EURO CULTURA DE LA „ARCUȘ” / de Irina Airinei (I)

Un interviu cu ATTILA KOPACZ, managerul CCA
Centrul de Cultură „Arcuș” reprezintă, de ani buni, un blazon al artei și culturii în România, un nucleu activ de promovare a tinerelor talente, o scenă pe care, creatori și interpreți valoroși, oameni de cultură români și oaspeți din alte țări și continente oferă unui public de elită, clipe unice, irepetabile și de neuitat. O activitate prodigioasă, susținută la cele mai înalte cote valorice și care adună, în elegantele săli ale centrului, un public constant. Ritmul este impus de acești oameni dedicați, echipa remarcându-se printr-un real „modus vivendi” întru cultură. Firul activităților se întocmește cu discreția proprie întoarcerii spre sinele esențial, prin portalul artelor vizuale, muzicii, literaturii, umanioarelor în genere. Centrul se află pe o stradă istorică din Sfântu Gheorghe, într-o clădire de patrimoniu care arborează, cu prestanță, drapelele României și pe cel al Uniunii Europene. Managerul Attila Kopacz este un promotor cultural cu o multiplă experiență de gazetar, fotograf artist, editor, manager cultural îndrăgit de toți cei care i-au trecut pragul. Arcușul e un loc al ușilor și al inimilor deschise.

Un centru cultural de importanță națională care a suferit, însă, pierderi incomensurabile cauzate de sindromul corupției, incompetenței și al unei politici poluante și nedemne. O luptă pentru adevăr care se cere continuată…

Încercăm să facem o retrospectivă a anului 2019, în dialog cu managerul Centrului, un luptător, un Om, în fond…

A.K.: „Am derulat, în anul care a trecut, la Centrul Cultural „Arcuș”, programe ai căror protagoniști au performat aici. Au fost seri extraordinare de muzică clasică și modernă incluse în Stagiunea noastră permanentă de concerte camerale. Am prilejuit tradiționala Gală a tinerilor laureați, programe dedicate Centenarului României, expoziții de pictură și fotografie, lansări de carte, proiecții de filme comemorând deportarea evreilor din Ardealul de Nord la Auschwitz. Un an în care ne-am împlinit încă o dată menirea noastră de promotori culturali.”

I.A.: Puteți detalia povestea anului care s-a încheiat?

A.K.: I-am avut oaspeți pe pianiștii Horia Mihail, Zoltan Thurzo, Elena-Mihaela Manafu, Sanziana Mircea, Mihaela Pavel, prof. Liliana Iacobescu, foarte tinerii Anca Diaconu, Arnold Bende și prof. Anca Preda și mulți alții, pe violoniștii Maria Naucef, Theodora Ciurezu, Alina Nauncef, Cvartetul Tiberius: Tibor Molnar, Karoly Lokodi, Jozsef Molnar, Elod Zagoni și Lajos Bartha, un concert de canto al profesorilor. Sebestyén Lázár Enikő, Babos Margit, Székely Kitti Fruzsina, Oláh Badi Alpár, acompaniament: prof. Kömives Bokor Zsuzsa, Balázs József. (profesorii Liceului de Artă „Plugor Sándor” din Sf. Gheorghe). Programele prezentate au cuprins piese începând de la repertoriul preclasic până la muzica modernă.”

Cum spuneam, cred că varietatea este una din caracteristicile importante ale activității dumneavoastră. Puteți ilustra această idee?

