
Încă o zi bogată în activități, încă un mare câștig pentru beneficiarii proiectului transfrontalier “Smart 4 Youth” România-Ucraina. Ziua a debutat cu prezența doamnei inspector pentru educația permanentă Tatiana Vîntur, care a incălzit atmosfera prin exerciții interactive, a membrilor Biroului Regional pentru Cooperare Transfrontalieră Suceava: domnul Radu Hurjui-Ofițer Monitorizare și Implementare, doamna Viviana Vlad – Ofițer Informare, Comunicare și Selecție. Elevii înscriși în cele două ateliere au lucrat la definitivarea proiectelor TIC si Foto-video. După-amiază, ne-am bucurat de vizita doamnei Elena Țìrdea, reprezentant al Agenției Naționale Antidrog, care a organizat o sesiune de informare și de prevenire a consumului de droguri în rândul tinerilor. După atâta muncă, a sosit și răsplata pentru acesti adolescenți, concretizatā în diplome care au fost acordate de organizatori.
Felicitări tuturor celor care au pus suflet și pasiune în realizarea produselor finale! Mulțumiri partenerilor români și ucrainieni! activitățile celei de a treia zile au continuat cu prezentarea noțiunilor de bază în videografie și editare video de către voluntarul ACDC, Cătălin Ciobanu, apoi realizarea unor interviuri de către beneficiarii altelierului foto-video la mănăstirile Humor și Voroneț.
Calde mulțumiri li se datorează mentorilor acestui proiect, Iurie Levcic, directorul Centrului Bucovinean de Artă și Cultură din Cenăuți precum și prof. Adina Tudosă, Anisia Cigoli și Adrian Dăscălescu de la Liceul „OlteaDoamna” din Dolhasca, domnului Vasile Gafiuc – președintele Asociației ACDC Suceava, Daniel Lungu ACDC Suceava, Petrariu Silviu ACDC Suceava, Natalia Fedoruk, Artur Hulpak din Ucraina.
(Materiale postate de profesorii participanți la proiect pe pagina
https://www.facebook.com/hashtag/smart4youth)
Foto: Irina Airinei
Adaugă un comentariu