Institutul de Antropologie „Francisc Rainer“ al Academiei Române, în parteneriat cu Universitatea Ecologică București, organizează joi, 6 iulie 2023, sesiunea aniversară dedicată profesorului Constantin Bălăceanu-Stolnici, membru de onoare al Academiei Române, la împlinirea venerabilei vârste de 100 de ani. Evenimentul va avea loc în Aula Academiei, începând cu ora 11.
Manifestarea va fi onorată de prezența acad. Ioan-Aurel Pop, președintele Academiei Române, care va adresa un cuvânt de prețuire. Prea Fericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, va aduce un omagiu și o binecuvântare de centenar, iar IPS Nifon al Târgoviștei și PS Virgil Bercea, episcop greco-catolic de Oradea, vor omagia personalitatea prof. Constantin Bălăceanu-Stolnici ca boier al spiritului și binecredincios om de știință și de cultură. Dr. Georgeta Filitti și prof.univ.dr. Alexandru Vlad Ciurea, membri de onoare ai Academiei Române, vor reliefa anvergura enciclopedică, de tip renascentist, a profesorului Constantin Bălăceanu-Stolnici. Din partea Ministerului Culturii va transmite un mesaj ministrul Raluca Turcan. În cadrul evenimentului vor mai lua cuvântul profesorii Dumitru Constantin Dulcan, Valeriu Stoica și Mircea Duțu, președintele Universității Ecologice București. Cercetător dr. Cristiana Glavce va transmite un mesaj din partea Institutului de Antropologie „Francisc Rainer“ al Academiei Române.
Festivitatea aniversară se va încheia cu lansarea volumului „Constantin Bălăceanu-Stolnici la 100 de ani“, apărut la Editura Academiei Române, și de cuvântul sărbătoritului, urmat de un concert susținut de Corul „Tronos“ al Patriarhiei Române.
Constantin Bălăceanu-Stolnici, membru de onoare al Academiei Române din anul 1992, este medic neurolog, cu o experiență profesională de peste 75 de ani, profesor universitar, reputat om de știință și promotor al neurociberneticii la nivel național și mondial.
A urmat cursurile Facultăţii de Medicină din Bucureşti, pe care le-a absolvit în 1947. În 1968 a obţinut titlul de doctor în ştiinţe medicale. Și-a desfăşurat activitatea didactică la catedrele de anatomie şi neurologie ale Institutului de Medicină din Bucureşti (1947-1952) și a lucrat la clinicile neurologice ale spitalelor „Colentina“, „Dr. I. Cantacuzino“, „Dr. Gh. Marinescu“ (1949-1974) din Bucureşti. Din 1974 până în 1993 a lucrat la Institutul Naţional de Gerontologie şi Geriatrie, unde a ocupat succesiv sau concomitent funcţii de şef de secţie, şef de clinică, şef al grupului sanitar-antiepidemic, director. A fost şef al Serviciului Metodologic de Neurologie şi Neurochirurgie şi consilier pentru aceste domenii în cadrul Ministerului Sănătăţii. În 1990 a reînfiinţat Societatea Ateneul Român, pe care o conduce în calitate de preşedinte. Din 1999 este director onorific al Institutului de Antropologie „Francisc Rainer“ al Academiei Române, unde a condus doctorate în specialitatea antropologie medicală.
Activitatea sa ştiinţifică s-a desfăşurat, cu deosebire, în domeniile neurologiei şi neurofiziologiei, neurooftalmologiei, neurootologiei, gerontologiei, istoriei medicinii, antropologiei culturale, dar şi în domeniile istoriei naţionale, genealogiei şi heraldicii, precum şi în cel al ciberneticii şi teoriei generale a sistemelor. Este, de altfel, primul care a introdus în România conceptele şi metodele ciberneticii în domeniul neurofiziologiei şi neuropsihologiei, iar contribuţiile sale îl situează printre pionierii în domeniu pe plan mondial. Membru al Societăţii de Neurologie şi Neurochirurgie, al Societăţii de Gerontologie, al Societăţii Internaţionale de Lingvistică Aplicată, al Societăţii de Neurologie din Franța și al altor asociații științifice din Spania, Brazilia, Marea Britanie, Italia, Statele Unite ale Americii. Este membru în Consiliul Naţional al Bisericii Ortodoxe Române şi a fost acceptat în cadrul Ordinului Suveran al Cavalerilor de Malta.
A fost distins cu Crucea Patriarhală şi Crucea Moldavă, Ordinul „Bene Merenti“ în grad de Ofiţer acordat de Ordinul Suveran al Cavalerilor de Malta şi cu Ordinul Naţional „Steaua României“ în grad de Cavaler.
Adaugă un comentariu