Colocviul Internațional Emil Cioran, Rășinari Ediția a XXVII-a, 2021

Primăria comunei Rășinari vă invită să participați la Colocviul Internațional Emil Cioran – ediția a XXVII-a, 2021
Aflat la cea de-a XXVII-a ediție, Colocviul Cioran a început în aprilie 1991, la Sibiu, atunci când filosoful împlinea optzeci de ani. Prima temă a fost: „Cioran – între anatomia descompunerii și mistica negativă”. Inițiativa a aparținut lui Ion Dur și revistei Continent, unde era redactor-comentator, iar la colocviu au participat atunci o serie de critici interesați de receptarea postdecembristă a operei cioraniene. De-a lungul timpului, edițiile succesive ale simpozionului au avut ca teme idei-stăpîn din opera lui Cioran.
La colocviu, au participat cercetători români și cercetători veniți din Europa, Asia și America, mulți dintre ei tineri interesați de semantica operei cioraniene. În lista de-a dreptul impresionantă a celor veniți să vorbească despre opera lui Cioran figurează și numele lui Friedgard Thoma, ultima mare iubire a filosofului. Posteritatea lui Cioran s-a dovedit a fi mereu contemporană, cum ar spune Monica Lovinescu, un critic care a apreciat onest opera filosofului româno-francez. Ediția din acest an se va desfăşura sâmbătă, 13 noiembrie 2021 începând cu ora 10.00, la Biserica “Sfânta Treime” din Răşinari şi la Primăria comunei Răşinari în sala ,,Emil Cioran”
Având în vedere situația pandemică actuală conferința se va desfășura atât online cât si cu prezenţă fizica, cu respectarea condițiilor impuse prin purtarea măștii de protecție și a regulilor de distanțare atât în spațiul exterior/ interior cât și obligativitatea ca persoanele participante să fie vaccinate Covid sau să prezinte certificatul verde.
Vă aşteptăm cu drag!
Primar comuna Rășinari,
Bogdan Bucur

