Un articol de MARIA TOACĂ (fragmente)
Mărioara Calancea, președinte al Asociației „Centrul pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale (CCPCT) „Arboroasa”, a reușit un lucru extraordinar: să extindă aria programului Tezaur Uman Viu din cadrul Ministerului Culturii al României și în comunitatea românilor din regiunea Cernăuți. La 1 februarie, la Crasna, s-a desfășurat festivitatea omagială de acordare a Titlului onorific Tezaur Uman Viu meșterului popular, Dumitru Iliuț. Cu acest prilej, la Cernăuți, împreună cu doamna Mărioara Calancea, a sosit o delegație din România, din componența căreia au făcut parte membri ai Comisiei Naționale pentru Salvgardarea Patrimoniului Cultural Imaterial din cadrul Ministerului Culturii al României: dr. Virgil Ștefan Nițulescu, directorul Muzeului Național al Țăranului Român, Andrei Teodor Cemortan, consilier superior la Ministerul Culturii, Direcția de relații internaționale, dr. Natalia Lazăr, lector universitar la Facultatea de Etnografie a Centrului Universitar Nord Baia Mare, coordonator al Programului Tezaure Umane Vii în cadrul Ministerului Culturii, dr. Elena Iagăr, membră a respectivei comisii.
Evenimentul a fost onorat de prezența Ambasadorului României în Ucraina, ES Alexandru-Victor Micula, cu susținerea Consulului General al României la Cernăuți, doamna Irina-Loredana Stănculescu, și a primarului comunei Crasna, domnul Ștefan Dragun.
Mândri de neamul lor, românii din Crasna îşi încep sărbătorile cu primirea oaspeţilor în Muzeul etnografic „Ilie Motrescu”. Ca să le cunoască mai bine rădăcinile și semeția dacică, la orice sărbătoare românii din Crasna își invită oaspeții mai întâi în sala de muzeu. Sărbătoarea prilejuită de acordarea Titlului onorific Tezaur Uman Viu crăsneanului Dumitru Iliuț, un împătimit de meșteșugul popular al prelucrării lemnului, a adus la Crasna oaspeți deosebiți pe măsura evenimentului. Fără doar și poate, de la inaugurarea Liceului „Alexandru Ilschi” și până acum, la Crasna au mai fost evenimente memorabile. Însă cred că pentru prima dată directoarea Larisa Bruja, împreună cu copiii din clasele primare, cu liceenii și coordonatoarea muzeului Mariana David
și-au prezentat prin grai viu cartea de vizită în fața atâtor personalități prestante, adunate în jurul Mărioarei Calancea, președintele CCPCT „Arboroasa”, care a reușit să convingă Ministerul Culturii al României că și în comunitatea românilor din regiunea Cernăuți există un Tezaur Uman Viu. La Crasna, dar și în alte comune din nordul Bucovinei, un bogat patrimoniu cultural și spiritual se păstrează adunat în muzeele școlare, adevărate altare ale trecutului românesc, fapt de care s-a convins delegația din România și la Liceul din Iordănești. La Liceul „Alexandru Ilschi” muzeul are ceva deosebit față de toate celelalte, multe exponate ies din standardele comune, fiind dedicate memoriei fiului comunei – poetul martir Ilie Motrescu, care în scurta-i viață de numai 28 de ani a rămas ca un reper al demnității românilor de pe acest pământ înstrăinat de către imperiul sovietic.
Doamna Mariana David a avut onoarea să povestească despre destinul tragic al poetului Ilie Motrescu și despre istoria muzeului în prezența diplomaților români, Ambasadorul României în Ucraina, ES Alexandru-Victor Micula, Consulul General al României la Cernăuți, doamna Irina-Loredana Stănculescu, a membrilor prestigioasei delegații din România. Liceenii au prezentat un recital din opera lirică a poetului care n-a cântat în niciun vers epoca de tristă amintire. Din relatarea prof. Mariana David oaspeții au aflat despre scurta viață a poetului. Născut la 18 august 1941, Ilie Motrescu a dispărut la 26 iulie 1969. A fost omorât mișelește și aruncat în apele Prutului, ca să se piardă urmele crimei. Timp îndelungat numele i-a fost tabu, fiind pomenit numai acasă, de familie, care a căutat cu mare curaj adevărul. În această sală, printre lucruri ce respiră cu istoria seculară a moșiei pomenite în hrisoavele lui Alexandru cel Bun, a pământului pe unde „Cu brațul vlăguit de grele arme,/ sub muntele acesta Ștefan doarme…”, și-a găsit pacea și înveșnicirea memoria temerarului exponent al crăsnenilor, „scoborâtor din semeția dacă”. Sala de muzeu a Liceului e ca o catedrală a memoriei, o lacrimă ce picură mereu din durerile trecutului.
Aici se aduc omagii celor care au ars luminând și ne țin pe verticală. La manifestarea de la 1 februarie, un pios omagiu i-au adus prin mesajele rostite Ambasadorul Alexandru-Victor Micula, Consulul General Irina-Loredana Stănculescu, Virgil Ștefan Nițulescu, directorul Muzeului Național al Țăranului Român. Dar și cei care au păstrat tăcerea au aprins simbolic lumânarea pentru mult pătimitul poet.
La sărbătoarea vestitului Dumitru Iliuț, numit de-acum Tezaur Uman Viu, au fost poftite câteva meșterițe ale lucrului de mână. Harnicele neveste au venit cu furca-n brâu, cu andrelele în mână… Cred că a fost cea mai lungă și veselă șezătoare din viața lor. De la amiază până la apus de soare, cât timp scena și podelele din sala de festivități a Liceului „Alexandru Ilschi” se cutremura de dansurile și cântecele tinerilor artiști în creștere, meșterițele populare lucrau, arătând pe viu cum apar mândrele podoabe purtate de copii.
Spectacolul, relicvele din muzeu, oamenii întâlniți la Crasna, fără doar și poate, i-au convins pe membrii Comisiei Naționale pentru Salvgardarea Patrimoniului Cultural Imaterial (dr. Virgil Nițulescu, dr. Natalia Lazăr, dr. Elena Iagăr) că și românii din regiunea Cernăuți, precum și cei din Transcarpatia reprezentați de prof. Vasile Belia, promotorul virtuosului ceteraș Ion Șuman (Maramureșul istoric), distins de asemenea cu titlul onorific Tezaur Uman Viu, sunt purtători și creatori de valori naționale. Doar, după cum au menționat oaspeții din România, și românii noștri trebuie să se bucure de dreptul de a fi beneficiari ai acelorași valori. În acest context, de reținut este momentul semnării de primarul Crasnei Ștefan Dragun și primarul comunei Vicovul de Sus, Vasile Iliuț a unui acord de colaborare și ajutorare între neamuri și buni vecini. Un semn al prețuirii și onoarei a venit din partea Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților. Cu binecuvântarea ÎPS Calinic, părintele Mihai Cobziuc, consilier eparhial la biroul relații pentru minorități, i-a înmânat omagiatului meșter Dumitru Iliuț cel mai înalt ordin al Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților – Crucea Bucovinei. E o mare onoare pentru întreaga comună, pentru toți românii care știu să-și poarte cu demnitate Crucea de Dumnezeu predestinată. Iar meșterul lemnar Dumitru Iliuț, prin faptele creștinești, prin lucrările la înzestrarea bisericii, despre care a povestit preotul paroh Vasile Paulencu, și-a câștigat cinstea de a purta Crucea Bucovinei.
Adaugă un comentariu