Magia muzicii alături de CLAUDIA ROBU
Producător al Festivalului Internaţional ”Vară magică”
Televiziunea Română
Făcând o panoramare încă de la primele ediţii ale “magiei”, pot sublinia într-un mod aparte crescendo-ul pe care -Lanto Magia Muzicii- merge cu o pasiune incredibilă.
În aproape toate ediţiile, un loc special l-a dedicat Orchestrei Române de Tineret, în care -Lanto Magia Muzicii – prin dl. Dorin Ioniţă, a investit din toate punctele de vedere. Deoarece a crezut în ideea violoncelistului Marin Cazacu, de a avea o orchestră alcatuită din cei mai buni tineri instrumentişti ai României. Şi într-adevăr, a reuşit să crească numele şi renumele acestei entităţi cu care ne mândrim. Aici se potriveşte zicala :” Omul potrivit, la locul potrivit”.
Sigur ca alinierea Orchestrei Române de Tineret, dirijată de Cristian Mandeal, lânga alte Orchestre de Tineret din Europa care au fost invitate pe scena Festivalului Internaţional Vară magică, a adus un plus de recunoaştere a valorii naţionale şi internationale (mai apoi) care s-a dovedit a fi această Orchestra Română de Tineret în toţi aceşti ani. De asemenea trebuie să amintesc şi de prima pepinieră a acestei orchestre: Sinfonietta Orchestra de care s-a ocupat dirijorul Horia Andreescu, apoi continuând cu Orchestra Junior şi Orchestra Naţională Simfonică a României. Toate sub “cupola” violoncelistului Marin Cazacu.
Această panoramare implică şi serile “în familie” cu Valentin, Valentina şi Roxana Gheorghiu, Simina şi Gabriel Croitoru, Marin şi Ştefan Cazacu, etc, de recitalurile şi concertele Elisabethei Leonskaja, de Emmanuel Séjourné, Liviu Prunaru, Bogdan Băcanu, Nicolas Dautricourt, Razvan Popovici, Andrei Ioniţă, Ruxandra Donose, etc.
Este un eveniment care duce mai departe Lumina şi această bucurie a muzicii, indiferent de timp şi timpuri. Trebuie să menţionez, din păcate, faptul că trăim vremuri fără precedent. Şi cu toate acestea, anul trecut, nefiind aprobate evenimentele în interior, Festivalul s-a desfasurat în aer liber, în faţa Ateneului Român. Însă atunci au apărut alte aspecte, deloc neglijabile: condiţiile meteo. Apoi sonorizarea, care să fie adaptată programului… Deşi avem informaţii pe internet despre întreg programul ediţiei a IX-a, trebuie să amintesc recitalul mezzo-sopranei Ruxandra Donose. Un artist care ştie să se adapteze tuturor condiţiilor, scenelor. Un exemplu, Un regal!!
Amprenta mea ca realizator şi producător al acestui eveniment- încă de la prima ediţie a Festivalului Internaţional Vară magică- înseamnă şi amprenta mea ca spectator şi ca om de muzică. Aceste amprente se regăsesc şi în cele câteva rânduri “muzicale” dedicate ediţiei magice cu numărul 10.
Este un eveniment care a crescut într-un timp în care toate stagiunile sunt închise. Şi spre bucuria noastră, setea de cultură nu are …stagiune! Un moment inspirat într-o lume care are nevoie de modele, de inspiraţie, de “magie”, de introspecţie. Ori, acest festival le deţine din plin.
Începând de anul trecut, 2020, Vară magică s-a bucurat şi de interviuri cu invitaţii săi, pe care telespectatorii s-au bucurat să le vadă în grila TVR3. Anul acesta, transmisiunile în direct pe acelaşi canal al Televiziunii Române- TVR3, au adus un plus de recunoaştere a valorii pe care Festivalul Internaţional “Vară magică” o reprezinta deja în spaţiul românesc.
În deschiderea Festivalului din acest an, a fost prezentă soprana Elena Moşuc. SINGURA artistă lirică din România care a caştigat Oscar della Lirica în 2019! O seară care va rămâne în memoria sufletelor noastre, dar şi o lecţie de canto da capo al fine. O lecţie, deoarece repertoriul ales a fost unul foarte dificil şi care fără o tehnică foarte bine pusă la punct, nu ar putea fi dus la bun sfârşit. Înca odată mi se demonstrează faptul că a fi artist liric/instrumentist de top este un test sau o competiţie continuă! Cu el însuşi/ ea însăşi. Indiferent de experienţa pe care o acumulează în ani de zile!
