Ziua Națională a României sărbătorită la Casa Artelor „Dinu Lipatti”

Casa Artelor „Dinu Lipatti” a prilejuit evenimentul „Ziua Națională a României” dedicat Culturii române și impactului pe care marii creatori l-au avut în dezvoltarea societății noastre. Am sărbătorit împreună ziua de 1 decembrie 1918, care a reprezentat încununarea eforturilor tuturor românilor pentru realizarea statului național unitar în timpul Regelui Ferdinand I.

Invitata serii, doamna Academician Georgeta Filitti, a susținut Conferința „Dezvoltarea culturală postbelică a României”, despre înființarea unor instituții și societăți de cercetare și creație pe diferite domenii culturale și muzicale, a unor reviste de referință în care putem regăsi semnătura unor personalități emblematice pentru țara noastră, dar și despre marii creatori – formatori ai Școlii muzicale românești.

Doamna Academician Georgeta Filitti este un cunoscut istoric, autoare a unor importante studii despre personalități românești. În perioada 1961-1998 a lucrat ca editor și cercetător la Institutul de Istorie „Nicolae Iorga” al Academiei Române. În 1983, a obținut Premiul „Nicolae Bălcescu” al Academiei Române pentru editarea Oratoriei lui Mihail Kogălniceanu. De-a lungul timpului, a fost consilier la Fundația Ion Ghica (1997-2004), bibliotecar și șef de serviciu la Biblioteca Metropolitană București (2004-2007) și cercetător la Institutul Național pentru Memoria Exilului Românesc (2007-2010). A publicat numeroase cărți, ediții critice, peste 400 de articole în reviste de specialitate din țară și străinătate. Georgeta Filitti a fost decorată de Regele Mihai I cu Crucea Casei Regale, în anul 2012 și de Președintele României Klaus Iohannis cu Ordinul Național „Serviciul Credincios” în grad de Cavaler, în anul 2019.

Seara a continuat cu Recitalul Extraordinar de Lieduri românești „Veacuri trec, CÂNTUL rămâne” susținut de mezzosoprana Oana Andra și pianistul Alexandru Petrovici. În program au fost incluse creațiile personalităților Școlii românești de compoziție, de la clasici la contemporani: George Enescu, Dinu Lipatti, Aurel Eliade, Dan Dediu, Mihaela Vosganian, Liviu Dănceanu, Dan Bălan și George Vasiliu.

Mezzosoprana Oana Andra a studiat la Academia de Muzică București, Accademia Rossiniana di Pesaro și Accademia Teatro alla Scala. Este Doctor în Muzică Summa cum Laudae și este invitată pe marile scene: Teatro La Fenice (Venezia), Teatro del Maggio Musicale (Firenze), Opéra de Monte-Carlo (Monaco), Théâtre Châtelet (Paris), Städtische Bühnen (Frankfurt am Main), Radio France Festival, Bunkamura Orchard Hall (Tokyo), Opéra Royal de Wallonie (Liège), Gewandhaus (Leipzig) etc. A colaborat cu artişti renumiţi: Nicolai Ghiaurov, Ruggero Raimondi, June Anderson, Renato Bruson, Fiorenza Cedolins, Inva Mula, Dimitra Theodossiou, Pier-Luigi Pizzi, Hugo de Ana, Rockwell Blake, Alberto Zedda, Marcello Viotti, Friedemann Leyer, Maurizio Benini etc. Mezzosoprana Oana Andra a câștigat 15 premii internaţionale la prestigioase concursuri: Francisco Viñas (Barcelona), IVC (‘s-Hertogenbosch), ARD (München), CIEM (Geneva), Queen Sonja (Oslo), Shizuoka (Japonia) etc. Are portrete-TV realizate de NDR – Hamburg, VARA – Hilversum, TVR Cultural.

Reputat pianist cu activitate solistică impresionantă, precum şi cel mai solicitat maestru-acompaniator din România, Alexandru Petrovici a colaborat cu mari artişti, ca: Franco Zeffirelli pentru pelicula „Callas Forever”, Angela Gheorghiu, Roberto Alagna, Denyce Graves, Marco Gandini, Leontina Văduva, Alberto Zedda, Mariana Nicolesco, Ludovic Spiess, Eduard Tumagian, Maria Slătinaru Nistor, Dan Iordăchescu etc. De-a lungul timpului, a avut numeroase succese ca bariton, precum și ca dirijor de operă și a susținut Master Classes împreună cu soprana Maria Slătinaru Nistor în Italia, la „Villa Medici” şi cu soprana Leontina Văduva în Turcia. Doctor în Muzicologie al Universităţii Naţionale de Muzică Bucureşti, a finalizat Studii post-doctorale, fiind și autor al cărții „Drumuri spre cunoașterea operei Gianni Schicchi de Giacomo Puccini: de la motiv la dramaturgie”.

Conceptul Evenimentului „Ziua Națională a României la Casa Artelor Dinu Lipatti” Ediția a IV-a aparține pianistei și regizoarei Alice Barb, Directorul fondator al Casei Artelor Dinu Lipatti.

Adaugă un comentariu

Despre noi

Asociația Anima Fori - Sufletul Cetății s-a născut în anul 2012 din dorința unui mic grup de oameni de condei de a-și pune aptitudinile creatoare în slujba societății și a valorilor umaniste. Dorim să inițiem proiecte cu caracter științific, cultural și social, să sprijinim tineri performeri în evoluția lor și să ne implicăm în construirea unei societăți democratice, o societate bazată pe libertatea de conștiință și de exprimare a tuturor membrilor ei. Prezenta publicație este realizată în colaborare cu Gazeta Românească.

Despre noi

Asociația Anima Fori - Sufletul Cetății s-a născut în anul 2012 din dorința unui mic grup de oameni de condei de a-și pune aptitudinile creatoare în slujba societății și a valorilor umaniste. Dorim să inițiem proiecte cu caracter științific, cultural și social, să sprijinim tineri performeri în evoluția lor și să ne implicăm în construirea unei societăți democratice, o societate bazată pe libertatea de conștiință și de exprimare a tuturor membrilor ei. Prezenta publicație este realizată în colaborare cu Gazeta Românească.