„Un adevărat regal academic, care și-ar fi avut locul în Aula Magna a Academiei Române.”
Astfel a caracterizat prof. dr. Jean Jacques Askenasy, membru de onoare al Academiei Române lansarea volumului „Scrieri din istoria evreilor în România” al istoricului și arheologului Silviu Sanie, apărut la începutul anului 2025 la Editura Hasefer, eveniment găzduit de Institutul Cultural Român de la Tel Aviv în data de 5 iunie 2025.
Prezentarea volumului a fost făcută de istoricul Lucian-Zeev Herșcovici în fața unui numeros public prezent în sala mare de evenimente a ICR Tel Aviv.
(Arheologul Silviu Sanie, mereu tânăr, cu România în suflet)
În cartea sa, care reunește studii din epoci istorice întinse, de la antichitate până în secolul XX, și din domenii variate, Silviu Sanie a rezervat o prezentare mai amplă studiului asupra interferenței etno-culturale din Dacia și Moesia Inferior în secolele II BC – II AD, perioadă în care sunt semnalate primele litere semite pe teritoriul Daciei. Un alt subiect prezentat de autorul cărții a fost vizita lui Chaim Weizman în România în anul 1927, întâlnirea cu conducerea țării și primirea călduroasă de care s-a bucurat la Iași, unde a vizitat și ferma de tip Hachsharat Olim din Păcurari. A fost menționat și un aspect mai puțin cercetat, discuțiile asupra posibilei emigrări a unei părți din populația evreiască în Palestina și cu sprijinul guvernului român.
Lucian-Zeev Herșcovici a scos în evidență importanța cercetării științifice, sistematice a cimitirelor evreiești, punând accent pe rolul prof. Silviu Sanie, cel care a pus bazele metodologiei cercetării cimitirelor evreiești în România. „Cimitirul este o legătură între generații” – a subliniat istoricul Lucian-Zeev Herșcovici, care a relevat metodologia de cercetare utilizată de arheologul israelian originar din Iași, considerând multiplele aspecte precum morfologia stelelor funerare, a simbolismului funerar iudaic și desigur informațiile pe care le furnizează epitafurile.
Adaugă un comentariu