Administrația Prezidențială: Declarația adoptată în urma Reuniunii NATO la Nivel Înalt de la Londra – 3-4 decembrie 2019

04 Decembrie 2019

1. Astăzi, ne-am reunit la Londra, primul cămin al NATO, pentru a celebra 70 de ani de la înființarea celei mai puternice și de succes Alianțe din istorie, precum și pentru a marca 30 de ani de la căderea Cortinei de Fier. NATO este garantul securității teritoriului nostru și a celor peste 1 miliard de cetățeni, al libertății și al valorilor noastre comune, inclusiv al democrației, libertății individuale, drepturilor omului și al statului de drept. Solidaritatea, unitatea și coeziunea sunt principii de bază ale Alianței noastre. În eforturile noastre de a preveni conflictul și de a menține pacea, NATO rămâne fundamentul securității noastre colective și forumul esențial pentru consultări pe teme de securitate și pentru decizii între Aliați. Reafirmăm legătura transatlantică durabilă dintre Europa și America de Nord, adeziunea noastră față de scopurile și principiile Cartei Organizației Națiunilor Unite (ONU) și angajamentul nostru solemn, așa cum este înscris în Articolul 5 al Tratatului de la Washington, faţă de principiul potrivit căruia orice atac împotriva unui Aliat va fi considerat un atac împotriva tuturor.

2. Suntem hotărâți să împărțim costurile și responsabilitățile securității noastre indivizibile. Prin intermediul Angajamentului privind investiţiile în domeniul apărării, creștem investițiile de apărare în linie cu obiectivele de alocare a 2% și, respectiv 20%, investind în noi capabilități și contribuind cu mai multe forţe în misiuni și operații. Cheltuielile în domeniul apărării ale celorlalţi aliaţi cu excepția SUA au crescut în ultimii 5 ani cu peste 130 miliarde dolari. În conformitate cu angajamentele prevăzute în Articolul 3 al Tratatului de la Washington, continuăm să ne consolidăm capacitatea individuală și colectivă de a rezista tuturor formelor de atac. Înregistrăm progrese importante în acest sens. Trebuie și vom face mai mult.

3. Noi, ca Alianță, ne confruntăm cu amenințări și provocări provenind din toate direcțiile strategice. Acțiunile agresive ale Rusiei reprezintă o amenințare pentru securitatea euro-atlantică; terorismul, sub toate formele și manifestările sale, rămâne o ameninţare permanentă pentru noi toți. Actori statali și non-statali destabilizează ordinea internațională bazată pe reguli. Instabilitatea dincolo de granițele NATO contribuie la migrația ilegală. Ne confruntăm cu amenințări hibride și cibernetice.

4. NATO este o Alianță defensivă și nu reprezintă o amenințare pentru niciun stat. Ne adaptăm capabilitățile militare, strategia și planurile întregii Alianțe în conformitate cu abordarea de tip 360 de grade a securității. Am luat decizii pentru a îmbunătăți timpul de răspuns al forțelor în fața oricărei amenințări, venită în orice moment și din orice direcție. Rămânem fermi în angajamentul asumat pentru lupta împotriva terorismului și luăm împreună măsuri mai puternice pentru combaterea acestuia. Abordăm și vom continua să abordăm, într-o manieră responsabilă și măsurată, instalarea de către Rusia a unor noi sisteme de rachete cu rază medie de acțiune, care a condus la dispariția Tratatului privind Forțele Nucleare Intermediare și care reprezintă un pericol semnificativ pentru securitatea euro-atlantică. Intensificăm activitățile pentru a ne proteja libertatea de acțiune pe mare și în aer. Ne consolidăm în continuare capacitatea de descurajare și apărare prin intermediul unei combinații adecvate de capabilități nucleare, convenționale și de apărare antirachetă, în continuă adaptare. Atât timp cât există arme nucleare, NATO va rămâne o alianță nucleară. Suntem complet angajați în menținerea și consolidarea aranjamentelor în materie de control al armamentelor, dezarmare și neproliferare, luând în considerare mediul de securitate existent. Aliații sunt ferm angajați în implementarea deplină a prevederilor Tratatului de Neproliferare Nucleară, inclusiv în ceea ce privește dezarmarea nucleară, neproliferarea și utilizările pașnice ale energiei nucleare. Rămânem deschiși către dialog și stabilirea unei relații constructive cu Rusia, atunci când acțiunile Rusiei vor face posibil acest lucru.

