Acad. Dumitru Murariu va vorbi despre Grigore ANTIPA – fondatorul unor institute de cercetări științifice și al dioramelor din muzeul care îi poartă numele“

Fundația Culturală Dalles a Academiei Române invită publicul joi, 27 iunie 2024, la conferința „Grigore Antipa – fondatorul unor institute de cercetări științifice și al dioramelor din muzeul care îi poartă numele“, susținută de acad. Dumitru Murariu, vicepreședinte al Academiei Române. Evenimentul va avea loc în spațiul Sălii „Dalles“ din Bd. Nicolae Bălcescu nr. 18, începând cu ora 18.

Conferința aduce în atenția publicului personalitatea și activitatea reputatului om de știință Grigore Antipa (1867-1944), membru titular al Academiei Române și președinte al Secțiunii științifice, inventatorul dioramelor biologice.

Zoolog și biolog, Grigore Antipa a fost un activ militant pentru protecția naturii în România şi în Europa. Licențiat al Universității de la Jena, a obținut și titlul de doctor al universității ca student al celebrului prof. Ernst Haeckel, cu calificativul Magna cum laude. Între anii 1888-1894 și-a continuat pregătirea în cadrul stațiunilor oceanografice de la Villefranche-sur-Mer, Monaco, Helgoland şi Napoli. A participat, la bordul navelor „Hirondelle“ şi „Princesse Alice“, la explorarea hidrobiologică a unor zone din Marea Mediterană.

Grigore Antipa a fost interesat de numeroase domenii biologice deschizând noi direcții de cercetare și punând în practică ideile inspirate din călătoriile de studii. A fost cel mai de seamă ecolog şi hidrobiolog român, cu numeroase studii privitoare la viața din apele dulci şi marine. A pus bazele școlii românești de hidrobiologie, ihtiologie şi oceanologie. De numele său se leagă înființarea Stațiunii de Cercetări Biologice de la Tulcea și a Institutului Biooceanografic de la Constanţa.

În cultura română a rămas unul dintre creatorii muzeologiei moderne, publicând studii despre principiile şi normele generale de muzeologie. La inițiativa sa a fost organizat Muzeul de Istorie Naturală din București, pe care l-a condus în calitate de director (1893-1944). Grigore Antipa a introdus în muzeu, pentru prima dată în lume, expoziția cu diorame în care speciile erau prezentate pe categorii de habitate, în posturi naturale, proiectate pe un fundal pictat (1907). În prezent diorama este impusă în toate tipurile de muzee la nivel internațional. Muzeul conceput de Antipa a fost un model de instituție cultural-ştiinţifică, de educare a publicului prin valorificarea unor colecții tematice.

A fost membru al Societății de Zootehnică din Londra, al Institutului Oceanografic din Paris, al Societății de Geografie din Viena, al Societății de Geografie din Berlin, al societăților de agricultură din Franța și S.U.A. În 1906 a fost distins cu Premiul „Vasile Adamachi“ al Academiei Române.

Acad. Dumitru T. Murariu este licențiat al Facultății de Biologie, Secția biologie-zoologie, Universitatea „Alexandru Ioan Cuza“ din Iași (1966). A fost microbiolog, hematolog și biochimist în Laboratorul de bacteriologie al Spitalului TBC „Pantelimon“ din București, participând la elaborarea studiului Tratamentul sputei cu detergenți în mediul alcalin în vederea îmbunătățirii condițiilor de izolare a Mycobacteriilor. În anul 1969 a devenit, prin concurs, îndrumător muzeal la Muzeul Național de Istorie Naturală „Grigore Antipa“ din București. În 1975 a devenit doctor al Universității din București cu teza Studiul histologic și histochimic al glandelor tegumentare specializate la mamiferele insectivore din fauna României. Tot prin concurs a devenit muzeograf și muzeograf principal al muzeului.

În perioada 1975-1976 a obținut o bursă Fulbright la Universitatea Statului Kansas, care a însemnat și scurte stagii de lucru la Muzeul Național de Istorie Naturală – Institutul Smithsonian din Washington D.C., la M.I.N. din Pittsburgh – Pennsylvania, la Muzeul American de Istorie Naturală din New York, la „FIELD“ Museum din Chicago și la Muzeul de Zoologie Comparată din Boston – Massachusetts. În timpul stagiului din Kansas a participat la elaborarea lucrării Histology and histochemistry of specialized integumentary glands in eight species of North American shrews (Mammalia, Insectivora). Travaux du Muséum d’Histoire Naturelle „Grigore Antipa”.

În noiembrie 1998 devenit directorul general al Muzeului Național de Istorie Naturală „Grigore Antipa“ din București, funcție deținută până în iulie 2014. În această perioadă a contribuit fundamental la organizarea muzeului, în conformitate principiile expoziționale contemporane. Între 2015-2016 a fost director-adjunct la Institutul de Speologie „Emil Racoviță“, iar în 2016-2023, directorul Institutului de Biologie al Academiei Române. În prezent este vicepreședinte al Academiei Române și președintele Comisiei Naționale pentru Cercetări Antarctice şi Medii Extreme.

A publicat peste 400 de lucrări științifice, volume, recenzii și articole cu teme de biologie, atât în România, cât şi în străinătate. Activitatea și studiile științifice în care a fost implicat au fost recompensate cu premiile „Grigore Antipa“ (2003, 2004) și „Emil Racoviță“ (2016) ale Academiei Române. Din anul 2014 acad. Murariu este membru al Academiei de Științe și Litere a Poloniei.

Sala „Dalles“ a fost construită între anii 1930-1932 de Academia Română, conform clauzelor testamentului Elenei Dalles, și confiscată abuziv de către regimul comunist la finalul anilor ’40. Începând cu 2023, celebra Sală „Dalles“ din București, edificiu reper în istoria culturală a capitalei, beneficiază de un program de conferințe și dezbateri structurat de Academia Română, prin Fundația Culturală Dalles. Conferințele se desfășoară lunar, joia, în a treia sau a patra săptămână a fiecărei luni.

Adaugă un comentariu

Despre noi

Asociația Anima Fori - Sufletul Cetății s-a născut în anul 2012 din dorința unui mic grup de oameni de condei de a-și pune aptitudinile creatoare în slujba societății și a valorilor umaniste. Dorim să inițiem proiecte cu caracter științific, cultural și social, să sprijinim tineri performeri în evoluția lor și să ne implicăm în construirea unei societăți democratice, o societate bazată pe libertatea de conștiință și de exprimare a tuturor membrilor ei. Prezenta publicație este realizată în colaborare cu Gazeta Românească.

Despre noi

Asociația Anima Fori - Sufletul Cetății s-a născut în anul 2012 din dorința unui mic grup de oameni de condei de a-și pune aptitudinile creatoare în slujba societății și a valorilor umaniste. Dorim să inițiem proiecte cu caracter științific, cultural și social, să sprijinim tineri performeri în evoluția lor și să ne implicăm în construirea unei societăți democratice, o societate bazată pe libertatea de conștiință și de exprimare a tuturor membrilor ei. Prezenta publicație este realizată în colaborare cu Gazeta Românească.