Annamaria Karla Cara, învăţătoare: Un decembrie foarte bogat la școala din Aletea (Ungaria)

Una dintre cele mai importante perioade din viața unui român este luna decembrie. Pentru a păstra tradițiile românești autentice trebuie să ne străduim să le transmitem celor mici toate cunoștințele noastre. Nici la Școala Generală Română din Aletea nu este diferit. Încercăm din răsputeri să facem cunoscute datinile noastre. Astfel, luna decembrie este mereu plină de evenimente.

Ultima lună a anului trecut am început-o cu săptămâna românească, mai apoi cu sărbătoarea de Moș Nicolae, în care am încercat să punem accent cât mai mult pe costumele românești. În ultimele două săptămâni ale anului, școala noastră a participat la mai multe evenimente organizate în jurul nostru. Am început a sărbători Crăciunul cu participarea clasei a doua la aprinderea lumânării de Advent din data de 11 decembrie, unde s-a aprins a treia lumânare.

Acest eveniment a fost organizat de Primăria orașului Aletea și de Autoguvernarea Română din Aletea. Copiii, îndrumați de doamnele învățătoare Ana Selejan Gurzău și Daniella Iova, au organizat un spectacol care a fost primit cu admirație, exprimată prin aclamații și aplauze. Elevii noștri au cântat două colinde și au recitat două poezii în limba română. Ei au fost felicitați și de către primarul orașului, Szelezsán György. Cei din al doilea an al ciclului primar nu au avut prea mult timp de respiro, deoarece acompaniați de clasa întâi și de profesoarele Anett Szabó, Ana Selejan Gurzău și Annamaria Karla Cara, luni dimineața au pornit la drum prin orașul Aletea. Elevii i-au colindat pe copiii de la grădinițe, pe lucrătorii de la ajutorul de familie, pe cei din Primărie, unde a fost de față și primarul, pe voluntarii de la Misiunea Comunitară, pe rezidenții și muncitorii căminului de bătrâni și lucrătorii de la bucătăria orașului. În toate locurile, elevii școlii noastre au fost răsplătiți pentru colinde cu ciocolată, ceai, pogăcele și multe baloane. Pe această cale dorim să le mulțumim din nou tuturor pentru primirea călduroasă și ospitalieră.

Ziua de joi, 15 decembrie, a fost iarăși plină de evenimente. Dimineața, școala noastră a fost vizitată de către reprezentanții Primăriei Aletea. Toți copiii și lucrătorii școlii au fost plăcut surprinși cu câte un cadou. Cadourile pentru școala noastră în schimb nu s-au terminat aici. Autoguvernarea pe Țară a Românilor din Ungaria, reprezentată de președintele Gheorghe Cozma, vicepreședinta Elvira Ardelean, deputatul Gavril Gurzău și președintele Autoguvernării Române din Aletea, Vasile Botaş, ne-au surprins cu cadouri substanțiale atât pentru copii cât și pentru personalul instituției noastre. Le mulțumim tuturor pentru atențiile oferite.

Această zi nu a fost însă deloc pe sfârșite. Am fost invitați la Crăciunul de Naționalitate, organizat de către Primăria orașului Aletea. La acest eveniment au fost prezente toate naționalitățile din Aletea. Elevii claselor a treia și a șaptea, acompaniați de profesoarele Carmen Solcan și Florica Ciotea Berényi, s-au prezentat în port popular și au dat un spectacol de zile mari, în care au cântat două colinde românești și au recitat poezii în limba română și limba romă.

Vineri, 16 decembrie, am participat cu două clase la Festivalul de dramatizare de la Școala Generală și Liceul Românesc „N. Bălcescu” din Jula. În cadrul acestui eveniment, al cărui scop a fost culegerea, promovarea tradițiilor și a poveștilor populare și culte românești, precum prelucrarea și dramatizarea acestora, copiii claselor a treia și a șaptea au prezentat două povești. Prima clasă s-a prezentat cu „Povestea celor 3 fluturași”, iar cea din urmă cu „Câlțu Bătrânu”.

Și la ultima duminică de Advent, care a fost ținută în data de 18 decembrie, am participat cu clasele a treia și a cincea la aprinderea lumânărilor. Acest eveniment a fost organizat de Primăria orașului Aletea și Autoguvernarea Romă din oraș , în frunte cu președintele Drágos József. Această duminică a coincis cu festivitatea de Crăciun a orașului. Presiunea a fost mare, dar copiii au fost buni și au cântat o melodie în limba maghiară, au dansat și au spus poezii. Mulțumim profesoarelor Carmen Solcan și Judit Mag Popucza pentru pregătirea elevilor. În fiecare an, în duminica de dinainte de Crăciun, orașul Aletea organizează „Crăciunul Tuturor”, la care participă toate instituțiile cu câte un program. Anul acesta, școala noastră a participat cu clasele întâia, a doua și a treia cu un spectacol de calitate. Profesoarele celor trei clase au pregătit copiii cu o melodie în limba maghiară (Csondor Kata – Add Tovább), două poezii în limba română (elevi din clasa întâi – Uite vine Moș Crăciun de Otilia Cazimir; elevi din clasa a treia – Colindăm de Livia Baciu Tilea) și un colind (Domn, domn).

Festivitățile de Crăciun s-au încheiat miercuri, 22 decembrie, în ultima zi de școală din anul 2022, în care au ținut o mică serbare în aula clădirii. În această zi am cântat împreună în jurul bradului de Crăciun și elevii s-au bucurat de ultima zi de școală dinaintea Crăciunului.

Adaugă un comentariu

Despre noi

Asociația Anima Fori - Sufletul Cetății s-a născut în anul 2012 din dorința unui mic grup de oameni de condei de a-și pune aptitudinile creatoare în slujba societății și a valorilor umaniste. Dorim să inițiem proiecte cu caracter științific, cultural și social, să sprijinim tineri performeri în evoluția lor și să ne implicăm în construirea unei societăți democratice, o societate bazată pe libertatea de conștiință și de exprimare a tuturor membrilor ei. Prezenta publicație este realizată în colaborare cu Gazeta Românească.

Despre noi

Asociația Anima Fori - Sufletul Cetății s-a născut în anul 2012 din dorința unui mic grup de oameni de condei de a-și pune aptitudinile creatoare în slujba societății și a valorilor umaniste. Dorim să inițiem proiecte cu caracter științific, cultural și social, să sprijinim tineri performeri în evoluția lor și să ne implicăm în construirea unei societăți democratice, o societate bazată pe libertatea de conștiință și de exprimare a tuturor membrilor ei. Prezenta publicație este realizată în colaborare cu Gazeta Românească.