TÂRGUL DE CARTE DE LA TEL-AVIV, “BEYAHAD-ÎMPREUNĂ”: PODURI CULTURALE ÎNTRE ROMÂNIA ȘI ISRAEL

Dr. IRINA AIRINEI, UZPR, președintele Asociației Anima Fori

TÂRGUL DE CARTE DE LA TEL-AVIV, “BEYAHAD-ÎMPREUNĂ”, găzduit de Teatrul Alhambra, organizat de Asociația Scriitorilor Israelieni de Limba Română, 24 noiembrie 2022 într-o atmosferă caldă, românească este primul Târg de Carte Românească din Israel. O manifestare dedicată României și Israelului, prilej cu care vorbitorii au adresat felicitări și urări de bine ambelor noastre țări și popoare: LA MULȚI ANI, ROMÂNIA, LA MULȚI ANI, ISRAEL!

După cum se știe, ASILR a declarat anul 2022 ca fiind anul cărții de Limba Română în Israel. Cu această ocazie au avut loc, de-a lungul întregului an, prezentări de carte, întâlniri cu publicul, discuții cu scriitorii, au venit invitați din România și o parte din scriitorii israelieni au mers la București sau la Iași unde au participat la Târguri de carte sau festivaluri. Toate aceste acțiuni au culminat cu organizarea acestui Târg, unic în felul lui, care dorește să construiască noi PODURI CULTURALE ÎNTRE ROMÂNIA ȘI ISRAEL.

Nume prestigioase au fost prezente la TÂRGUL DE CARTE al Asociației Scriitorilor Israelieni de Limbă Română – ASILR din data de 24 noiembrie 2022, BEYAHAD-ÎMPREUNĂ, cu care prilej au fost prezentate publicului iubitor de carte multe titluri nou apărute, dar și o serie de reeditări de succes sub egida EDITURII FAMILIA.

Au expus bogata lor recoltă literară acad. Jean Jacques Askenasy, Maria Găitan Mozes, Francisca Stoleru, Madeleine Davidsohn, Ada Shaulov Enghelberg, Livia Abba, Adina Rosenkranz Herscovici, Silvia Katz Ianăși, Adi Covaliu, Delia Bodea Jacob, Hedi Simon,Rav.I. Wasserman, Magdalena Brătescu, Gabi Moscovici, Arie Kupferschmidt, Petre Cioclu, Edy Mattes și alții. Comitetul de conducere ASILR are astăzi următoarea componență: Dragoş Nelersa – președinte; Magdalena Brătescu – vicepreşedinte; Ada Shaulov Enghelberg, Livia Abba și Maria Găitan Mozes – membri în comitetul de conducere.

EDITURA „FAMILIA” ARE, ÎN PREZENT, UN IMPRESIONANT PORTOFOLIU DE AUTORI DE LIMBĂ ROMÂNĂ, DAR ȘI DE LIMBĂ EBRAICĂ. AICI AU APĂRUT ZECI DE PRODUCȚII EDITORIALE VALOROASE. Inscrisă la Ministerul de Interne ca Fundație, cu statut şi sediu, ASILR fost înființată în 1973, având ca iniţiatori pe: M. Rudich, Sandu David, A. B. Yoffe, Shaul Carmel si Teşu Solomovici. La sfârșitul anului 1973 s-a format un nou comitet de conducere, cu: M. Rudich-preşedinte, A. Goldenberg Zarea – vicepresedinte, Shaul Carmel – secretar, Ludovic Bruckstein, Mitu Grossu, Isac Bercovici, Solo Har – membri. În 1976 a fost ales președinte I. Rudel, iar în 1978 președinte devine Al. Mirodan, în fruntea unui Comitet format din Shaul Carmel, I. Rudel. M. Rudich, Solo Har, Sebastian Costin și Andrei Fischof. Din 1980, s-au succedat la conducere Ludovic Bruckstein, I. Schechter, Andrei Strihan, Shaul Carmel, G. Mosari, anunță Asociația AnimaFori.

„Acesta este felul nostru, al scriitorilor, de a lupta împotriva războiului sau a pandemiei prin promovarea limbii române ca parte a fenomenului multilingvistic din Israel. Chiar dacă trăim în Țara limbii ebraice, nu trebuie să ne uităm rădăcinile, locurile de unde am venit, limba în care ne-am născut și cultura în care am crescut.