Interviu cu soprana Elena Moșuc
Un alt examen, dacă tot mă aflu în aria acestor experienţe, este al celor trei instrumentişti: violonistul David Lefèvre, violoncelistul Édouard Sapey Triomphe şi pianistul Andrey Yaroshinsky. Cei trei nu se întâlniseră de cel putin 5 ani! Însă studiul intens, cunoaşterea la perfecţiune a stilurilor, memoria experienţelor muzicale pe care le-au mai trăit împreună, felul în care se simt între ei pe scena şi …puţinele ore de studiu din România dedicate concertului (Rahmaninov, Schubert, Brahms) din Festival, şi-au pus amprenta într-un mod care onorează. Atât nivelul lor artistic şi interpretativ, cât şi nivelul evenimentului care anul acesta a sărbătorit 10 ani.
Este un Festival în care predomină bucuria, Lumina, încrederea. Nu întâmplător am lăsat acest termen la final. Încrederea este un factor important pe care se bazează acest eveniment: încrederea pe care o acordă tinerilor muzicieni. Încrederea în noi idei, noi proiecte cu care se prezintă cei care urcă pe scena Ateneului Român. Este un “risc” binemeritat al calitătii, al noului pe care îl aduce acest Festival. Un nume care îmi vine acum în minte este pianista şi compozitoarea Sînziana Mircea. Un muzician care avut parte de acea încredere. A meritat!
Recitalul violonistului Alexandru Tomescu – deja un prieten al Festivalului- împreună cu harpista Miruna Vidican, a fost un regal! Recitalul pianistei Elisabeth Leonskaja a ridicat în picioare întreaga sală a Ateneului! Cerinţă clară: o revedere şi la următoarele ediţii ale Festivalului. Un alt punct cardinal al Festivalului a fost Cvartetul Wave, înfiinţat şi condus de către unul dintre cei mai buni percuţionişti ai lumii, Bogdan Băcanu.
Cu plăcere voi aminti şi despre ecourile recitalului pianistei Mădălina Paşol, cu un impact care a atins cele mai fine zone ale sufletului.
Un alt moment de bucurie a fost Orchestra Camerata Regală, dirijată de Constantin Grigore, care de fiecare dată aduce un plus de culoare, de regal sonor. De această dată a adus şi un invitat extrem de preţios: violoncelistul Octavian Lup. Invitat care ştie să comunice cu şi despre harul său!
Croitoru String Virtuosi au bucurat spectatorii şi telespectatorii dornici de frumos, cu Vivaldi şi Piazzolla. Ambii compozitori, desi fac parte din perioade diferite, au adus “Anotimpurile” în intepretarea acestui ansamblu. Pot mărturisi un aspect: echipa Televiziunii Române care a transmis acel concert era împărţită …între anotimpuri. Unii care preferau Vivaldi, alţii care preferau Piazzolla. Ce poate fi mai frumos?! Ador echipele acestea! Faceţi un exerciţiu de imaginaţie: cum ne transmit cameramanii prin castile lor, aceste opinii în carul TV!
Un alt punct important pe harta Festivalului a fost şi cvartetul PlaCello. Cvartet gândit şi (foarte bine) pus la punct de către violoncelistul Răzvan Suma. Un repertoriu bazat pe uverturile unor opere celebre. Splendidă interpretarea şi comunicarea dintre cei patru violoncelişti! Răzvan Suma, Ella Bokor, Ştefan Cazacu şi Mircea Marian.
Dacă Festivalul a debutat cu Oscar della Lirica, acesta a fost încheiat cu un Grammy! Dirijorul Cristian Macelaru. A fost la pupitrul Romanian Chamber Orchestra, în faţa celor mai străluciţi instrumentişti romani care activeaza în cele mai importante orchestre din România şi din străinătate.
Festivalul Internaţional Vară magică reprezintă deja garanţia unuia dintre cele mai importante evenimente de marcă ale României!
Cu bucurie am răspuns acestei invitaţii – scrise – venite din partea iubitorului de frumos, jurnalista Irina Airinei Vasile!
Ediţia cu numarul 10 şi …de nota 10!
Festivalul Vară magică, în direct pe TVR3. Pregătirea interviului cu organizatorul Festivalului Internaţional Vară magică, dl. Dorin Ioniţă
Câtă frumusețe , vă mulțumesc pentru aceste momente unice la TVR
Suntem onorați să fiți printre telespectatorii TVR3 şi printre iubitorii adevărați ai muzicii clasice!