IURIE LEVCIC : SORTIT SĂ VADĂ…

Un articol de Irina Airinei

„Bucovină, plai cu flori, / Unde sunt ai tăi feciori?
Au fost duși în altă țară / Dar se-ntorc la primăvară” (Constantin Mandicevschi)

Publicată de Irina Airinei Vasile pe Marţi, 16 octombrie 2018

,,Cernăuțiul a avut oameni frumoși la chip și la suflet dintotdeauna. Printre aceștia se numără și Iurie Levcic, un dascăl bun și un om care iubește copiii talentați. Respectul și dragostea lui pentru copiii care cântă, vin din copilăria lui Iurie, pentru că încă de pe atunci cântă el. Iată, el încearcă să-i ajute, să le deschidă aripile spre zări senine și căi bune, spre scene mari. De aceea a gândit proiectul Școlii Populare de Artă și Civilizație Românească, de aceea dorește să dea un continuum aceastei școli, indiferent de vremuri și de conjuncturi. Mult succes le doresc tuturor, copiilor și domnului Levcic!” a spus GRIGORE GHERMAN- interpret de muzică populară din Ținutul Herței, profesor de canto și pian.

Iurie Levcic, întemeietorul Centrului Bucovinean de Artă pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Românești la Cernăuți, este etnolog, sociolog, istoric, muzicolog, realizator de programe TV în limba română, un patriot român, un visător autentic și un luptător neobosit pentru comunitatea românească, o sursă continuă de inspirație, optimism și curaj.
Un vis devenit un adevărat stâlp al românităţii- Școala Populară de Artă și Civilizație Românească „Ciprian Porumbescu” cultivă limba română și valorifică zestrea folclorică arhaică regăsită aici în forma ei cea mai pură.

Școala Populară de Artă și Civilizație Românească „Ciprian Porumbescu” din municipiul Cernăuți este un proiect inedit pentru Ucraina, un proiect pe care Centrul Bucovinean de Artă din Cernăuți îl implementează pe bază de voluntariat, începând cu luna octombrie 2014. În februarie 2015, în sprijinul școlii a fost înaintată o solicitare de finanțare, care, parțial, a fost onorată de către Departamentul Politici pentru Relația cu Românii de Pretutindeni din cadrul M.A.E. al României. Acest sprijin, și în anii următori, chiar dacă, uneori, insuficient, a dat posibilitatea de a crește numărul secțiunilor școlii și de a pregăti mai mulți copii, cu ajutorul voluntarilor centrului. Cei aproximativ 150 de copii din cadrul școlii sunt pasionați și dornici să studieze arta populară și tezaurul cultural românesc, alături de părinții români care au grijă ca tânăra generație să crească în spiritul adevăratelor valori ale neamului românesc. Acești copii au cântat piese muzicale autentice în festivaluri și concursuri în România precum și pe scene din alte țări europene, fiind răsplătiți cu nesfârșite aplauze și cu premii internaționale. Valorificarea culturii naționale și a tradițiilor strămoșești, păstrarea comorilor folclorice sunt mijloacele prin care Centrul Bucovinean de Artă din Cernăuți dorește să contribuie la propășirea național-culturală a neamului românesc în nordul Bucovinei.

„Când va fi venit vremea unei necesare întoarceri în timp, vom întâlni jaloane ale trudei sale: crearea unei instituții de importanță socială și națională a etnicilor români din Ucraina și nu numai, a unei adevărate școli pentru comunitatea căreia i-a modelat sufletul, insuflându-i o pietate specifică atunci când îi învață pe copii și pe tineri să își păstreze cu demnitate portul popular, tradiţiile şi vorba românească. Iurie Levcic învață de la buneii lor și îi învață pe tineri tradiții și comori…Pentru cei care au fost complexaţi de îndrăzneala sa de a se împotrivi unui sistem ostil, explicaţia e următoarea: un curaj exploziv, ieşit din comun, atipic şi, deci, irepetabil, scutindu-ne pe toţi de conştiinţa vinovată de a nu-l fi dovedit şi noi. Românii din nordul Bucovinei, ca grup etnic discriminat, și-au construit identitatea în epoca modernă spre deosebire de grupul etnic dominant politic, unirea prin separare devenind singura armă împotriva sorții. Astăzi nu mai avem nevoie de curaj, ci de capacitatea de a ne smulge din indiferenţă, din pasivitatea în care lâncezim când este vorba despre altceva decât despre metrul pătrat pe care ne ducem noi – şi cei foarte apropiaţi nouă – existenţa. Dar pentru aceasta e nevoie de SOLIDARITATE. ” scrie prof. drd. Maria Calancea.

IURIE LEVCIC ESTE PARTE DIN MENTALUL, DIN CONȘTIINȚA ROMÂNITĂȚII. DE CARE ESTE NEVOIE CA DE AER, CA ȘI DE CUNOAȘTEREA MARILOR CĂRTURARI, ROMÂNI, EVREI, GERMANI PE CARE ACEST ȚINUT FEERIC I-A NĂSCUT. Tuturor acestor deziderate le răspunde, prin munca lui neabătută, Iurie Levcic, discipolul marelui folclorist, scriitor și promotor de valori românești, Dumitru Covalciuc.

”Zum Sehen geboren, / Zum Schauen bestellt,
Dem Turme geschworen, / Gefällt mir die Welt.”( Johann Wolfgang von Goethe
Faust. Der Tragödie zweiter Teil, 1832. 5. Akt, Tiefe Nacht, Lynkeus der Türmer singend)

Copii din Mahala și Cernăuți, membri ai Centrului Bucovinean de Artă și Civilizație Românească din Cernăuți

Copiii dragi din Cernăuţi care ne-au cântat cu sufletu`

Publicată de Irina Airinei Vasile pe Duminică, 21 octombrie 2018

Foto-video: Irina Airinei

Adaugă un comentariu

Despre noi

Asociația Anima Fori - Sufletul Cetății s-a născut în anul 2012 din dorința unui mic grup de oameni de condei de a-și pune aptitudinile creatoare în slujba societății și a valorilor umaniste. Dorim să inițiem proiecte cu caracter științific, cultural și social, să sprijinim tineri performeri în evoluția lor și să ne implicăm în construirea unei societăți democratice, o societate bazată pe libertatea de conștiință și de exprimare a tuturor membrilor ei. Prezenta publicație este realizată în colaborare cu Gazeta Românească.

Despre noi

Asociația Anima Fori - Sufletul Cetății s-a născut în anul 2012 din dorința unui mic grup de oameni de condei de a-și pune aptitudinile creatoare în slujba societății și a valorilor umaniste. Dorim să inițiem proiecte cu caracter științific, cultural și social, să sprijinim tineri performeri în evoluția lor și să ne implicăm în construirea unei societăți democratice, o societate bazată pe libertatea de conștiință și de exprimare a tuturor membrilor ei. Prezenta publicație este realizată în colaborare cu Gazeta Românească.