Ştiri din Israel

Bibi vrea să-l aducă pe Pollard în Israel

Premierul Netanyahu vrea să aranjeze mutarea fostului spion Jonathan Pollard în Israel chiar înaintea viitoarelor alegeri din martie. În 1987, fostul analist al Serviciilor Secrete SUA a fost condamnat în cadrul unui acord de negociere a pedepsei pentru transmiterea în Israel a unor informații critice clasificate, pe care guvernul american le-a ascuns de aliatul său. Instanța a respins ulterior acordul și l-a condamnat pe viață pe Pollard — singurul american care a primit o pedeapsă atât de severă pentru transmiterea de informații secrete către un aliat SUA. De-a lungul anilor, s-au făcut mai multe încercări de a-l elibera, în special de către guvernul israelian. În 1995, i-a fost acordată spionului cetățenia israeliană. Pollard a fost eliberat în noiembrie 2015, dar tribunalul a stabilit condiții stricte care nu-i permit nici măcar să viziteze Israelul. Netanyahu a cerut eliberarea lui Pollard începând din octombrie 2017 și a apelat la toate posibilitățile, inclusiv la gesturile de bunăvoință din partea Israelului față de palestinieni. Fostul spion americano-israelian a spus că s-a simțit lezat după ce a văzut poze cu posterele din campania Likud afișate în tot Israelul cu zâmbetele largi ale lui Netanyahu și Trump. După noul anunț al premierului, Pollard speră să ajungă în Israel și să poată duce o viață normală alături de familia sa, după 30 de ani de detenție.

Supărarea Sultanului

Preşedintele turc, Recep Tayyip Erdogan, a acuzat vineri unele ţări arabe că au comis o „trădare” rămânând „tăcute” faţă de planul SUA care, potrivit preşedintelui american Donald Trump, ar trebui să reglementeze conflictul israeliano-palestinian.„Ţările arabe care susţin un astfel de plan, comit o trădare împotriva Ierusalimului, precum şi a propriului popor şi, cel mai important, împotriva întregii umanităţi”, a declarat Erdogan într-un discurs în faţa responsabililor partidului său, AKP,la Ankara.„Arabia Saudită tace. Când aveţi de gând să vi se facă auzită vocea? Omanul, Bahreinul, la fel. Guvernul din Abu Dhabi aplaudă. Ruşine! Ruşine să vă fie!”, a spus Erdogan. „Dacă nu putem apăra Moscheea Al Aqsa (din Ierusalim), mâine se vor duce peste Kaaba (cel mai sfânt lăcaş de cult al islamului, la Mecca)’’, a prezis şeful statului turc.Erdogan, un apărător ferm al cauzei palestiniene, a considerat miercuri că planul, care include în special Ierusalimul drept „capitala indivizibilă a Israelului”, este „absolut inacceptabil”. „Turcia nu recunoaşte şi nu acceptă acest plan care distruge Palestina şi fură Ierusalimul”, a insistat Erdogan vineri. „Ierusalimul este linia noastră roşie”, a repetat el. Ierusalimul este un punct de fricţiune în relaţiile dintre Turcia şi Statele Unite, deja foarte tensionate în privinţa multor probleme internaţionale. Liderii turci au criticat ferm iniţiativa preşedintelui Trump, care în 2017 a recunoscut Ierusalimul drept capitala Statului Israel şi a mutat acolo ambasada americană. Presa turcă apropiată puterii atacă în mod regulat anumite ţări arabe, în special Arabia Saudită şi Emiratele Arabe Unite, pe care le acuză că fac front comun cu Israelul pe fondul ostilităţii comune faţă de Iran. Relaţiile Turciei cu aceste două ţări s-au deteriorat după asasinarea, în 2018 la Istanbul, a editorialistului saudit Jamal Khashoggi. În ciuda tensiunilor, Erdogan atacă rar în mod direct Riadul. Totodată, Erdogan a cerut „lumii creştine’’ să apere Ierusalimul de planul lui Trump.

Lectură la McDonald’s

McDonald’s Israel s-a alăturat inițiativei internaționale a companiei, care s-a hotărât să dăruiască o carte pentru copii în loc de o jucărie cu fiecare meniu Happy Meal cumpărat pentru ei mici. Campania a fost creată pentru a îndemna copiii să citească și să iubească cărțile în timp ce la McDonald’s mănâncă meniul lor preferat. Cărțile fac parte dintr-o serie scrisă de Cressida Cowell, o autoare engleză pentru copii, cunoscută pentru celebra carte „Cum să-ți antrenezi dragonul”. Cărțile au fost traduse în 40 de limbi până în prezent și au fost distribuite clienților în total în număr de jumătate de miliard. Titlul seriei se poate traduce ca „Gemenii Everforest: aventuri în lumea sălbatică”. În fiecare povestire, familia călătorește prin timp și spațiu pentru a studia comportamentul animalelor exotice și rare. Cărțile vor fi disponibile atât în ebraică, cât și în arabă. Aplicația Happy Meal va oferi, de asemenea, cărțile în format digital.

Noi speranțe în lupta cu cancerul

Un nou tratament inovator al cancerului dezvoltat de oamenii de știință israelieni, care combate tumorile maligne ale creierului cu ajutorul impulsurilor electrice,a devenit disponibil pentru pacienții din Israel. Acest tratament aprobat de FDA vine sub forma unui dispozitiv care furnizează câmpuri de tratare a tumorilor (TTFields) pentru glioblastom (GBM), o formă agresivă de cancer la creier. Câmpurile de tratare a tumorilor folosesc câmpuri electrice alternative, reglate special pentru a ținta celulele canceroase. Odată ce câmpurile electrice intră în celula canceroasă, acestea atrag și resping proteine încărcate în timpul procesului de divizare a celulei ostile, prevenind creșterea tumorei, provocând în același timp un rău minim celulelor sănătoase din apropiere. Dispozitivul, un obiect asemănător cu o cască, numit „Optune”, este conceput pentru pacienții adulți care au fost diagnosticați recent cu GBM și este administrat bolnavilor de cancer la creier care trec prin tratamente de chimioterapie, în special cu un agent numit temozolomid, utilizat pentru combaterea anumitor tipuri de cancer cerebral. Optune a fost dezvoltat de compania israeliană de biotehnologie Novocure și în special de Yoram Palti, profesor de fiziologie și biofizică la Institutul de Tehnologie Technion.

Sursa: Gazeta Românească, Israel
Foto: Irina Airinei

Adaugă un comentariu

Despre noi

Asociația Anima Fori - Sufletul Cetății s-a născut în anul 2012 din dorința unui mic grup de oameni de condei de a-și pune aptitudinile creatoare în slujba societății și a valorilor umaniste. Dorim să inițiem proiecte cu caracter științific, cultural și social, să sprijinim tineri performeri în evoluția lor și să ne implicăm în construirea unei societăți democratice, o societate bazată pe libertatea de conștiință și de exprimare a tuturor membrilor ei. Prezenta publicație este realizată în colaborare cu Gazeta Românească.

Despre noi

Asociația Anima Fori - Sufletul Cetății s-a născut în anul 2012 din dorința unui mic grup de oameni de condei de a-și pune aptitudinile creatoare în slujba societății și a valorilor umaniste. Dorim să inițiem proiecte cu caracter științific, cultural și social, să sprijinim tineri performeri în evoluția lor și să ne implicăm în construirea unei societăți democratice, o societate bazată pe libertatea de conștiință și de exprimare a tuturor membrilor ei. Prezenta publicație este realizată în colaborare cu Gazeta Românească.