Uniunea Artiștilor Plastici ne invită!

Uniunea Artiștilor Plastici din România aduce în atenția iubitorilor de frumos numeroase evenimente care vor avea loc în perioada 18 -23 aprilie:

Marți 18 aprilie 2023, debutează Zilele Sculpturii București, eveniment aflat la a treia ediție și organizat de Filiala de Sculptură București a Uniunii Artiștilor Plastici din România. La Combinatul Fondului Plastic (str.Băiculești 29), expoziția re#situăriafective, Zilele Sculpturii București aduce laolaltă 31 de artiști români, atât artiști de renume, cât și artiști emergenți. Manifestarea propune publicului sculptura cu toate aspectele ce le cuprinde: de la diversitate și relevanță, la vulnerabilitate și acțiuni de protecție și conservare. Vor fi organizate expoziții, conferințe și dezbateri, ateliere și concursuri. Intrarea este liberă. Curator este Reka Csapo Dup.

Muzeul de Artă din Constanța (Bd. Tomis 82-84) și Filiala Constanța a UAP, condusă de Aurelian Broască, vă propun în perioada 18-30 aprilie 2023, expoziția de pictură cu lucrări semnate de Niculaie Morărescu, artist care aduce în atenția publicului lucrări realizate în ultimă perioada și care se remarcă prin expresivitatea tușelor și prin redarea acelor trăiri pe care natura ți le oferă în diferitele sale ipostaze. Evenimentul va fi prezentat de directorul Muzeului de Artă Constanța, Lelia Rus Pîrvan.

Centrul artelor vizuale – Galeria Caminul Artei – parter (Strada Biserica Enei, București) găzduiește în perioada 17-28 aprilie expoziția “Ireversibil” a pictoriței Daniela Grapă. Vernisajul va avea loc marți 18 aprilie, ora 18, iar prezentarea va fi realizată de Maria Bilașevschi.

Trei evenimente vor avea loc și miercuri 19 aprilie. Galeria Reperaj – Cetatea Oradea (Piața Emanuil Gojdu 41) va găzdui, în organizarea Filialei Oradea a UAP, expoziția “Cornucopia” cu lucrări de Teofil Ioan Știop. Vernisajul va avea loc la ora 17. Curator este Aurel Chiriac, care iată cum caracterizează evenimentul: “O irealitate construită din fragmente banale și pervertite de real–sensuri profunde recuperate din abisul lipsei totale de sens– morală extrasă dintr-o lume aproape lipsită de valori morale – coerență acolo unde totul pare incoerent. Expoziția de față este gândită să cuprindă delimitări vizuale izvorâte atât din spațiile diferite abordate conceptual cât și ale intervalelor temporale în care lucrările au fost realizate.” “Forma si culoarea” este expoziția sculptorului Vlad Dan Perianu, care va putea fi vizitată până pe 30 aprilie la Galeria Simeza din București (Bulevardul General Gheorghe Magheru 20). Vernisajul va avea la ora 18. Critica va fi semnată de Marius Tița. “Expoziția reprezintă o continuare a expoziției personale din decembrie 2022, de la Galeria C.A.V., și concluzionează cercetarea mea doctorală, aducând ca noutate relația subiectivă a volumetriei în raport cu știința culorilor – cromatologia. Obiectele colorate din expoziție sunt roduql cercetării mele în cadrul UNArte, cercetare ce mi-a deschis noi orizonturi în lumea artelor vizuale, în special în zona obiectelor și instalațiilor colorate.” – spune artistul.

Complexul Muzeal Bistrița Năsăud (Bulevardul General Grigore Bălan), vernisează la ora 13 expoziția de pictură cu lucrări semnate de Ioan Pop. Prezintă: Alexandru Gavrilaș și istoricul de artă Vasile Duda.

