Irina Moroianu Zlătescu: ,,Dreptul Constituțional în România”, reper fundamental pentru juriști

Făcând parte din prestigioasa Encyclopaedia of Laws în mai multe volume, această analiză foarte utilă a dreptului constituțional din România oferă informații esențiale privind izvoarele românești ale dreptului constituțional, forma de guvernare a țării și structura sa administrativă. Avocații care se ocupă de chestiuni transnaționale vor aprecia clarificările unei anumite terminologii și aplicarea acesteia. Pe parcursul cărții, cercetătoarea subliniază impactul dreptului constituțional asupra interpretării normelor și procedurii juridice.

Printr-o analiză amănunțită a subiectului, autoarea descrie riguros sistemul politic, contextul istoric, rolul tratatelor, legislația, jurisprudența și reglementările administrative. Discuția despre forma și structura guvernării se concentrează asupra statutului său juridic, jurisdicției și funcționării organelor centrale ale statului, subdiviziunilor statului, autorităților sale descentralizate și conceptelor privind cetățenia.

Problemele speciale discutate sunt: poziția juridică a străinilor, relațiile externe, autoritățile fiscale, legile de urgență, armata și relația constituțională dintre biserică și stat. Detaliile sunt prezentate în așa fel încât cititorii care nu sunt familiarizați cu termeni și concepte specifice în diferite contexte vor înțelege pe deplin sensul și semnificația acestora.

Tratarea succintă, dar savantă, precum și aplicabilitatea practică a informațiilor, fac din această carte un instrument valoros de eficientizare a studiului atât pentru juriștii practicieni, cât și pentru profesorii de drept. Avocații care reprezintă părți cu interese în România vor saluta acest ghid, iar profesorii și cercetătorii vor aprecia valoarea acestuia în studierea dreptului constituțional comparat.

Volumul cuprinde:
O SCURTĂ PREZENTARE A TRADIȚIEI CONSTITUȚIONALE ROMÂNEȘTI
Constituția din 1991, revizuită în 2003: Începutul unei noi ere
Capitolul 1. Statul român §1. Aspectul republican §2. Aspectul național §3. Aspectul suveran §4. Aspectul unitar §5. Statul de drept §6. Aspectul democrat şi social §7. Indivizibilitate §8. Organizarea Teritorială §9. Populația §10. Egalitate și nediscriminare
Capitolul 2. Izvoarele dreptului §1. Surse
Autorităţi descentralizate Cetățenia Română
Probleme specifice §1. Drepturi şi libertăţi fundamentale §2. Probleme privitoare la minorităţi §3. Controlul judiciar al acțiunii administrative §4. Statutul străinilor §5. Încheierea sau aderarea la tratate internaționale §6. Politica externă §7. Integrarea euro-atlantică §8. Sistemul financiar §9. Război și apărare națională §10. Autorități în caz de urgență §11. Statutul constituțional al armatei §12. Relația biserică-stat

Dr. IRINA MOROIANU ZLĂTESCU, Doctor Honoris Causa, este profesor de Drept European, Drept Internațional al Drepturilor Omului și Jurisdicții Internaționale; este doctor al Universității București și Profesor Abilitat la Școala Națională de Studii Politice și Administrative Publică (SNSPA), precum și profesor de drept comparat și drept european la Universitatea Ecologică din București. Este membru titular al Academiei Internaționale de Drept Comparat (IACL), Haga, precum și membru titular al Academiei de Științe Juridice din România. Doamna profesor Zlătescu este membru al consiliului Institutului de Drept European, membru al Comitetului științific al Enciclopediei Internaționale de Drept, precum și vicepreședinte al Institutului Internațional de Drept de Expresie și Inspirație Franceză. Este membru al Asociației Internaționale de Drept Constituțional și membru al Societății Franceze de Legislație Comparată. De asemenea, a desfășurat activități în calitate de membru al Consiliului de Administrație al Agenției Uniunii Europene pentru Drepturile Fundamentale (FRA; 2013-2018) și este, de asemenea, expert UNWGEPAD (2002-2011) și în Consiliul ELI, coordonator al Catedrei UNESCO pentru Drepturile Omului, Democrație, pace și toleranță (1998-2016). A fost membru al Consiliului Superior al Magistraturii (2005-2011), decan și prodecan la Universitatea Națională de Studii Politice și Administrație Publică (1999-2005), precum și profesor la Academia Diplomatică (1999-2005). Mai mult, a fost Director fondator al Institutului Român pentru Drepturile Omului (IRDO; 1991-2016). A fost membru fondator al Societății Române de Drept Comparat și secretar al acesteia din 1987, membru al Comitetului Executiv al UNICEF-România (1990-1998), este președinte al Asociației Române pentru Națiunile Unite (ANUROM), de asemenea, director al Centrului Transdisciplinar pentru Drepturile Omului (SNSPA). A fost raportor națională sau co-raportor la Congresele internaționale ale IACL din Teheran, Budapesta, Caracas, Sidney, Montreal, Atena, Bristol, Brisbane, Utrecht, Washington, Viena și Asuncion, de asemenea, raportor la Primul Congres intermediar din IACL din Mexic, al doilea Congres intermediar al IACL din Taiwan și al treilea Congres intermediar al IACL din Uruguay. Membru al Federației Internaționale a Jurnaliștilor, este autoarea a numeroase volume și a altor lucrări dedicate dreptului public și privat comparat, dreptului instituțional și substanțial european, dreptului constituțional și drepturilor omului.

Adaugă un comentariu

Despre noi

Asociația Anima Fori - Sufletul Cetății s-a născut în anul 2012 din dorința unui mic grup de oameni de condei de a-și pune aptitudinile creatoare în slujba societății și a valorilor umaniste. Dorim să inițiem proiecte cu caracter științific, cultural și social, să sprijinim tineri performeri în evoluția lor și să ne implicăm în construirea unei societăți democratice, o societate bazată pe libertatea de conștiință și de exprimare a tuturor membrilor ei. Prezenta publicație este realizată în colaborare cu Gazeta Românească.

Despre noi

Asociația Anima Fori - Sufletul Cetății s-a născut în anul 2012 din dorința unui mic grup de oameni de condei de a-și pune aptitudinile creatoare în slujba societății și a valorilor umaniste. Dorim să inițiem proiecte cu caracter științific, cultural și social, să sprijinim tineri performeri în evoluția lor și să ne implicăm în construirea unei societăți democratice, o societate bazată pe libertatea de conștiință și de exprimare a tuturor membrilor ei. Prezenta publicație este realizată în colaborare cu Gazeta Românească.