5. Acționăm pentru a spori securitatea tuturor. Avem parteneriate consolidate în vecinătatea noastră și dincolo de aceasta, dialog politic aprofundat, sprijin și implicare cu statele partenere și cu alte organizații internaționale. Ne reafirmăm angajamentul pe termen lung pentru securitate și stabilitate în Afganistan. Ne intensificăm cooperarea cu Organizația Națiunilor Unite; a fost înregistrat un progres fără precedent în colaborarea NATO – UE. Rămânem angajați faţă de  politica NATO a Ușilor Deschise, care a consolidat Alianța și a adus securitate pentru milioane de europeni. Macedonia de Nord este astăzi aici cu noi și va fi, în curând, cel mai nou Aliat. Suntem determinaţi să asigurăm succesul tuturor operațiilor și misiunilor noastre. Le aducem un omagiu tuturor bărbaților și femeilor care au luptat pentru NATO și îi onorăm pe cei care și-au sacrificat viața pentru a ne menține pe noi în siguranță.

6. Pentru a ne păstra securitatea trebuie să privim către viitor împreună. Gestionăm amploarea și evoluția noilor tehnologii pentru a ne menține avansul tehnologic și pentru a prezerva, în același timp, valorile și normele noastre. Vom continua să creștem reziliența societăților noastre, a infrastructurii critice și a securității energetice. NATO și Aliații, în domeniile lor de competenţă, sunt deciși să asigure securitatea comunicațiilor, inclusiv 5G, recunoscând nevoia de a utiliza doar sisteme de încredere și reziliente. Am declarat spațiul cosmic ca domeniu operațional al NATO, recunoscându-i importanța în menținerea securității noastre și în combaterea provocărilor de securitate, cu respectarea dreptului internaţional. Ne dezvoltăm instrumentele pentru a răspunde atacurilor cibernetice și ne dezvoltăm capacitatea de ne pregăti pentru, de a descuraja şi de a combate tactici hibride, menite să ne submineze securitatea și societățile. Creștem rolul NATO în securitatea umană. Recunoaștem că influența în creştere și politica internațională a Chinei prezintă atât oportunități, cât și provocări pe care trebuie să le gestionăm împreună, ca Alianță.

7. Luând în considerare mediul de securitate în evoluție, îl invităm pe Secretarul General să prezinte miniștrilor afacerilor externe o propunere agreată de Consiliul Nord-Atlantic pentru un proces de reflecție orientat spre viitor, sub auspiciile sale, bazându-se pe expertiza relevantă, având ca obiectiv consolidarea rolului politic al NATO, inclusiv a procesului de consultare.

8. Adresăm mulțumiri Regatului Unit pentru ospitalitatea generoasă. Ne revedem în 2021.

9. În vremuri dificile, suntem mai puternici ca Alianță și populația noastră este mai în siguranță. De peste 70 de ani, legătura și angajamentul nostru comun sunt garantul libertății, valorilor și securității noastre. Acționăm astăzi pentru a ne asigura că NATO garantează aceste libertăți, valori și securitatea pentru generațiile viitoare.

Adaugă un comentariu

Despre noi

Asociația Anima Fori - Sufletul Cetății s-a născut în anul 2012 din dorința unui mic grup de oameni de condei de a-și pune aptitudinile creatoare în slujba societății și a valorilor umaniste. Dorim să inițiem proiecte cu caracter științific, cultural și social, să sprijinim tineri performeri în evoluția lor și să ne implicăm în construirea unei societăți democratice, o societate bazată pe libertatea de conștiință și de exprimare a tuturor membrilor ei. Prezenta publicație este realizată în colaborare cu Gazeta Românească.

Despre noi

Asociația Anima Fori - Sufletul Cetății s-a născut în anul 2012 din dorința unui mic grup de oameni de condei de a-și pune aptitudinile creatoare în slujba societății și a valorilor umaniste. Dorim să inițiem proiecte cu caracter științific, cultural și social, să sprijinim tineri performeri în evoluția lor și să ne implicăm în construirea unei societăți democratice, o societate bazată pe libertatea de conștiință și de exprimare a tuturor membrilor ei. Prezenta publicație este realizată în colaborare cu Gazeta Românească.