Joi 20 aprilie, la ora 18, va avea loc vernisajul expoziției “Arta acuarelei”. In Galeria artelor a Cercului Militar Național din București (Strada Constantin Mille 1) vor fi expuse lucrări de Corneliu Drăgan Târgoviște. Prezinta Valentin Tănase – director al Studioului de Arte al Armatei si criticul de artă Marius Tița. Expoziția va fi deschisă până pe 7 mai.
Tot pe 20 aprilie, debuteză Salonul Sticlei. Evenimentul va fi găzduit de Galeria Orizont din București (Bulevardul Nicolae Bălcescu 23A) și este dedicat memoriei lui Vladimir Cioroiu. Curatori sunt: Ioana Stelea, Mădălina Ion Dima și Mihai Băncilă. Expoziția va fi deschisă până pe 15 mai.

Muzeul de Artă Craiova vă invită joi, 20 aprilie 2023, ora 18:00 la deschiderea oficială a expoziției DANA CONSTANTIN – ȘI TOTUȘI PICTURĂ, curator: prof. univ. dr. RUXANDRA DEMETRESCU. Expoziția propune publicului o secvență retrospectivă de 12 ani din activitatea artistică a Danei Constantin, circumscrisă sub semnul unei abile strategii de ,,reabilitare” a picturii, caracterizată de simplificare, aprofundare și esențializare. Lucrările Danei Constantin formează serii distincte de compoziții picturale, confirmând că unicitatea operei face loc ansamblului.

Vineri 21 aprilie 2023, la ora 17, va avea loc la Galeria de artă „Theodor Pallady” din Iași (Str. Alexandru Lăpușneanu, nr. 7-9), vernisajul Expoziției aniversare – „75” – Eugen Mircea. Lucrările se vor afla pe simeze în perioada 20 – 30 aprilie 2023. Despre maestrul aniversat Virgil Mocanu spunea: “Artistul știe să rețină esența unui fenomen într-un context anume, să redea materialitatea în ipostaza ei autoritară și să o plaseze în spațiul gândit ca alveolă sensibilă și capabilă de infinite nuanțe.”. Prezintă: criticul de artă Maria Bilașevschi, președinte al U.A.P.R.Filiala Iași

Sâmbătă 22 aprilie, Galeria de Artă Brăila va găzdui la ora 12,30, vernisajul expoziției de pictură ”2 Descrieri” a artistelor Cornelia Gherlan și Marta Deleanu. Evenimentul alătura două viziuni distincte, dar unite printr-o sensibilitate legată de reevaluarea energiilor pozitive și a solarității interioare a omului. Cuvântul de deschidere rostit de Gheorghe Mosorescu și al lui Hugo Mărăcineanu, va amplifica mesajul imaginilor în care libertatea de exprimare identifică două entități artistice așezate fiecare în conținutul vizual al unor particularități plastice. Expoziția va putea fi vizitată până pe 12 mai.

Adaugă un comentariu

Despre noi

Asociația Anima Fori - Sufletul Cetății s-a născut în anul 2012 din dorința unui mic grup de oameni de condei de a-și pune aptitudinile creatoare în slujba societății și a valorilor umaniste. Dorim să inițiem proiecte cu caracter științific, cultural și social, să sprijinim tineri performeri în evoluția lor și să ne implicăm în construirea unei societăți democratice, o societate bazată pe libertatea de conștiință și de exprimare a tuturor membrilor ei. Prezenta publicație este realizată în colaborare cu Gazeta Românească.

Despre noi

Asociația Anima Fori - Sufletul Cetății s-a născut în anul 2012 din dorința unui mic grup de oameni de condei de a-și pune aptitudinile creatoare în slujba societății și a valorilor umaniste. Dorim să inițiem proiecte cu caracter științific, cultural și social, să sprijinim tineri performeri în evoluția lor și să ne implicăm în construirea unei societăți democratice, o societate bazată pe libertatea de conștiință și de exprimare a tuturor membrilor ei. Prezenta publicație este realizată în colaborare cu Gazeta Românească.