𝐎 𝐒𝐞𝐚𝐫ă 𝐂𝐮𝐥𝐭𝐮𝐫𝐚𝐥ă 𝐥𝐚 Biblioteca Centrală a Bibliotecii Municipale ,,B. P. Hasdeu”
Biblioteca Centrală a Bibliotecii Municipale ,,B. P. Hasdeu” și-a deschis porțile luni, 8 iulie, 2024, găzduind, cu o caldă ospitalitate, tripla lansare de carte: 𝘾ă𝙡ă𝙩𝙤𝙧𝙞𝙞 𝙞𝙙𝙚𝙣𝙩𝙞𝙩𝙖𝙧𝙚. 𝙍𝙤𝙢ânii 𝙢𝙚𝙜𝙞𝙚ș𝙞 vol. II de Mihai Nicolae,
𝘽𝙖𝙨𝙖𝙧𝙖𝙗𝙞𝙖: 𝙍𝙖𝙥𝙤𝙧𝙩 𝙥𝙤𝙡𝙞𝙩𝙞𝙘𝙤-𝙚𝙘𝙤𝙣𝙤𝙢𝙞𝙘 de John Kaba, tradus de Radu Nicolae și volumul de poezii ,,Mame și păsări” al scriitoarei israeliene de origine română Maria Găitan Mozes, născută în Vărzăreștii Noi, raionul Călărași.
Evenimentul a fost deschis de către dr. Mariana Harjevschi, director general al Bibliotecii Municipale „B.P. Hasdeu”.
Prezentările au fost realizate de dr. Irina Airinei, în calitate de coordonator editorial al tuturor volumelor, de dr. Mihail Nicolae (autor) și de traducătorul Radu Nicolae.
Emoționantă participarea marilor istorici Anatol Petrencu,
Ion Negrei,
a deputatului Vasile Șoimaru, a publiciștilor Zina Cerchez (TVR Moldova), Alina Chiriac Ivașcu (Radio Moldova), Zina Izbaș, Lucia Beiu, precum și a prof. Ion Iovcev, director, timp de 3 decenii, al Liceului românesc ,,Lucian Blaga” din Tiraspol
a actorilor Angela Cărăușu și Valentin Zorilă (Teatrul Național ,,Mihai Eminescu”),
a primarului comunei Varzăreștii Noi, raionul Călărași, domnul Grigore Moisei precum și a minunatelor doamne Maria Oanță și Maria Găitan, a talentatei Andreea Cărăușu și a tuturor oamenilor dragi care au venit să ni se alăture.
Mulțumim tuturor celor care au participat și au contribuit la această seară culturală de neuitat!
Să nu uităm vorbele marelui romanist Eugen Coșeriu (născut la Mihăileni, Bălți, pe atunci România) : „A promova sub orice formă o limbă moldovenească, deosebită de limba română este, din punct de vedere strict lingvistic, ori o greșeală naivă, ori o fraudă științifică. Din punct de vedere istoric și practic este o absurditate, o utopie și din punct de vedere politic e o anulare a identității etnice și culturale a unui popor și, deci, un act de genocid etnico-cultural”. (La conferința științifică „Unitatea limbii române–cu privire specială la Basarabia și Bucovina”).
Irina Airinei
Adaugă un comentariu