În cadrul programului „România 100”au avut loc concerte omagiale ”GEORGE ENESCU”. Concerte omagiale oferite melomanilor, evenimente de excepţie, au fost susţinute de personalităţi de vârf ale artei interpretative româneşti: Concertul cameral „In memoriam Enescu” susținut de violonista Alina Naucef și de pianista Liliana Iacobescu, concertul cameral „Enescu pe înțelesul tuturor”. Interpreți: Ioana Maria Lupașcu – pian și Ștefan Ignat – bariton. Concertul dedicat „ZILEI NAŢIONALE A ROMÂNIEI”. A fost susținut de Cristina Teodora Gârbea – pian.
Nu putem reda aici, din lipsă de spațiu, multitudinea de evenimente din programul „România 100”.
Au mai avut loc expoziția fotografică „Marșul memoriei” 75 de ani de la deportarea evreilor din Ardealul de Nord la Auschwitz. Coordonator Asociația ANIMA FORI.Participanți: Tiberiu Roth, președintele Asociației Sioniste din România, Hermann Rosner și Cristina Plugaru, prezentarea filmului documentar „Prietena mea Hanna” cu Magda Stroe, DREPT ÎNTE POPOARE. Documentar produs de TVR2, semnat de Cleopatra Lorințiu și Asociația ANIMA FORI, expoziția de grafică „Grafika.hu”. O selecție de lucrări ai artiștilor cei mai renumiți din Ungaria, o expoziție fotografică Andre de Dienes (1913 – 1985), expoziția de pictură Robert Lorincz. Spicuim din programul „Rampă-Experiment”: prezentarea Albumului de artă „Miklóssy Mária” – pictură, lansare de carte: „György Ligeti. O privire în universul sonor sau Matematici pe claviatură” Autor: Amalia Bălănaru-Szűcs, Festival-Concurs Național Microcosmos Muzical, ediția a V-a, seară literară cu Prof. Luminița Cornea și Nina Țânțar. Prezentarea volumului „Pe urmele Basarabiei” de Romulus Cioflec, lansarea volumului „C’est la Vie”, autor Stefan Kraus, expoziţie de artă plastică „Outsider ART”, participă artiștii du dizabilități din România. Eveniment organizat în colaborare cu Casa Irisz din Sf. Gheorghe. Un concert de muzică ușoară „Outsider Music Fest”, participă formații și soliști cu dizabilități, prezentarea volumului poetului Endre Farkas Wellmann „cukor.baj” (dia.bet) și multe altele.
Au mai avut loc Expoziția de artă fotografică interactivă: „România” din materialul albumului fotografic „Rumänien” de Kurt Hielscher, ediție F. A. Brokkhaus, Leipzig, 1933. În cadrul programului „Stagiune permanentă de artă plastică”au fost organizate expoziţii de: pictură, grafică, sculptură, design, fotografie, arte vizuale experimentale: expoziția de pictură „ Visele colorate ale amintirilor”, pictori romi din Ungaria, expoziția de pictură: Czintos László, expoziția de fotografie: „Despre oameni și cartofi” de Levente Vargyasi. Expoziții de pictură: Predeluț : Participanți: Teodora Coltofeanu, Dorin Coltofeanu, Cela Neamtu, Costin Neamtu, Corneliu Ionescu, Diana Pepine, Cornelius Pepine, Mariana Gavrila Vesa și Florentin Vesa, Florin Ciubotaru, Teodora Coltofeanu, Dorin Coltofeanu, May Oana Isar, Horia Pastina, Alexandrina Siminic, Mihai Sarbulescu și Vasile Tolan, Gabriel Baban, Grigore Carata, Emil Gentimir, Ilie Leu, Eugen Mircea, Codrin Mircea , Florin Moru, Vasile Ostahi și Teodor Visan.

Adaugă un comentariu

Despre noi

Asociația Anima Fori - Sufletul Cetății s-a născut în anul 2012 din dorința unui mic grup de oameni de condei de a-și pune aptitudinile creatoare în slujba societății și a valorilor umaniste. Dorim să inițiem proiecte cu caracter științific, cultural și social, să sprijinim tineri performeri în evoluția lor și să ne implicăm în construirea unei societăți democratice, o societate bazată pe libertatea de conștiință și de exprimare a tuturor membrilor ei. Prezenta publicație este realizată în colaborare cu Gazeta Românească.

Despre noi

Asociația Anima Fori - Sufletul Cetății s-a născut în anul 2012 din dorința unui mic grup de oameni de condei de a-și pune aptitudinile creatoare în slujba societății și a valorilor umaniste. Dorim să inițiem proiecte cu caracter științific, cultural și social, să sprijinim tineri performeri în evoluția lor și să ne implicăm în construirea unei societăți democratice, o societate bazată pe libertatea de conștiință și de exprimare a tuturor membrilor ei. Prezenta publicație este realizată în colaborare cu Gazeta Românească.