De asemenea, generațiile tinere, copiii și nepoții noștri care s-au născut aici, au privilegiul să cunoască limba și cultura înaintașilor lor pe care o pot împleti cu valorile spirituale și materiale ale Israelului. Limbile pot crea punți de legătură între oameni, oferindu-le acces la alte țări și culturi și permițându-le să se înțeleagă mai bine.

Cunoașterea limbilor străine joacă un rol vital în procesul de acumulare de cunoștințe al tinerilor care devin mai deschiși față de alte culturi și dobândesc capacități de dezvoltare deosebite. Observăm în Israel un fenomen literar de dragoste supremă pentru limba română a unor oameni, mulți dintre ei plecați de multă vreme din România, care continuă să creeze în limba română materiale literare de un înalt nivel.

Asociația Scriitorilor Israelieni de Limbă Română militează pentru diversificarea culturală din Țara Sfântă, pentru conservarea și promovarea Limbii Române, a valorilor culturale și spirituale din Țara noastră mamă. Aducem astfel în fața dumneavoastră revista „Izvoare”, publicație anuală în care cei peste 80 de membri, scriitori israelieni de Limba Română, vă prezintă contribuția lor la acest fenomen multilingvistic din Israel. Considerăm „Izvoare” un manifest creativ care demonstrează relația bogată dintre diversitatea lingvistică și diversitatea identității, gândirii și exprimării care ne dorim să deschidă, după 100 de ani, un nou „an miracol” al literaturii universale. Dacă fenomenul multilingvistic israelian ar înceta, cu toții am fi mai săraci.” DRAGOȘ NELERSA, PREȘEDINTELE ASOCIAȚIEI SCRIITORILOR ISRAELIENI DE LIMBA ROMÂNĂ

2 comentarii

 • SE ZICE CĂ “ISRAEL ESTE ȚARA TUTUROR MINUNILOR”.
  ȘI ACEASTĂ MANIFESTARE CULTURALĂ A FOST O MINUNE.
  CÂND TRĂIM VREMURI ÎN CARE ZILNIC SUNT ATENTATE TERORISTE ȘI CRIME, CÂND ORIGINARII DIN ROMÂNIA SUNT MAI DEZBINATI CA NICIODATĂ ȘI CA ORICE ALIA, DRAGOȘ NELERSA ȘI IOANA TOFF AU GĂSIT ENERGIA SĂ REALIZEZE LUCRURI MARI ÎN CULTURĂ.
  CULTURA UNEȘTE-POLITICA DEZBINĂ!
  SPER SĂ MAI APUC SĂ TRĂIESC ZIUA ÎN CARE CULTURA ÎI VA UNI PE TOȚII CARE VORBESC ACEEAȘI LIMBĂ, DULCELE GRAI ROMANESC ♥️♥️♥️

  • O mare artistă cu inimă românească! Te iubim, Liana Saxone Horodi, pentru frumusețea pânzelor tale și pentru iubirea de ADEVĂR!

Despre noi

Asociația Anima Fori - Sufletul Cetății s-a născut în anul 2012 din dorința unui mic grup de oameni de condei de a-și pune aptitudinile creatoare în slujba societății și a valorilor umaniste. Dorim să inițiem proiecte cu caracter științific, cultural și social, să sprijinim tineri performeri în evoluția lor și să ne implicăm în construirea unei societăți democratice, o societate bazată pe libertatea de conștiință și de exprimare a tuturor membrilor ei. Prezenta publicație este realizată în colaborare cu Gazeta Românească.

Despre noi

Asociația Anima Fori - Sufletul Cetății s-a născut în anul 2012 din dorința unui mic grup de oameni de condei de a-și pune aptitudinile creatoare în slujba societății și a valorilor umaniste. Dorim să inițiem proiecte cu caracter științific, cultural și social, să sprijinim tineri performeri în evoluția lor și să ne implicăm în construirea unei societăți democratice, o societate bazată pe libertatea de conștiință și de exprimare a tuturor membrilor ei. Prezenta publicație este realizată în colaborare cu Gazeta Românească.