Gheorghe Coman: „De la vis la realitate” la Palatul Brâncovenesc de la Mogoșoaia

Centrul Cultural Palatele Brâncovenești, Uniunea Artiștilor Plastici și Asociația Pro Valores propun un eveniment de excepție. Galeria Ghețăria, din curtea de onoare a Palatului Brâncovenesc de la Mogoșoaia, va găzdui în perioada 5 -20 august expoziția De la vis la realitate”, a unuia dintre cei mai valoroși și prolifici creatori contemporani – pictorul Gheorghe Coman.

(Gheorghe Coman, Foto credit Cristian Macovei)

Vernisajul va avea loc sâmbătă 5 august, de la ora 17. Prezintă Mimi Necula, iar curator este Sebastian Crăciun.

Evenimentul propune câteva lucrări recente, care se înscriu într-o nouă directie a creației lui Gheorghe Coman. După ce a excelat în peisajul urban, în lumea marinelor sau s-a lăsat fascinat de frumusetea corpului uman, Gheorghe Coman se apropie într-o manieră proprie de natură, de o temă din ce în ce mai actuală – disparitia pădurilor. Artistul nu se lasă atins de nostalgie sau de tristete, ci urmăreste transformarile pe care pădurile, lemnul le suportă.

Prahovean prin obârsia lui, stabilit în București de multă vreme, Gheorghe Coman a absolvit Universitatea Națională de Arte din Capitală. A organizat, încă din anii ’90 ai veacului trecut, numeroase expoziții personale, tabere de creație sau expoziții de grup. Reprezentative sunt prezențele pe simeze din anii 2000, 2006, 2007 si 2008 de la Palatul Suțu, apoi de la Casa de Cultură Geo Bogza, din Câmpina, cele din anii 2007 si 2009 de la Galeria Artelor din cadrul Cercului Militar Național, sau cele din anul 2011 de la Institutul Italian de Cultură din Bucuresti si de la Casa de Cultură Buftea. La acestea se adaugă si expozițiile personale din anii 2014 si 2016, cea de la Galeria Regală din Sinaia în anul 2017, diverse expozitii de grup la Sala Dalles, apoi la Ateneul Român, Opera Natională Română, Muzeul Țăranului Român și Palatul Patriarhiei (Sala Europa Christiana), la Biblioteca Națională a României, sau la Salonul de toamnă de la Palatul Parlamentului. Gheorghe Coman este membru al Uniunii Artiștilor Plastici din România. În anul 2022 a câstigat premiului I, sectia Pictură, la Bienala „Gheorghe Petrașcu”, editia a XVI-a, iar de curând a fost invitat în Taberele Internationale “Plein Air” – editia I de la Tulcea și “Vlaicu Ionescu” – editia a XVI-a de la Călimănești.

Despre artistul expozant, criticul de artă Luiza Barcan nota: ”Pictor uluitor de prolific, Gheorghe Coman se remarcă în peisajul artei româneşti contemporane îndeosebi ca un atent observator al naturii, ca un peisagist continuu fascinat de formele şi culorile în continuă mişcare ale lumii exterioare. Artistul călătoreşte mult, în spaţii dintre cele mai diverse, e un fel de veteran al taberelor de creaţie, păstrându-şi printre bunele obiceiuri de pictor studiul în plein air, contactul direct cu natura, dar şi cu cultura locurilor pe unde-i ajung paşii şi pe unde-şi instalează şevaletul. Gheorghe Coman nu se înrolează nicidecum în seria pictorilor care de-a lungul carierei lucrează mai mult pentru a-şi crea o manieră proprie, dorind să devină astfel inconfundabili ca artişti. Dimpotrivă, Gheorghe Coman se manifestă cu deplină spontaneitate şi sinceritate în faţa motivului, dorind mai mult să transmită prin pânzele sale emoţia momentului care trece, decât să-şi subsumeze compoziţia unei maniere căutate şi deja aplicate ca o „reţetă”. Deplin stăpân pe culoare şi compoziţie, artistul îşi scaldă în lumină lucrările ori, dimpotrivă, le tratează în clar-obscur, lăsând astfel să se facă simţit şi misterului inerent al colţurilor de lume pe care doreşte să le transfigureze în pânzele sale. Arta lui e o invitaţie directă şi sinceră, la bucurie, la reverie, la redescoperirea tihnei pe care o aduce frumuseţea lumii create de Dumnezeu ori a celei modelate prin cultură.”
Organizator: Centrul Cultural Palatele Brâncovenești

Parteneri: Uniunea Artiștilor Plastici din România și Asociația Pro Valores

1 comentariu

  • Sunt incantat ca si Palatul Brancovenesc face parte din lista locatiilor prin care Gheorghe Coman si creatia sa isi fac prezenta in lumea artei. Sper ca prin aceasta expozitie de exceptie, sa putem descoperi mai multe despre talentul si stilul unic al lui artistul Gheorghe Coman. Asteptam cu nerabdare sa descoperim lucrarile si sa fim incantati de savoarea personala a lui Gheorghe Coman.

Despre noi

Asociația Anima Fori - Sufletul Cetății s-a născut în anul 2012 din dorința unui mic grup de oameni de condei de a-și pune aptitudinile creatoare în slujba societății și a valorilor umaniste. Dorim să inițiem proiecte cu caracter științific, cultural și social, să sprijinim tineri performeri în evoluția lor și să ne implicăm în construirea unei societăți democratice, o societate bazată pe libertatea de conștiință și de exprimare a tuturor membrilor ei. Prezenta publicație este realizată în colaborare cu Gazeta Românească.

Despre noi

Asociația Anima Fori - Sufletul Cetății s-a născut în anul 2012 din dorința unui mic grup de oameni de condei de a-și pune aptitudinile creatoare în slujba societății și a valorilor umaniste. Dorim să inițiem proiecte cu caracter științific, cultural și social, să sprijinim tineri performeri în evoluția lor și să ne implicăm în construirea unei societăți democratice, o societate bazată pe libertatea de conștiință și de exprimare a tuturor membrilor ei. Prezenta publicație este realizată în colaborare cu Gazeta Românească.