În ultima zi a lunii ianuarie, Consulatul General al României la Jula, în colaborare cu Școala Generală Bilingvă din Săcal și cu ajutorul Universității „Aurel Vlaicu” din Arad, a marcat printr-un program artistic-literar Ziua Culturii Naționale și Unirea Principatelor Române, prin evenimentul intitulat „Ianuarie românesc”. Evenimentul din 31 ianuarie a început la Casa de Cultură din Săcal și s-a încheiat la bustul lui Mihai Eminescu, aflat în curte bisericii ortodoxe române din Apateu.
„«Ianuarie românesc» a fost un program pe care l-am organizat timp de şase ani la Jula, dar în acest an am hotărât să-l sărbătorim aici, în Bihorul unguresc, alături de românii din Săcal şi Apateu”, a argumentat în cuvântul său de deschidere domnul Florin Vasiloni, consulul general al României la Jula, motivul pentru care evenimentul şi-a schimbat locaţia obişnuită. „Alături de Ziua Culturii Naţionale, aniversarea naşterii marelui poet naţional român, Mihai Eminescu, în ianuarie sărbătorim şi un important eveniment istoric, Unirea Principatelor Române, care a dus apoi, în 1918, la Marea Unire a tuturor românilor în cadrul aceluiaşi stat, România de azi. Totodată, ianuarie este o lună importantă şi pentru faptul că pe 15 ianuarie 1951 a apărut cea mai veche publicaţie de azi a românilor din Ungaria, revista „Foaia românească”, a subliniat importanţa evenimentului domnul consul general Vasiloni.
Moderatoarea festivităţii, doamna profesoară Izabella Gherman, a predat apoi microfonul coorganizatorului, doamna decan Alina Pădurean, de la Universitatea „Aurel Vlaicu” din Arad, care a sosit la Săcal alături de doi studenţi, Alexandru Ticula şi Radu Demenescu, aceştia prezentând la final un program muzical românesc. „Uneori aşa simţim că aici, în afara României, valorile noastre culturale sunt mai apreciate şi pentru acest lucru venim de fiecare dată cu mare drag să ajutăm la astfel de manifestări culturale”, a subliniat doamna decan.
Au luat apoi cuvântul şi PS Episcop Siluan, care a mărturisit cu sentimente nostalgice despre acei câţiva ani, când a fost slujitor la parohia din Săcal, vorbind apoi despre importanţa poeziei lui Eminescu şi despre Unirea Principatelor, iar primarul comunei, Pálfi Tamás, a accentuat importanţa cunoaşterii pentru tinerele generaţii a două culturi din cele două ţări vecine, România şi Ungaria.
Programul literar-muzical a fost susţinut de elevii şcolii generale din Săcal, alături de câţiva elevi de la şcoala vecină, din Apateu. Copiii şi profesorii lor pregătitori (Maria Jurca, Eva Bonţa, Maria Berényi) au întocmit un program variat şi bogat, cu recitări din poeziile lui Mihai Eminescu şi cu versuri puse pe note din lirica eminesciană. Tot meritul acestora a fost şi decoraţia din casa de cultură, cu multe desene despre poetul ne-pereche al românilor.
În încheierea programului, au luat cuvântul mulţumind pentru prestaţia şcolarilor şi preşedintele Autoguvernării pe Ţară a Românilor din Ungaria, Gheorghe Cozma, şi directorul şcolii din Săcal, Ioan Cozma. De la Săcal, oficialităţile şi invitaţii s-au deplasat la bustul din bronz al poetului Mihai Eminescu, amplasat în curtea bisericii ortodoxe din Apateu, unde PS Părinte Episcop Siluan, alături de pr. Iulian Lenghel, paroh la Săcal şi pr. Ionuţ Negrău, paroh la Micherechi, au săvârşit o slujbă de pomenire în amintirea lui Mihai Eminescu, după care au fost depuse coroane de flori din partea Consulatului General al României la Jula, a Autoguvernării pe Ţară a Românilor din Ungaria şi a Universităţii „Aurel Vlaicu” din Arad.
Adaugă un comentariu