Prof. DRAGA KOKOTIVIĆ și publicista ADRIANA PETROI ne dăruiesc un splendid album de fotografii etnografice având ca scop promovarea a ceea ce au mai de preț românii din Alibunar, Voivodina Serbia: tradițiile și portul popular.
ATLAS DE FOTOGRAFII ALE PORTULUI POPULAR ROMÂNESC DIN ALIBUNAR, CASA DE PRESĂ ŞI EDITURĂ LIBERTATEA, PANCIOVA 2022
„Ceea ce ne-au lăsat ca moștenire strămoșii noștri, și anume portul popular. De asemenea, cartea ,,Atlas de fotografii a portului popular românesc din Alibunar” reprezintă trecutul nostru bogat, și viitorul, pentru că nu vrem să dăm uitării portul și elementele sale, ci să le transmitem noilor generații. În această carte veți putea vedea multe piese tradiționale, care împreună alcătuiesc portul popular, și pe care Asociația ,, Etno Art Brakos” le păstrează și promovează la numeroase manifestări.”
„Având în vedere că provin dintr-o familie de țărani, unde bunica a purtat cu mândrie costumul popular românesc până în ultimele zile de viață, și mama a purtat până prin anii 1960, atunci când mai multe femei din sat au renunțat la costumul popular și au început să poarte rochii, apreciez arta populară și oamenii care încă mai păstrează și promovează aceste piese vestimentare. Ele au fost realizate cu strădanie și migală de către bunicile noastre. Mamele care au avut fete pregăteau zestrea pentru ele, încă de la nașterea lor. În case se putea vedea războiul de țesut, furca de tors și alte unelte care se foloseau la confecționarea portului popular.
Iarna femeile țeseau la război tot felul de pânze și confecționau diferite piese populare. Multă admirație și respect pentru munca depusă. Mă mândresc că am avut ocazia să văd toate acestea, astfel am ajuns la ideea de a tipări această carte, care rămâne moștenire tinerelor generații. Aceștia pot cunoaște, prin prisma cărții, îndeaproape trecutul bogat al portului popular din Alibunar.”- scrie în prefață Prof. DRAGA KOKOTIVIĆ.
Minoritatea românilor din Alibunar scade numeric din an în an. Cauza fiind căsătoriile mixte dar și emigrarea tinerelor generații la orașe. Portul popular din Alibunar a dispărut din folosința de zi cu zi, la femeile tinere, încă din anii 1960. Nu a dispărut, însă, din folosință, la femeile mai în vârstă, care au continuat să se îmbrace în port, chiar până la încetarea din viață.
În zilele noastre portul popular îl păstrează asociațiile de femei, în cazul de față, vorbim despre Asociația,,Etno Art Brakos”, din Alibunar. De asemenea, portul popular îl întâlnim la diferite manifestări culturale. Îl mai putem admira, frumos expus în case etno sau la familiile care păstrează cu sfințenie aceste comori ale strămoșilor noștri.
Pentru a transmite generaților care urmează și a nu da uitării bogata artă populară din localitatea Alibunar, Asociația de femei „Etno Art Brakos“ păstrează o bogată colecție etno, caracteristică pentru minoritatea română de aici. Portul ocupă un loc însemnat în cultura și tradiția poporului român. Piesele de artă populară românească colecționate de asociația femeilor, care sunt prezentate în carte sunt donații a mai multor familii de români din localitate. Toate aceste exponate din carte sunt la dispoziția publicului vizitator într-una din încăperile Căminului Cultural din Alibunar.
(A consemnat Irina AIRINEI)
Adaugă un comentariu