O nouă strategie juridică a Uniunii Europene pentru Tezaurul României evacuat la Moscova

Banca Națională a României a organizat luni, 20 noiembrie 2023, Simpozionul cu tema „Tezaurul României evacuat la Moscova — un drept de creanță mai vechi de un secol”, în cadrul căruia au fost prezentate volumele ”The Romanian National Bank Treasure taken to Moscow and never returned”de Cristian Păunescu şi ”The Destiny of Romania’s Treasury — Arguments from the Russian Archives” de Ilie Schipor, prin intermediul cărora problematica Tezaurului României evacuat la Moscova, rămasă cvasinecunoscută în străinătate, va înregistra un prim pas spre internaționalizare. Cuvântul de deschidere a fost rostit de acad. Mugur Isărescu, guvernatorul BNR. Au luat cuvântul Eugen Tomac, europarlamentar, Mihai Gribincea, consultant de strategie al BNR, fost ambasador al Republicii Moldova la Bucureşti, Dorin Matei, redactorul șef al revistei „Magazin Istoric” și Ilie Schipor, istoric militar. Moderator:Cristian Păunescu, consilier al guvernatorului BNR.

În cuvântul său, acad. Mugur Isărescu, guvernatorul BNR, a spus, printre altele:

„În anul 2020 a fost dezbătută lucrarea Destinele tezaurului românesc. Documente din arhivele ruse semnată de istoricul colonel Ilie Schipor. Este un studiu istoric și arhivistic care oferă argumente istorice clare aduse chiar din arhivele ruse și sovietice în problema drepturilor perpetue ale României asupra tezaurului trimis la Moscova pe baza insistențelor și angajamentelor ferme ale Rusiei. Introducerea în circuitul public din străinătate a lucrării de referință dedicată Tezaurului nostru aflat la Moscova rămâne, în continuare, o misiune a Băncii Naționale a României. Și în acest caz am susținut anul acesta o ediție în limba engleză a volumului și ne vom implica în prezentarea și dezbaterea acestuia în forurile politice și științifice europene.”

Istoricul Ilie Schipor și europarlamentarul Eugen Tomac

Europarlamentarul Eugen Tomac a precizat: „Uniunea Europeană își îmbunătățește cadrul juridic pe diferite sectoare și am avut prilejul în acest an să particip la strategia Uniunii Europene privind combaterea traficului de patrimoniu ilegal, dezbătută în Parlamentului european. Cu acest prilej s-a discutat despre furtul, din instituții, a patrimoniului, despre jefuirea siturilor arheologice și despre relocarea patrimoniului în vreme de război. Cu acel prilej am ridicat această problemă în discuția cu președinta Parlamentului european cât și cu președintele executiv la acea vreme Frans Timmermans. După acest moment, foarte mulți colegi din țările baltice și nu numai, au cerut detalii cu privire la situația Tezaurului României aflat la Moscova și atunci am decis să contactez Banca Națională a României și mi-am dat seama că acest subiect este de interes major pentru țară și că avem obligația să facem tot ce ne stă în putință pentru a populariza acest subiect de interes vital pentru România.”

Ediția engleză a volumului dedicat Tezaurului românesc de la Moscova, ”The Destiny of Romania’s Treasury — Arguments from the Russian Archives” care reuneşte documente, în mare parte inedite, din arhivele centrale ruse, semnat de istoricul militar Ilie Schipor, fost diplomat în capitala Federaţiei Ruse, a apărut la Editura Oscar Print, și cuprinde 162 de documente, dintre care 120 inedite, identificate de autor în arhivele ruseşti şi obţinute de la instituţiile deţinătoare în fotocopii autentificate.

„Studiul dedicat destinului Tezaurului României evacuat în 1916-1917 la Moscova este fundamentat strict pe documente identificate personal în arhivele ruse și obținute de la instituțiile deținătoare în fotocopii autentificate. M-am străduit ca în această lucrare să ofer cât mai multe informații posibile privind: inițierea de către partea rusă (octombrie 1916 – august 1917); a operațiunii de evacuare la Moscova a Tezaurului României; sechestrarea (în ianuarie 1918) de către puterea sovietică a Tezaurului BNR, a bunurilor patrimoniale, cultural-artistice și arhivistice românești; transferarea în afara Moscovei (în octombrie 1919) a unei părți din Tezaurul BNR și revenirea (în iulie 1921) a aurului românesc în depozitele din Kremlin; risipirea succesivă (începând cu toamna lui 1921) și devalizarea finală (până la începutul lui 1925) de către URSS a Tezaurului BNR; inventarierea și mutarea succesivă a valorilor patrimoniale, cultural-istorice și identitare românești (Tezaur Tr. II) în mai multe locuri din Moscova; cercetarea repetată și aprofundată a fondurilor arhivistice românești în scopul „exploatării lor politice”; „restituirile” incomplete, simbolice în unele cazuri, din 1935 și 1956; blestemul și miturile aurului românesc pribegit în spațiul slav. Am inclus, în anexele lucrării, 162 de documente, dintre care peste 120 sunt inedite. Acestea din urmă reprezintă mai puțin de jumătate din documentele descoperite în arhivele ruse pe care le consider relevante pentru înțelegerea secretomaniei cu care au fost „acoperite”, timp de peste un secol, informațiile despre destinul real al Aurului României deținut abuziv de către sovietici.”

Fostul ambasador Mihai Gribincea și istoricul Dorin Matei au descris contextele și etapele istoriei Tezaurului cu „palimpsestele” lor.

Consilierul guvernatorului BNR, Cristian Păunescu a moderat manifestarea evocând etapele parcurse până azi de Banca Națională în susținerea acestei cauze majore de interes național precum și necesitatea unui efort instituțional conjugat în care să se implice și Institutul Cultural Român prin reprezentanțele sale în străinătate.

Foto și text: Irina Airinei

Adaugă un comentariu

Despre noi

Asociația Anima Fori - Sufletul Cetății s-a născut în anul 2012 din dorința unui mic grup de oameni de condei de a-și pune aptitudinile creatoare în slujba societății și a valorilor umaniste. Dorim să inițiem proiecte cu caracter științific, cultural și social, să sprijinim tineri performeri în evoluția lor și să ne implicăm în construirea unei societăți democratice, o societate bazată pe libertatea de conștiință și de exprimare a tuturor membrilor ei. Prezenta publicație este realizată în colaborare cu Gazeta Românească.

Despre noi

Asociația Anima Fori - Sufletul Cetății s-a născut în anul 2012 din dorința unui mic grup de oameni de condei de a-și pune aptitudinile creatoare în slujba societății și a valorilor umaniste. Dorim să inițiem proiecte cu caracter științific, cultural și social, să sprijinim tineri performeri în evoluția lor și să ne implicăm în construirea unei societăți democratice, o societate bazată pe libertatea de conștiință și de exprimare a tuturor membrilor ei. Prezenta publicație este realizată în colaborare cu Gazeta Românească.