Emmanuel de Martonne de neuitat pentru români!
Bustul marelui geograf francez, din bronz turnat, patinat, având dimensiunile de 82 x 52 x 46 centimetri, a fost dezvelit duminică, 2 iunie 2024, la intersecția dintre Calea Griviței și Calea Victoriei în cadrul unei ceremonii festive.
Acesta este o donație venită din partea Universității din București. Bustul asigură simetria cu statuia „Alergătorii” executată în 1913 de sculptorul francez Alfred Boucher. Bustul se află în apropierea sediului Ambasadei Republicii Franceze, Academiei Române, dar și în apropierea locuinței lui Ion I. C. Brătianu.
Geograful francez Emmanuel de Martonne (1873-1955) a fost profesor, cercetător, membru corespondent în anul 1912, ulterior membru de onoare al Academiei Române din 1919. A absolvit Facultatea de Litere din Paris și s-a îndreptat către studiul fizicii și al geologiei. Astfel, a devenit unul dintre cei mai semnificativi specialiști din Europa în domeniul topografiei și al desenului geografic. În anul 1919 a realizat Harta repartiției naționalităților din ținuturile în care domină românii. Aceasta a fost folosită ca principal argument pentru trasarea noilor granițe în cadrul Conferinței de Pace de la Paris în care i s-a oferit funcția de secretar general al Comitetului de studii. În studiul său intitulat ,,Transilvania”, Emmanuel de Martonne analizează originea și evoluția naționalităților din Transilvania, subliniind originea latină și preponderența populației românești, făcând referiri la justețea drepturilor românilor din teritoriile aflate sub dominație străină. Emmanuel de Martone este considerat întemeietorul geografiei umane. Savant cu o operă impresionantă, celebrul geograf francez și-a legat de la început activitatea științifică de spațiul geografic locuit de români.
Emmanuel de Martone a susţinut ferm, la Conferința de la Paris, drepturile României asupra Basarabiei.
Adaugă un comentariu