PROGRAMUL MANIFESTĂRII
Sâmbătă, 13 noiembrie 2021
ORA 10.00 Biserica “Sfânta Treime” din Răşinari,
Slujba religioasă de comemorare a filozofului Emil Cioran la Biserica “Sfânta Treime” din Răşinari, Moment de reculegere la mormântul familiei Cioran
Ora 11.00 Deschidere Conferinţă în sala,, Emil Cioran” a Primăria comunei Răşinari
CUVÂNT DE DESCHIDERE, primar Bogdan Bucur
Prof.Dr. Ioan Radu Văcărescu, Președintele Filialei Sibiu a Uniunii Scriitorilor din România
Conf. Univ. Dr. Anca Sîrghie, Președinte al Ligii Culturale Sibiu
IN MEMORIAM Ziaristului Dinu Doru Glăvan, Președinte al U.Z.P.R. București
Alex Cetățeanu – Director ASRAN, Montreal – Canada
ORA 11.30 Sesiune de comunicări
Moderatori: Anca Sîrghie și Ioan Radu Văcărescu
– Prof. Dr. Ioan Radu Văcărescu, Sibiu, Eminescu și Cioran
– Conf. Univ. Dr. Marin Diaconu, București, Emil Cioran și George Bălan
– Conf. Univ. Dr. Anca Sîrghie, Sibiu, Interviuri despre Emil Cioran
– Dr. Marius Dobre, Cercetător Științific1, la Institutul de Filosofie și Psihologie ,,Constantin Rădulescu Motru” al Academiei Române, București, Lupta cu Dumnezeu. Pe urmele divinității cu necredință
– Dr. Titus Lateș, Cercetător Științific2, la Institutul de Filosofie și Psihologie ,,Constantin Rădulescu Motru” al Academiei Române, București, Emil Cioran în jurnalele contemporanilor.
– Mariana Pândaru Bârgău, Deva, Un document epistolar inedit despre Emil Cioran
– Paula Romanescu, București, Cu Emil Cioran prin Montparnasse-ul umbrelor.
ORA 13.30 Teatrul ,,Aureliu Manea”, Turda, Spectacol de teatru: ,,Exerciții de admirație Emil Cioran”-spectacol online
ORA 13.50 Lansare de carte: Prezintă: Conf. Univ. Dr. Anca Sîrghie și Prof.Dr.Ioan Radu Văcărescu
,,Caiete Cioran- Ediția 2019″, Editura D*A*S, 2019, Sibiu.
,,Caietele Constantin Noica”1, Fundația Națională pentru Știință și Artă, 2021, București, Revista ,,Euphorion”, Sibiu.
ORA 14.30 Continuare Sesiune de Comunicări :
– Drd. Vlad Bilevsky, Institutul de Filosofie și Psihologie ,,Constantin Rădulescu-Motru” al Academiei Române, București, Adeziunile științifice ale tânărului Cioran: între antropologie filosofică și filosofie psihologică.
– Alina Diaconu, Buenos Aires- Argentina.
Lectura : Gabriela Banu și Simona Sîrghie
Unas pocas palabras sobre Cioran. / Câteva cuvinte despre Cioran.
-Aurel Goci, București, Inconfortabilul Cioran?
– Dr. Ada Stuparu, Craiova, Emil Cioran și Ion D.Sîrbu – ipostaze ale exilului.
– Pr. Conf. Dr. Constantin Necula, Facultatea de Teologie ,,Sf. Andrei Șaguna” Sibiu, Emil Cioran-creștinul.
– Dr. Maria Daniela Pănăzan, Colegiul Național ,,Gheorghe Lazăr” Sibiu, Emil Cioran – cronicarul unor prăbușiri între cer și pământ.
– Prof. Antonia Bodea, Cluj-Napoca, Emil Cioran- Negativismul sublimat.
– Conf. Univ. Dr. Doina Constantinescu, Universitatea ,,Lucian Blaga” Sibiu,
Fațetele ironiei în discursul cioranian.
– Claudia Voiculescu, Masterand la Facultatea de Teologie Ortodoxă ,,Justinian Patriarhul”, București, – Cioran, cel care vedea realitatea nevăzută.
– Ioan Gligor Stopița, Sibiu, – Emil Cioran, cel inițiat în zone abisale.
ORA 17.00 Moment artistic : Cătălin Emil Neghină, Actor la Teatrul Național ,,Radu Stanca”, Sibiu. ,,Lumina care cade pe Coasta Boacii” – lectură din opera cioraniană.
ORA 17.10 Inchidere Conferinţă :
Ing. Bogdan Bucur, Primar al comunei Rășinari.
Prof. Dr. Ioan Radu Văcărescu, Președintele Filialei Sibiu a Uniunii Scriitorilor din România.
Alex Cetățeanu, Director ASRAN, Montreal – Canada
Conf. Univ. Dr. Anca Sîrghie – Președinte al Ligii Culturale Sibiu
Evenimentul este organizat de Primăria Comunei Rășinari în colaborare cu Uniunea Scriitorilor din România-Filiala Sibiu, Liga Culturală Sibiu, Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România și Asociația Rășinari Confluențe Europene. Manifestarea culturală este cofinanțată de Consiliul Județean Sibiu în cadrul Agendei Culturale și Comunitare 2021 prin Primăria Comunei Rășinari și în cadrul Agendei culturale 2021 a Primăriei Comunei Rășinari, prin Asociația Rășinari Confluențe Europene.

Adaugă un comentariu

Despre noi

Asociația Anima Fori - Sufletul Cetății s-a născut în anul 2012 din dorința unui mic grup de oameni de condei de a-și pune aptitudinile creatoare în slujba societății și a valorilor umaniste. Dorim să inițiem proiecte cu caracter științific, cultural și social, să sprijinim tineri performeri în evoluția lor și să ne implicăm în construirea unei societăți democratice, o societate bazată pe libertatea de conștiință și de exprimare a tuturor membrilor ei. Prezenta publicație este realizată în colaborare cu Gazeta Românească.

Despre noi

Asociația Anima Fori - Sufletul Cetății s-a născut în anul 2012 din dorința unui mic grup de oameni de condei de a-și pune aptitudinile creatoare în slujba societății și a valorilor umaniste. Dorim să inițiem proiecte cu caracter științific, cultural și social, să sprijinim tineri performeri în evoluția lor și să ne implicăm în construirea unei societăți democratice, o societate bazată pe libertatea de conștiință și de exprimare a tuturor membrilor ei. Prezenta publicație este realizată în colaborare cu Gazeta Românească.