România-Israel: o singură inimă!
Serena ADLER: ,,Aș vrea să împărtășesc și eu câteva gânduri de apreciere pentru concertul de aseară, de la Sala Palatului. Un eveniment vibrant și plin de emoție. Totul a fost excelent, impecabil pus la punct. Mie sala mi-a părut deopotrivă imensă și mică, neîncăpătoare. O sală plină, un public cald, la înălțime (fără telefoane mobile care să sune, fără aplauze între părțile interpretate, făra buluceală la plecare). A asculta în direct o pianistă de talia Marthei Argerich si de a vedea măestria și eleganța marelui Zubin Mehta, dirijorul uneia dintre cele mai prestigioase orchestre simfonice, Orchestra Filarmonică din Israel, rămâne un act de cultură greu de egalat. Alocuțiunile oficialităților prezente la eveniment, direct sau prin înregistrări, toate excelente, echilibrate și pline de căldură. Am simțit încărcătura și căldura fiecărui cuvânt și erau evenimente speciale cele evocate, atât cei 145 de ani de la acordarea cetățeniei primilor evrei din România, dar și concertul neterminat și pe care acest concert de excepție l-a incheiat, cu o simbolistică care aduce mângâiere celor pieriți în urmă cu 85 de ani. Emoționant și solemn a fost și momentul în care s-au intonat imnurile României și Israelului, cu toată lumea în picioare, așa cum se obișnuiește, dar și cu orchestra în picioare. Pe mine, în orice împrejurare, mă emoționează până la lacrimi când ascult aceste două imnuri, iar acum a fost ceva vibrant, cu totul special, cu mare rezonanță în sufletul meu și cred că majorității celor prezenți. Mulțumiri, Silviu Vexler, Federației Comunităților Evreiești din România! Voi reveni cu urările tradiționale, dar acum am dorit să transmit acest ecou de suflet și să aduc atmosfera acestui eveniment spre cei care nu au fost acolo.”
Virgil NIȚULESCU: ,,Astă seară, în Sala Palatului am avut bucuria de a asculta cea mai frumoasă interpretare a Concertului nr. 1 de Beethoven (mai frumoasă decât cea din această înregistrare), cu Orchestra Filarmonicii din Israel, dirijată de Zubin Mehta și cu Marta Argerich! Interpretare paradisiacă! ”
Orchestra Filarmonicii din Israel, Zubin Mehta, Martha Argerich şi Lisa Batiashvili au fost oaspeții României cu prilejul aniversării a 145 de ani de la acordarea cetăţeniei primilor evrei din România. În anul 2024, România marchează 145 de ani de la momentul când primul evreu a devenit cetăţean român. O etapă fundamentală în constituirea Statului Român modern, acest proces a făcut parte dintr-un îndelungat demers naţional, care a creat legătura unică dintre România şi Comunităţile Evreieşti care există pe teritoriul său. În acest context, Federaţia Comunităţilor Evreieşti din România şi Guvernul României au organizat în perioada 29-30 septembrie 2024 o serie de evenimente dedicate acestui moment unic. Prestigioasa Orchestră Filarmonică din Israel, una dintre cele mai importante orchestre ale lumii, a interpretat două concerte extraordinare la Bucureşti, sub bagheta Maestrului Zubin Mehta, cu participarea violonistei Lisa Batiashvili şi a pianistei Martha Argerich în calitate de soliste.
Duminică, 29 septembrie 2024, de la ora 19:30, ne-am putut bucura, la Ateneul Român, de recitalul extraordinar susţinut de Orchestra Filarmonicii din Israel la pupitrul căreia s-a aflat Maestrul Zubin Mehta, având-o drept solistă pe binecunoscuta violonistă Lisa Batiashvili. În program: Concertul op. 35 în re major pentru vioară şi orchestră şi Simfonia a IV-a de Piotr Ilici Ceaikovski.
Luni, 30 septembrie 2024, începând cu ora 19:30, a avut loc la Sala Palatului concertul susţinut de Orchestra Filarmonicii din Israel avându-i la pupitru pe Maestrul Zubin Mehta, și drept solistă pe una dintre cele mai importante şi iubite pianiste din lume, Martha Argerich. Programul a inclus Concertul nr. 1 op.15 în do major pentru pian şi orchestră de Ludwig van Beethoven şi Simfonia a IV-a de Anton Bruckner.
Cu acest prilej, președintele Israelului, Isaac Herzog și premierul Israelului, Benjamin Netanyahu au transmis mesaje adresate țării noastre și poporului român.
Premierul a spus, printre altele: ,,Am învățat să vă iubesc țara și să apreciez dragostea voastră pentru noi. Știu că ați luptat împotriva antisemitismului, că România este o țară foarte primitoare cu evreii, există o prietenie în creștere între cele două țări. Vreau să vă mulțumesc pentru întărirea acestui pod dintre poporul evreu și poporul român, dintre țara voastră și țara mea. Fie ca această legătură să crească tot mai puternică. Mi-aș fi dorit să pot fi cu voi, dar din păcate, după cum știți, sunt ocupat cu alte lucruri. Vreau de asemenea să vă mulțumesc pentru sprijinul vostru și prietenia voastră în aceste ore dificile. Mulțumesc, România, mulțumesc, prieteni!”. (Irina Airinei)
Irina draga, ai realizat un material de presa reusit si care contribuie la pastrarea amintirii evenimentelor, unice prin tot. Interpretari de asemenea nivel este greu de reunit intr-o singura sala, intr-o singura seara. Felicitari !