O zi de vară la Sântu Gheorghe care părea să fie o zi ca oricare alta. Dar nu a fost să fie așa. Căci ghidul meu prin aceste locuri, reprezentantul obștii evreilor de aici avea să mă ducă spre un loc al tăcerii, al reflecției, al dureroaselor aduceri aminte al acelor zile tragice în memoria cărora a reușit să realizeze monumentul neuitării…
„Ideea și documentarea au fost realizate de ing. Feder Zoltan, unul dintre supravieţuitori, care a scris o operă monumentală privind evreii din fostul județ Treiscaune. În prima etapă a fost realizat Zidul memorial al Holocaustului în capela cimitirului evreiesc din Sfântu Gheorghe, pe care sunt marcate numele celor 611 evrei din judeţul Trei Scaune ucişi la Auschwitz-Birkenau. Zidul a fost dezvelit cu ocazia comemorării a 65 de ani de la Holocaust.
În 2014, un număr de 52 de pietre funerare au fost amplasate în Parcul Holocaustului din Sfântu Gheorghe, în memoria celor 52 de copii din localitate, ucişi în urmă cu 70 de ani în lagărul nazist de la Auschwitz. Pietrele sunt amplasate în formă de menora.În Parcul memorial au fost plantați 52 de puieți de tuia, iar elevii din școlile din oraș și-au asumat răspunderea pentru îngrijirea acestora. Cu multă emoție, elevii au fost cei care au rostit numele copiilor care au pierit.
La împlinirea a 70 de ani de la Holocaust, a fost realizat un obelisc în memoria celor 52 de copii din Sfântu Gheorghe şi au fost plantate şi şase sălcii plângătoare în memoria evreilor deportați de autoritățile horthyste din Ardealul de nord ocupat de Ungaria.”
Inaugurarea parcului Memorial al Holocaustului de la Sfântu Gheorghe, în mai 2014, în prezenţa unor importante personalităţi, printre care ambasadorul Israelului în România, Dan Ben-Eliezer, reprezentanţi ai Guvernului României şi ai consulatului Ungariei de la Miercurea Ciuc, a fost una dintre cele mai impresionante şi semnificative manifestări comemorative organizate în Ardealul de Nord în contextul comemorării a 70 de ani de la Holocaust.
Reprezentantul Obştii Evreilor din Sfântu Gheorghe, Herman Rosner, este mulțumit pentru finalizarea acestui parc memorial în semn de asumare a istoriei şi de respect faţă de aceşti oameni dispăruţi în condiţii dramatice, parcul însemnând şi o speranță pentru educaţie, pentru a împiedica repetarea unor astfel de atrocităţi împotriva oamenilor, indiferent de naţionalitate, credinţă sau religie.
La împlinirea a 75 de ani nu s-a putut face comemorarea din cauza pandemiei de COVID. Și în anul 2022, la 5 mai obştea evreilor din Sfântu Gheorghe a organizat o ceremonie de comemorare a victimelor Holocaustului, în contextul împlinirii a 78 de ani de la deportarea în lagărele naziste a evreilor din fostul judeţ Trei Scaune, actualul Covasna.
Astăzi, prietenul Herman Rosner, neobosit, mereu activ, se străduiește să mențină viu acest memorial, ca și plăcile (din păcate mascate de gardul compact al Universității Sapientia) de pe clădirea în care, atunci, evreii din zonă au fost înghesuiți pentru a fi deportați. Își amintește de toți cei care i-au fost aproape: amb. Dan Ben Eliezer, Arpad Antal, Zsigmond Armand Pal,regretații Aurel Vainer, Tiberiu Roth și Rachel Năstase, ultima supraviețuitoare a deportării de la Miercurea Ciuc, de oamenii cu suflet din Sfântu Gheorghe, de elevii care au participat. Își dorește ca acest loc să fie inclus în circuitul turistic și face tot ce poate pentru ca memorialul să devină și o lecție vie în predarea cursului de Holocaust în școli. Un loc cu o vibrație profundă, care nu încetează să ne atenționeze că istoria poate reveni, prin uitare, la cursul ei tragic și nedrept.
Îți mulțumesc, dragă Mony, pentru acest pelerinaj printre îngeri strălucitori și triști: 52 de nume cu aripi de lumină pe care le-ai readus veșnic în memoria noastră. Alături de părinții și bunicii lor comemorați aici spre neuitare…
Irina Airinei
O evocare care poarta semnatura Irinei Airinei. O prezentare deosebita, umana, plina de respect si intelegere a unei drame care ramane o pata pe istoria secolului trecut. Doar educatia poate impiedica repetarea unor orori inumane, facute de oameni.
Multumesc din suflet, Serena.